Hänt under

2022

Hänt under:         2021  2020
 2019  2018
2017  2016
2015  2014
2013  2012
2011  2010
2009  2008
   2007 
2006
 
 

Läs Heklas dagbok här.
Läs Lova-Lis dagbok här, om grusade förhoppningar.

27 November
Äntligen kan jag få visa resan till Ragnars valpar på kennel Fridlyckans i Onsala som vi gjorde i försomras. Det blev en fantastisk upplevelse och massor av bilder, det är därför det tagit tid att få det klart till hemsidan. Det bestående minnet är hur otroligt fint våra hundar umgicks hemma hos Helena. Tänk att hennes flock bestående av flera tikar i olika ålder och en valpkull släppte in våra obekanta hundar utan minsta sura min.

Nu när jag har min valpkull här hemma med Helenas Fridlyckans Kazper som pappa glädjer det mig ännu mer, det känns väldigt värdefullt att ha så vänliga och trevliga hundar i aveln. Det är lätt att ta för givet, men så här lättsamma och trevliga hundar är underbart att ha omkring sig.

Läs om vår resa och titta på massor av bilder från resan och förstås på Ragnar och Hollys valpar här.

10 November
Stolt uppfödare vill berätta att Balder-Balder Rubus Viljestark har varit med sin matte Carina och gjort sin BPH med skott. Beskrivningen visar att han beter sig ungefär som eurasier brukar göra mest, han var enligt eurasier-diagrammet kanske lite mindre orolig än andra, lite mer sugen på mat och lite mer nyfiken. Han var inte arg eller ljudlig, men det brukar inte eurasier vara heller.

5 November
En riktigt ruskig novemberdag, men med familjen på promenad känner man sig ändå glad.


Hans med Thoka Järnvilje, Hekla Kämpeglöd, Majken Åskvigg, Ragnar Snöstorm och Runa Viljestark.

29 Oktober
Kenneln hälsar sex nya små Balder-Balder-hundar välkoma till världen! Hekla och Kazper har blivit föräldrar till tre tikar och tre hanar, alla valpar är bortlovade.

28 Oktober
I mitt hus gäller att hundarna får vara var de vill, förutom på borden. Men både sängen och soffan är för alla, det var också delvis därför jag köpte två soffor till vardagsrummet. Alla ska få plats att ligga mjukt och bekvämt bland kuddar och filtar. Det gör hundarna också, föutom Ragnar. Han gör på sitt vis.

29 September
Fantastiska nyheter i Heklas dagbok!

23 September
Roliga nyheter från Vimse Viljestark/Paddingtons matte Angelica: Han har klarat sin lämplighetsprövning och är nu officiellt en assistanshund under utbildning. Han har haft sin första dag på mattes jobb och tagit det med ro, liggandes vid hennes skrivbord.

16 September
Vi har varit och gjort Majkens BPH, alltså personlighetsbeskrivning. Det är spännande och roligt att se ens hund göra de olika stationerna på banan. Majken uppförde sig som jag trodde, förutom att hon inte alls ville leka med sin leksak som hon brukar göra. Kanske för att hon är nio veckor efter löp och en aning skendräktig. Hon var inte heller ett dugg imponerad av att en främmande person tog hennes koppel och gick iväg för att klappa henne. Två varv fram och tillbaks gick hon med på, men sen när den främmande skulle stå nära mig och "gosa in sig" tyckte Majken att måttet var rågat. Man gör inte vad som helst med en eurasier. När hon gick nära en gubbe som flyger upp hoppade hon åt sidan och blev lite rädd, sen verkade hon irriterad över att vi skrämt henne. Hon släppte dock störningen efter ett varv runt gubben. När vi gick på konstigt underlag verkade hon inte fatta att det var en station med ett test och när de sköt med pistol var det som inget hänt, det var skönt att veta.

Det regnar och Majken ser lite besvärad ut, men det ingår ju att bli fotograferad med rosetten på.


Vi är på Hundudden med Kaknästornet i bakgrunden.


Ganska typisk eurasier: Glad i främmande människor, ljudlig eller arg: Inte alls.
Trygg: Mycket


Finaste tredimentionella kakelplattorna finns på toaletten! Flera olika raser, jag fotade mina favoriter.

