Hänt under

2016

Hänt under 2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
 
 
Läs Turis dagbok här.

24 September
Dagarna går fort nu, de är fulla av valpskötsel och jag hinner inte sitta framför datorn, jag startar den på morgonen när jag dricker morgonkaffe, sen hinner jag inte mer. Just nu upptäckte jag en sak som jag känner att jag måste få förklara:

En av valparna avbokades ganska sent så därför skickade jag in uppgifter om valphänvisning till Eurasierklubbens hemsida. Det tog ett tag innan annonsen lades ut, under tiden hann valpen bli bortlovad. Eftersom bilderna jag skickat till annonsen kom bort på vägen, frågade webmaster mig om nya bilder. Jag bad då att annonsen inte skulle läggas ut eftersom valpen redan var bortlovad och sen tänkte jag inte mer på det. Dock kommer det fortfarande förfrågningar om valp så jag gick idag in på klubbens hemsida och tittade och ser att annonsen ändå är utlagd. Jag ser också att där står att kullen inte följer RAS och det gör mig ganska upprörd eftersom det är fel.

Jag har lagt ned mycket jobb och haft stora kostnader för att allt ska bli rätt och bra. Jag tycker det är viktigt att man gör allt man kan för att föda upp bra hundar och blir inte alls glad över ett sånt här fel. Kullen följer RAS och valparnas mor har gjort BPH och har därmed känd mental status. Personligen tycker jag att en mentalbeskrivning säger väldigt mycket mer om en hund än vad en utställning gör, men både MH, BPH och utställning räknas som merit. Det grämer mig att det fått stå fel om en sådan här sak på klubbens hemsida, många har ju läst annonsen och fått felaktiga uppgifter och kanske därmed fel uppfattning om kullen, om valparna och om mig som uppfödare. Ju mer jag tänker på det, ju ledsnare blir jag. Att skriva om det på min sida är enda sättet jag kan nå ut, men jag vet att alla som läst på klubbens sida inte kommer att läsa det här. Det grämer mig mycket!

18 September
Grattis till Karin och Saunamaija Makalös/Alba som på pudelklyubbens inofficiella utställning blev Bäst i Rasen och Bäst i gruppen!

17 September
Den här lilla tjejen blir kvar på kenneln. Det har hon själv bestämt. Jag har inget emot det, så jag låter henne stanna. Redan nu känns det som att jag kommer få fullt upp under hennes uppväxt, det är en företagsam valp.

15 September
Här om dagen sken solen högsommarvarmt och det var ett helt underbart väder. Vi tog valpledigt en stund och åkte på utflykt med matsäck och filt, hundarna njöt lika mycket som jag. Turi är inte så van att åka båt, Malva och Lova har sina bestämda platser, Turi fick ligga framför mig, eller ja, det blir ju bakom ryggen på mig men framför i båten. Innan jag packar upp min matsäck får hundarna "godisregn" och håller sig sysselsatta med att plocka mat utspritt runtomkring fikaplatsen. Efter att vi ätit, badat och vilat på klipporna rodde vi hemåt i eftermiddagssolen.

7 September
Semester - sol och bad! Ja, som hunduppfödare väljer man att ha sin semester när valparna behöver, så därför blir min semester i september. Sol har vi, men kanske inte inte riktigt så varmt så jag vill bada. Turi vill gärna simma lite varje dag, spelar ingen roll att det regnar.


Man måste skaka sig noga när man badat!

15 Augusti
Kärt besök från Holland! År 2009 föddes Malva Mirakel och Faldos valpar i kull Yggdrasil, en av valparna såldes till Gaby och Menno i Holland. Varje sommar sen dess kommer de på besök med sina hundar. Så även i år! Nu hade jag valpar i huset, men det gick bra, vi blev sex vuxna hundar och nio små valpar, men eurasier är ju snälla hundar så vi samsades fint. Lika roligt som det är att ses är det sorgligt att ta farväl nästa dag. Jag hoppas vi ses igen nästa sommar, Gaby, Menno, Dani och Darko!

 


Gaby står vid grillen, vi vill alltid sitta ute och grilla när vi träffas.


Holländska Dani och Malvas valp Darko, eller Tore Yggdrasil som han heter i stamtavlan.

4 Augusti
Nu är det hög tid att berätta vad som hänt: Turi har fött sina valpar! De kom tidigt, vi var inte förberedda och dagarna som gått har varit omtumlande, men alla valpar och hundar mår bra.

Idag känns allt lite mer som vanligt, jag vaknade i min egen säng och har sovit länge, dock inte helt ostört. Det har varit intensiva dagar, förutom att min syster med familj varit här på semester så har jag haft problem med mina anda husdjur med både sjukdom och dödsfall vilket leder till stor stress. Mitt i allt bestämde sig Turi för att föda sina valpar nästan en vecka för tidigt. Jag skulle ha jobbat men blev tvungen att byta arbetspass - vilket verkligen inte är lätt i semestertider. Dessutom surfade min systers barn upp hela min suftpott så jag har inte kommit ut på nätet och därför inte kunnat uppdatera hemsidan.

Igår kväll kom Turis familj på besök för att få träffa henne och hennes valpar. Valparna skulle egentligen inte komma för ens imorgon. De mår bra och ökar i vikt, nu väger de ungefär så mycket som de brukar göra när de föds i rätt tid, efter nio veckors dräktighet. Jag ska försöka pusta ut och komma till ro nu.

 


Innan Evie, min lilla kennelflicka, åker hem till England igen får hon fålla i en av valparna. Lyckan är stor, det här har hon bett om sen hon fick höra att Turi hade valpar i magen.

På kvällen kommer Turis familj på besök, Turi visar stolt upp sin valpkull. Syvonne ville vara med när valparna föddes, men eftersom de kom så tidigt missade hon valpningen.

23  Juli
Nu börjar en tid som jag tycker är minst lika jobbig som fästingtiden: Gröna frön! Det är nejlikrotens frön som börjar mogna och fastna i de som går för nära. I hundarnas pälsar och i klädernas tyg på hundarnas ägare. Nejlikroten är en vanlig ört som när den kommer in i en trädgård räknas som ogräs, den är svår att riva upp ur rabatten eftersom rotsystemet är segt och stjälken knäcks ganska lätt från roten när man försöker rycka upp den. Namnet sägs komma av att roten doftar kryddnejlika. Den växer överallt och särskilt där hundar gillar att nosa - eftersom fröerna fastnar i hundens päls så sprider hundarna den vidare till andra bra "nosställen". Det som gör att jag avskyr denna ört är att dess frön som fastnar i hundens päls har en gadd som leder fröet in mot hundens hud där den sticks. Hunden kliar och tuggar för att få bort det som sticker, då är det stor risk att där bildas ett fuktande eksem eller en Hot Spot som det också kallas.

För att värja mig har jag alltid med mig en fintandad luskam på promenaden och kammar bort frösamlingen direkt när jag ser den och den ännu sitter på ytan av pälsen. Om jag väntar tills vi är hemma har fröna redan börjar leta sig in mot huden och är lätta att missa. Med samma kam letar jag också igenom pälsen efter fästingar som klättrar runt i hundens päls men ännu inte bitit sig fast. Jag är så van att ha kammen i handen att jag igår upptäckte att jag ännu höll i den fastän jag satt i bilen och var på väg att köra till jobbet. Örten växer ofta längs gångvägar och stigar, den har långa armar där frösamlingarna hänger ut som från en pinne för att verkligen nå ut till den som passerar. Precis som man på promenad går och scannar av omgivningen för att undvika glaskross eller ett rådjur så går jag och ser framför mig att där inte är stråk med nejlikrot. Är det det så får hundarna inte gå nära, trots det kommer det alltid några frön i pälsen så kammen används flitigt under hela promenaden. Jag har många kammar för att säkert ha en i varje väska, jack- eller byxficka.


Malva har gått emot en mogen frökapsel av nejlikroten.

 


Medan frösamlingen ännu sitter samlad i ytan på pälsen sätter jag kammen under fröna och lyfter ut dem.

Tar man fröna på en gång efter att de fastnat får man ut samlingen ganska lätt.


Så här sen plantan ut, en ganska hög och gänglig växt med spretande grenar som famlar efter förbipasserande.