8 September
Idag är det Majkens födelsedag! Tänk att vår lilla solstråle redan fyller två år! Som traditionen bjuder i mitt hus blir det födelsedagsfirande med tårta. Vi började på jobbet med val av tuggis, hamburgare på vägen hem och tårta efter middagen.


Majken får välja tuggis ur hyllan i butiken.


Hon bär den hela vägen från butiken till bilen, för att äta den där.


Vi stannar till vid Burger King och köper två cheeseburgare, en till Majken och en till Thoka.


Hamburgare är mums!


Efter middagen blir det tårta!

2 September
Idag är det 30 år sedan Pom-Pom föddes, ja, eller Jonna hette hon i stamtavlan. Hon kom som första eurasier till Sverige 1992 och var mamma till min Balder. Det blev kärlek vid första ögnkastet och jag fick lyckan att dela mina dagar med henne. Hon var en sån hund man aldrig, aldrig kommer glömma, min största kärlek i livet. Det var hon som fick mig att fastna för eurasier och det är henne jag har som förebild i min avel. Jag vill ha fler hundar som henne. Med hennes magi och fantastiska personlighet. Jag brukar säga att jag inte tror på återfödelse, men hon måste ha varit en människa i sitt tidigare liv, helt utan tvekan. Grattis på födelsedagen, min stjärna i himlen.

1 September
Äntligen får jag berätta om vad som varit på gång här bakom kulisserna sen några veckor tillbaks: Hekla är parad och vi hoppas på valpar om nio veckor!

Läs mer om den väntade kullen här och om du vill följa från början så finns Heklas dagbok här.

13 Augusti
Idag har Ragnar blivit pappa till en kull valpar på fem! Det är Hallon på Kathakalis kennel i Väse som är den stolta och duktiga mamman. Så vitt jag vet är valparna redan bortlovade.

16 maj
Jag vill varna för farliga koppelhakar. Ditt vanliga koppel kan ha blivit nött utan att du tänkt på det och rätt som det är delar sig haken i två bitar och hunden kommer lös när du inte valt det själv, kanske om det blivit skrämd av en annan hund eller om den försökt sticka iväg efter en ekorre. Några fler bilder finns här.


Vet man inte kanske man inte tänker på det, men den här haken håller på att dela sig.

20 April
Jag är fortfarande ledsen över att Lova-Li och Kazper inte fick valpar tillsammans, men en annan sak är desto roligare: Vad jag inte berättat är att Kazpers uppfödare Helena var på besök här samma helg som jag skulle åka med Lova-Li till Kazper, men Helena hade med sig Holly för att träffa Ragnar, Lova-Lis kullbror. Helena har länge pratat om att hon velat para en av sina tikar med Ragnar, sen innan jag började prata om Lova-Li och Kazper. Allt var klart och övernskommet, så vi väntade bara på löp. Det märkliga var att våra tikar börjat löpa samma dag!

Ragnar och Holly träffades här i trädgården och nu nio veckor senare är deras valpar födda på kennel Fridlyckans i Onsala. Den 16 april föddes sju valpar, fyra hanar och tre tikar. Såvitt jag vet är alla valpar bortlovade. Fridlyckans hemsida finns här.


Ragnar Snöstorm har blivit pappa igen!

14 April Skärtorsdag
Glad Påsk önskas alla eurasiervänner.
Bilden visar Venus med harpalten Hare Potter, du kan läsa mer om dem här.

9 April
Det är så ledsamt och sorgligt att behöva tala om att Lova-Li inte har några valpar i magen. Hon har visat tecken på dräktighet, men hon blev inte tjock om magen. När vi hämtade henne var det två veckor kvar, så jag trodde att det ändå kunde vara någon valp där men det var det inte. I dessa dagar när allt är så hemskt i världen hade jag verkligen sett fram emot något att glädjas åt, men det blev bara ännu sorgligare.