 

Nejlikrotens blad och lilla blomma.


Den mogna frökapseln ser ut som en taggboll, men är frön som sitter tätt ihop.


Fröna sitter långt ute på spretande armar.


På varje frö finns en gadd och letar sig ned genom pälsen och sticker hunden i huden. Den fastnar på kläder också, gadden är vass och sticks illa. Antagligen växtens plan eftersom man vill krafsa bort fröet och därmed gjort växten en tjänst och spritt dess frön för vidare fortplantning.

 

17 Juli
En hälsning från Ystra Vidfamne som är ute i skogen och äter blåbär med matte och husse.

24 Juni
Nu blir det oordning bland inläggen här - jag höll ju på att glömma att berätta om kull Kämpeglöds födelsedagskalas! Det var Atlas familj Nadia och Lasse som ordnade kalaset hemma hos sig utanför Åkersberga när valparna i kullen fyllde ett år för två veckor sen. Jag jobbade och kom lite senare än de andra som redan hade gått en promenad tillsammans när jag kom med Lova och Malva. Mamma Gunhild/Mini var där med dotter Hekla/Meja, sen bröderna Grimsnes/Atlas, Laki/Frasse och Eldfell/Hampus. Jolnir/Jack var inte med idag. Det var full fart på hundarna och verkligen roligt att se deras lek. Tänk att det gick vägen med hela familjen ändå. När valparna var ett par dagar gamla blev mamma Mini sjuk och lades in på sjukhusets intensivvårdsavdelning. Valparna fick födas upp med flaska och fick inte dia mer på Mini, inte ens när hon kom hem efter en vecka eller när hon slutat med sina mediciner. Men alla överlevde, även jag. Nu är de ett år fyllda och halvvuxna. Pappa Buddy i Tyskland hade skickat födelsedagspaket till alla valparna och jag hade med mig godispåsar - däremot åkte jag ifrån k så bilderna är tagna med telefonen som fick batteritorsk efter en stund. Nadia hade lagat kycklingsallad och fika, hon hade godispåsar till hundarna och hade gjort en glasstårta till dem. Men den glömde hon i frysen och kom på just när vi åkte på kvällen, så synd. Tack för en jättetrevlig dag! Vill du läsa om kull Kämpeglöd kan du göra det här.

 

br
Frasses matte gosar med Lova


Eurasiervimmel

 


Dags att få godispåse!


Malva och Altas


Mini kastar en uppfostrande blick på Frasse och han vet vem som bestämmer

23 Juni
Idag är det Malva Mirakels födelsedag! Hon fyller tio år och det känns helt overkligt. Jag tänker fortfarande på henne som "valpen" och minns det som helt nyligt som hon blev till. Hennes andranamn Mirakel kommer av att hennes pappa Balder fick testikelcancer och måste kastreras. Innan operationen frystes sperma in och lades på spermabank, ett par år senare tinades spermierna upp och Malva blev till. Malva Mirakel! Hon föddes tidigt på natten till Midsommarafton och därför ville jag att hon skulle få ett namn efter en blomma. Hon har verkligen levt upp till sitt namn och jag är så glad över att ha henne i mitt liv. Läs om när hon blev till här och se hennes egen sida här.


Baby-Malva, sötaste lilla prinsessan!

18 Juni
Nu får jag äntligen berätta att vi hoppas på smått! Tredje gången gillt, i dubbel bemärkelse. Det här blev min tredje resa med förhoppning om parning denna försommar och det blev tredje gången tillbaks till Pate i Finland. Jag hade inte hunnit ladda om i energi och entusiasm, men visste ändå att det är "nu eller aldrig" så det var bara att packa väskan och sticka. Tyvärr skickade ett missvisande blodprov oss iväg några dagar för tidigt så det blev åter igen en längre vistelse borta än planerat. Vi hoppas att resan bär frukt, i så fall föds valpar sista dagarna i vecka 31, vilket är början av augusti. Om där finns valpar är det Turi Kjempefin som blir mamma och min favorit i repris, Pate i Finland, som blir pappa. Han är pappa till valparna i kull Björnfot och eftersom jag kände att jag gärna skulle ha honom som pappa till fler av mina valpar var jag hos honom med Ystra Vidfamne år 2014, men det visade sig efteråt att hon inte ville bli parad förens efter tre veckors löp. Det här var innan jag tog blodprov utan bara räknade dagar och åkte. Så i våras var jag än en gång hos Pate, då med Litla Systir som inte haft valpar tidigare. Jag vet inte varför, men hon ville bara inte bli parad. Jag började känna att jag kanske borde välja en annan hane, en på närmare håll. Men fina och passande hanhundar växer inte på träd. Så när jag var på en föreläsningskväll om avel och föreläsaren där menade att man måste följa sitt hjärta och magkänsla när man ska välja ut lämpliga avelsdjur så bestämde jag mig för att inte ge upp om Pate. Och nu är jag väldigt glad att jag resonerade så!

Mer information om kommande kull finns under knappen "Kommande valpkull". Turis dagbok med massor av bilder finns här. Dagboken börjar längst ned, så scrolla till botten på sidan och läs från början så blir det lättast att följa vår resa.

15 Juni
Kvällspromenaden i Rålambshovsparken samlade tio hundar med ägare samt några familjer som var intresserade av rasen. Det blev en trevlig kväll mitt i Stockholms City - fast i oasen Rålis. De som var nyfikna på rasen fick klappa hundar och prata med ägarna, se hur hundarna betedde sig "live" och se hur mycket olika färger och utseenden som finns i rasen. Nu råkade vi hamna mitt i en löpartävling, det visade sig vara SM i att springa 10 kilometer, 3000 löpare och massor av publik. Ändå hittade vi härliga omgivningar att gå i. Som vanligt väckte hundarna stor uppmärksamhet, många kom fram och ville veta mer om hundarna, klappa och fotografera dem.


Mitt i Stockholm City? Javisst, Rålambshovsparken är en pärla!

 


Stockholm10 hette tävlingen vi hamnade i, där vi gick passerade hela tätklungan. Han som vann, han har sprungit i mål för länge sen när den här bilden togs, han svävade över marken och bara flög förbi oss. Det var som att hans fötter inte ens nuddade asfalten. De som kom bakom såg mer slitna ut. Framförallt hördes deras fotsteg som smällar i marken, väldig skillnad mot vinnarens eleganta stil.


Tack för en trevlig kväll!

4 Juni
Stort grattis till Karin och Balder-Balder Saunamaija Makalös som idag inte bara blev Bäst i Rasen, Bäst i Gruppen utan också 3:a Best in Show på Svenska Parson Russelklubbens inofficiella utställning i Hågelbyparken.


BIS-3 på Hågelby idag!

20 Maj
Stort grattis till min fina, fina Lova Bifrost som fyller tolv år idag! Hon har gått igenom en del, jag var inte alls säker på att hon skulle få uppleva sin 12-årsdag, men Lova är i gott skick igen. I tisdags var Lova hos sin veterinär i Västerås för att göra sin sista cancerkontroll, det har nu gått ett år sen hon opererade bort tumören i magen. Och glädjande så syntes inte ett spår av några nya tumörer, vilken lättnad!

 

Efter glädjande besked hos veterinären i Västerås firar vi med hamburgare på Max innan vi åker hem till Stockholm igen.

16 Maj
Jag har just varit i Småland och lämnat tillbaks Lovis till sin familj. Vi har varit på resa och jag hoppades på att få berätta att vi väntar valpar. Men så blir det tyvärr inte. Än en gång får jag istället berätta att det inte blev någon parning mellan de två hundarna jag så gärna ville ha valpar efter. Det känns som att vi gjort allt rätt - men ändå ville det sig inte. Det känns förstås väldigt tungt och kanske inte något man gärna vill berätta - men jag känner ändå att det är bra att tala om hur "lätt" det är att vara hunduppfödare. Det är inte bara så att man släpper ihop hundar och sen säljer man valpar och blir rik. Jag planerar bara parning mellan hundar där jag vill spara valpar till mig själv eller min avel, aldrig bara för att få valpar att sälja. Därför blir det ibland långa resor till hanhunden jag sett ut till tiken. Den här gången var vi i Skellefteå, 800 kilometer hemifrån. Till en tik som aldrig haft valpar innan borde jag kanske välja en hane som bor närmare, men det är ju inte så att man kan välja och vraka bland passande hanhundar precis. Hade det funnits en lika fin hane nära hade jag förstås valt honom, men det här var den kombination jag trodde mest på. Och då råkade han bo i Skellefteå. Bara att gilla läget, bryta ihop och komma igen - eller vad säger man? Jag har knappt hämtat mig från min förra fruktlösa parningsresa, såklart är jag besviken, men man får öva sig på att aldrig gå händelserna i förväg och aldrig ta något för givet. Lovis och jag hade i alla fall en trevlig tid ihop, vill du läsa om vår resa i dagboken finns den här.