3 April
Vi har varit i Gävle för att hämta hem Lova-Li som är beräknad att få sina valpar om två veckor, mer om henne kommer i hennes egen dagbok snart. När vi ändå var ute och åkte passade vi på att hämta hem en annan av hundarna, nämligen en figur föreställande kära Malva. Jag har sen en ganska lång tid följt skulptören Lars Richardsson och kände att han nog var rätt man att göra en figur föreställande Malva som nu varit död sen två år tillbaks, fortfarande oändligt saknad. Lars bor i Torsåker och vill inte skicka sina figurer, så vi åkte dit idag. Jag hade skickat ett halvt album med bilder på henne så att han kunde få en känsla för hur hon såg ut ur olika vinklar och han fastnade för en bild som han hade som förlaga. När vi kom fram satt Lars ute i solen med Malva på bordet bredvid sig och jag såg direkt att det var hon. När vi kom hem på kvällen ställde jag figuren på matbordet för att hon skulle stå säkert innan jag klädde av mig ytterkläderna och när jag vänder mig om har Majken fått syn på sin farmor och sträcker sig för att kunna titta noga. Jag hann precis få igång kameran på telefonen för att ta en bild. Majken såg direkt att det satt en liten hund på bordet som hon bara måste få se närmare på, Malva Mirakel, hennes farmor. Så rart, jag blev så rörd!


Malva har kommit hem igen!

4 Mars Milla-dagen
Idag är det Milla-dagen. Det handlar inte om mina hundar nu, utan om något mycket större. Det är idag 14 år sedan min vän Milla dog. Hennes hjärta stannade och allt var över. Jag har gjort det här till en speciell dag, en dag då jag vill berätta och be andra tänka på organdonation och helst också registrera sin vilja i Donationsregistret. Det är så enkelt!

Milla lämnade familj, vänner och sina hundar kvar. Hon hade kanske kunnat leva idag, hon hade behövt få ett nytt hjärta. Inte för att hennes hjärta inte var varmt eller gott nog, det var ett mekaniskt fel på det. Men det fanns inget hjärta över till henne. I Sverige är 85% av befolkningen positiva till organdonation, men alla har inte registrerat sin vilja. Det råder stor brist på organ som kan rädda livet på andra, ungefär 900 personer väntar på organ, varje år. Om du vet vad du vill göra med din kropp efter din död, registrera din önskan.

Om jag dog oväntat en dag skulle det ju vara helt fantastiskt om jag genom min kropp fick ge livet till någon annan, en sån som Milla hade kanske levt då och fortsatt sprida glädje omkring sig. Ett annat sätt att hjälpa andra medan man lever är att bli blodgivare. Det är bara två procent av Sveriges befolkning som lämnar blod, det är väl ändå ganska dåligt? Fler behövs - och man är en hjälte när man går dit.

Jag saknar Milla och är så ledsen över att hon inte fick leva längre. Jag tänker göra det här till något bra och hoppas att fler registrerar sin önskan i donationsregistret. Och vill du känna dig som världens snällaste - gå och lämna lite blod också! Bilden har Milla tagit på sig själv, den stod på hennes kista när hon begravdes.

Läs om donation här: Donationsregistret, du kan registrera din vilja här och läsa om blodgivning här: www.Geblod.nu


Så här lätt kan man rädda liv medan man lever!

26 Februari
Äntligen blev det av - Ragnar har varit på exteriörbedömning.
Trots att jag är uppfödare är jag inte jätteintresserad av utställning längre, mina nerver har fått sitt redan. Vi anmälde i alla fall Ragnar till utställning när vi tyckte han var redo, precis då slog Covid till och alla sammankomster fick ställas in. Det var bara någon vecka innan utställningen som låg bra till och med en jättetrevlig domare som gillar och förstår eurasier. Stor besvikelse när vi var laddade och redo att allt ställdes in. Men nu, två år senare, fick vi äntligen chans till en exteriörbedömning på lagom avstånd och av en erfaren domare, Bo Skalin, så Ragnar anmäldes och idag var det dags. Med eurasier vet man aldrig, det händer att de inte är på humör eller bestämmer sig för att domaren inte ska få känna igenom hunden och då är det ju kört. Ragnar kan vara sån och det var nervöst när det var vår tur, men han var på bra humör idag och domaren var den erfarna typen som inte pressade hunden utan hanterade bedömningen fint. Vi fick fina lovord och Ragnar gick ur ringen med Excellent och certifikatkvalité. Eftersom det var en exteriörbedömning utan konkurrensklasser delades inte certifikat ut men det spelar ingen roll. Vi ville ha en utställningsmerit och det fick vi. Jag hoppas den här typen av utställningar blir kvar även efter pandemin, det var faktiskt skönt att slippa själva tävlingsbiten där hundarna tävlar mot varandra. Här fick alla hundar en bedömning och tävlade så att säga bara mot rasstandarden, vilket kändes väldigt lättsamt. Man fick köpa rosetter som hunden blivit berättigad till och stolta hussen valde de största rosetterna vi sett.