Nästa tik jag planerar att para beräknas löpa i juni.

11 April
Äntligen kan jag berätta om mina senaste familjemedlemmar. Sen ett år tillbaks bor det en liten flock hönor här hos oss. Jag har längtat efter egna hönor i hela mitt vuxna liv men det har inte funnits tid och råd att ha några. Förens nu. Jag har bott i Nyfors i snart 12 år och redan när jag flyttade in planerade jag var hönshuset skulle bli byggt. Men tiden gick och annat kom hela tiden emellan. Jag var medlem i rasfjäderfäförbundet (hönornas Kennelklubb) och hängde i flera hönsgrupper på Facebook. Men bara för att läsa och titta på bilder. Så plötsligt hade jag råkat köpa ägg och det blev kycklingar så då blev det bråttom att bygga ett hönshus. Min pappa hjälpte mig, vi byggde varenda lediga dag från mars och blev färdiga i augusti. Det blev ett jättefint hönshus och i det bor just nu 18 hönor. Det är huvudrollsinnehavarna Bodil och Klara, drottningen och drottningen skulle man kunna kalla dem. Vi har ingen kung, tupp alltså, och kommer inte heller att ha. Näst i tronföljden kommer "storkycklingarna" Sonja, Frida och Josefin, tre svarta Jersey Giant och sen kommer "småkycklingarna" som är sju svartsilverrandade Wyandotter. Bara en har fått ett eget namn än, det är Lily, ett namn helt i min smak som min femåriga systerdotter valde. Sist kommer "babykycklingarna" som är sex svarta kopparmaraner. Planen var att behålla två av maranerna, men av de 14 ägg jag köpte blev sex av kycklingarna hönor och de är ännu på tillväxt. Det är dags att sluta kalla dem för kycklingar, både Jersey Giant och Wyandotterna värper nu och är därmed hönor, men de är kläckta ur olika kullar och grupperna fick därför olika namn. För en tid sen blev vi rejält uppskrämda, då kom nämligen höken och slog på en höna. Jag var ute då, bara några meter ifrån och hann rusa fram och rädda henne. Hon blev av med ett moln av fjädrar men verkade annars oskadd. Efter det har jag inte vågat ha hönorna lösa utanför sin takförsedda rastgård förens jag ordnat med hökskrämmor. Mer om dem senare. I alla fall insåg jag att jag inte ska ha för bråttom att sälja någon av de hönorna jag hade tänkt, risken är ju att höken faktiskt lyckas ta någon för mig. Om du vill läsa mer om hönorna finns deras egen sida här och om du vill följa bygget av hönshuset i bilder finns den sidan här.


Här är hönornas hus, just färdigt men ännu inte inflyttat. Klara sitter gärna på mina axel eller i min famn, en höna i famnen gör underverk om du känner dig stressad eller ledsen.


Mina "småkycklingar" av rasen stor Wyandotte, på bilden ännu unga.

8 April
Här om kvällen var jag på Häringe Slott för att lyssna på föredrag arrangerat för SveLands uppfödare. Kvällens inspirerande föredragshållare var Morten Nilsen, veterinär, exteriördomare och uppfödare, samt Åke Cronander, exteriördomare och uppfödare. Som alltid snappar jag upp nya saker, även om det ibland känns som att man har gått på många liknande föreläsningar av det här slaget. Morten pratade främst om parning och allt möjligt som rör området runtomkring den viktiga delen om avel. Jag förstod på honom att det var väldigt vanligt att uppfödare ville inseminera hundar som inte ville para sig. Och att det gjordes. Även om jag fortfarande är ledsen över att Litla Systir inte ville bli parad med Pate i Finland är jag glad över mitt beslut att inte låta henne insemineras så som de föreslog på djursjukhuset i Helsingfors.