Ragnar på sin första officiella utställning, Excellent och CK. Svårt att veta vem som är mest stolt - Ragnar eller husse Hans. Ja, uppfödaren var förstås också väldigt stolt och nöjd med dagen.

22 Februari
Ikväll blev det ett webbinarium igen, det var SveLand som arrangerade ett seminarium med uppfödaren Elisabeth Rhodin, kennel Örnberget. Elisabeth föder upp tax och beagle, hon hade just nu sin 144:e valpkull och har haft uppfödning i 60 år. Rubriken löd Hjälp, min tik ska valpa och det känns ju aktuellt nu när Lova-Li är parad. Kanske inte just "Hjälp", men valpning hoppas vi på om ett par månader. Nu har man vant sig vid att sitta hemma framför datorn istället för att åka till en lokal för att lyssna och det är väldigt praktiskt, särskilt som att det var över 200
deltagare på mötet. Jag hade min första egna valpkull 2003 så jag har själv en del erfarenhet, men tänker att man alltid snappar upp något nytt och blir påminnd om något annat på såna här föreläsningar, så jag uppskattar dem. Nu när jag går igenom anteckningarna från mötet ser jag inte att jag skrivit något speciellt som känns nytt, men som sagt, alltid bra med uppdateringar och påminnelser. På frågan om lämplig ålder för tikens första kull svarade Elisabeth att hon tyckte tre år var lagom och det kan jag hålla med om. Ibland kan jag tycka att man har bråttom att sätta hundarna i avel.

Hemma framför sin egen datorskärm, men det här går också bra.

19 Februari
Nu har det hänt saker på kenneln! Äntligen får jag berätta att det finns en tik parad, som jag längtat efter att få komma med såna nyheter! Lova-Li Snöstorm har varit hos den fina hanen vi hälsade på i Västervik i januari, Fridlyckans Kazper. De parade sig på alla hjärtans dag och om det går som vi hoppas föds deras valpar i mitten av april.

Läs mer om kullen här och om du vill följa resan ända från början finns dagboken här. Scrolla ned till botten och läs uppåt om du vill läsa i rätt ordning.

24 Januari
Nu har jag bestämt mig för vilken hane jag vill ha till den tik som står näst i tur för parning. Jag har haft ögonen på honom ganska länge och god kontakt med hans uppfödare. Han är sen tidigare röntgad med bra resultat, men jag ville ha kompletterande hälsoundersökningar som ägarna nu gjort. Allt var bra!
Det enda var att jag inte träffat honom live och det vill jag gärna göra med hundar innan jag bestämmer mig. Han bor inte jättenära, faktiskt nästan 30 mil härifrån, men för mig är det viktigt att jag vet att jag gjort allt jag kan för kommande valpar. Jag vill inte bara välja avelshundar med hjälp av bilder och undersökningar, det som genetikern Per-Erik Sundgren kallade för "det lilla förnuftet". Jag vill välja med magkänsla, med erfarenhet och hjärta. Det som Per-Erik kallade "det stora förnuftet".

Att träffa en hund i verkligheten är väl ungefär som när man går på date efter att ha hittat en potentiell partner på en dating-sida. Annonsen verkar bra och lovande, men först när man träffas kan man avgöra om det faktiskt är lönt att gå vidare eller inte. Precis så känner jag när jag letar vilka hundar som ska få bli mina valpars föräldrar.

När vi kom fram till den här hunden tog det inte så lång stund innan jag kände att det blir jättebra, den här hanen vill jag ha som pappa till mina kommande valpar!

 


En bit att åka, men det här är viktigt för mig. Jag måste känna efter med hjärtat.

 

15 Januari
Jag hittade så söta bilder på Thoka och valp-Majken i badet som jag inte visat, det fick bli en egen sida med dem. Titta om här om du är nyfiken.

9 Januari
Idag gick vi till Alby gård och snackade lite med grisarna där.

3 Januari
Nytt år, nya förhoppningar. Det blev inga valpar här under 2021, vilket förstås var en besvikelse. Hekla blev parad med Mimer, men hon blev inte dräktig. Det visade sig efter spermaprov att han inte längre är fertil och alla drömmar om en egen valp efter honom får fortsätta att bara vara drömmar. Den hårda vägen har jag lärt mig att inte gå händelserna i förväg och jag väntar med att skriva om årets valpplaner tills jag faktiskt har en tik parad. Men tro mig, det finns planer.

Jag måste nog också skriva några ord om det här med kennel och uppfödning av valpar. I Sverige är den absolut vanligaste formen av "kennel" det som brukar kallas "liten uppfödning i hemmiljö". Hunduppfödare i Sverige har ett fåtal hundar som sina familjemedlemmar och tar en kull valpar då och då, en kull varje eller vart annat år. Som alla vet vid det här laget har efterfrågan på hundvalpar varit overkligt stor, så stor att folk köpt insmuglade hundvalpar till fantasisummor, bara de fått tag på en hundvalp. Såklart har också den svenska blandrasaveln tagit fart, många har nog sett sin chans att få fram en kull valpar efter föräldrar med okänd bakgrund och hälsostatus, sålt valparna på Blocket för både dubbelt och tredubblelt mot vad hundvalpar brukar kosta. Som tur är har få uppfödare av renrasiga hundar i Sverige lockats till att i all hast producera valpar för att mätta efterfrågan. Det är tur för rasen och tur för de som vill ha en frisk och trevlig eurasiervalp. Eurasier ska inte paras "hur som helst" och valparna ska inte säljas till "vem som helst". Anledningen till att jag tar upp det här är bland annat beroende på att styrelsen i Svenska eurasierklubben fått ett mail med klagomål från en person som ville köpa en eurasiervalp, men det fanns ju inga! Den här personen klagade på att uppfödarna i Sverige inte var aktiva och hade valpar, inte hade uppdaterat sina hemsidor och inte heller svarade på mail, fastän de inte hade annonserat ut en valpkull. Uppfödare gör inte valpar på beställning, vi har andra liv med jobb, barn, sommarstugor, matlagning och läkarbesök. Vi är inte bara hunduppfödare, vi lever precis som alla andra också gör. En kennel kan vara aktiv, trots att den inte haft någon valpkull på ett eller ett par år. För att man ska kunna göra valpar måste man ha bra och passande avelsdjur och då duger inte vilken hund som helst, man har avelsplaner och känner stort ansvar för rasen. Jag vet att jag har fått mail med förfrågningar om valpar som jag inte heller har svarat på, men jag har ju inga valpar att sälja, därför har jag varit dålig på att svara.

2021 har annars varit året som mest handlade om Majken, vår lilla solstråle. Hon kom en morgon i april linkandes på tre ben och vi åkte såklart till akuten med henne. Jag orkar verkligen inte gå in på alla detaljer, för det blev så stressigt och känslomässigt smärtsamt för alla inblandade, men så här i efterhand kan jag bara konstatera att en bra försäkring är guld värd. Likaså en väldigt stor envishet och en förmåga att inte ge upp innan man är helt säker på att det inte finns något annat att göra. Jag bestämde mig för att inte alls följa rådet jag fått på sjukhuset att Majken borde avlivas och det ledde oss till till Krister Julinder i Söderköping. Han opererade Majkens skadade armbåge i maj och efter det följde månader av konvalecens, sjukgymnastik och anpassningar till Majken och hennes läkning. I november var vi på återbesök i Söderköping och Majken blev friskförklarad. En sån otrolig lättnad! Än törs jag inte pusta ut helt, en skadad armbåge är en skadad armbåge, men nu får tiden utvisa hur länge den håller och hur hennes kropp bestämmer sig för att reagera på skadan, operation och ärrbildning. Hon ser i alla fall helt återställd ut just nu.

En annan sak som grämer mig är att jag kommit efter så mycket med hemsidan. Jag berättar så gärna om mina hundar, men jag har svårt att få tid att sitta framför datorn. Jag ska försöka komma ifatt med egna sidor till valparna i de kullar som fötts. En sida om vår egen Majken står först på tur.