Åke Cronander berättar bla om avelsurval.

Åke pratade om avelsurval och hur man väljer vilka hundar man ska använda i avel. Han var väldigt rak och tydlig. Jag tror att man kan prata så när man har hållt på länge och kan mycket, det kändes uppfriskande att höra hans "rakt-på-sak-tal". Han pratade mycket om vad som var bäst för hundarna och bäst för rasen man arbetade med. Han var inte imponerad av dem som till varje pris vill rädda en sjuk eller ynklig nyfödd hundvalp till livet utan menade att en sån skulle avlivas för att den skulle slippa må dåligt och också för att inte riskera att användas i avel om den mot alla odds skulle överleva. I naturen är det bara de starkaste som överlever och det är så en art hålls livskraftig, det borde vi tänka på lite oftare menade han. Han tyckte också att det var bra att låta en tik få en valpkull ganska tidigt i livet, då hann man utvärdera kullen innan man sen bestämde sig för om tiken skulle användas igen. Trots att han själv var domare tyckte han att uppfödare måste se mer till de blivande avelshundarnas rastyp och inte bli allt för imponerade av utställningsmeriter. Han ansåg att uppfödaren som säljer en valp bara säljer ett råmaterial, ungefär 50% var uppfödarens arbete och 50% hundägarens. En liten valp är ju ändå bara ett litet knytte och för att det ska växa upp till en bra hund krävs en bra uppväxt. Själv brukar jag jämföra en levererad hundvalp med en liten planta. Sen är det upp till nya ägaren att vårda plantan så den växer upp till en vacker blomma, alltså helt i stil med Åkes resonemang. Han berättade också att uppfödare måste ha långsiktiga mål, för att nå ett bra avelsresultat bör man ha en plan på ungefär fyra generationer framåt. Att bara para två hundar och sälja valparna är inte avel, det är förökning. Åke poängterade att det sällan föds stjärnor, man skulle vara glad om avkommorna i en kull blev lika fina som sina föräldrar. Tillslut avbröt Åke sig själv och sa att nu fick det vara nog, vi hade dragit över kvällens program med över en timme, det var dags att avsluta. Det känns alltid trist att bryta när man får lyssna till intressanta ämnen, men det gör å andra sidan att jag ser fram emot nya föredrag. Jag skulle väldigt gärna vilja höra mer av båda dessa föredragshållare, det kändes som att det fanns hur mycket kunskap som helst inne i de här två som bara bubblade för att få komma ut.

4 April
Jag har varit hemma några dagar men inte kommit mig för att skriva här på sidan än. Men idag är jag ledig och det är inget att dra på längre, dags att berätta. Jag och Litla Systir har varit hos Pate i Finland, trots att vi stannade jättemycket längre än planerat blev det ändå ingen parning. Besvikelsen är stor, jag har planerat för de här två sen länge och hade så stora förväntningar på dem. Jag hade hoppats på att få en valp till mig själv ur den här kombinationen och ville så förtvivlat gärna se dem para sig. Men det blev inte så och det måste jag bara acceptera. På sjukhuset i Helsingfors föreslog de insemination och en annan föreslog att vi bara skulle hålla fast tiken för parning, men så vill inte jag göra hundvalpar. Om hundar inte vill para sig så ska det inte bli valpar, det är min övertygelse. Vi kanske inte kan se eller förstå varför, men jag måste lita på hundarna som ju drivs av sina instinkter och sin natur. Vi människor har en förmåga att tro att vi alltid vet bäst, men jag tror naturen vet bättre. Det känns som att vi gjorde allt rätt, hundarna är friska och starka, de fick tid ihop och de uppskattade varandras sällskap, båda betedde sig fint mot varandra och Pate uppvaktade Litla Systir efter konstens alla regler. Hon besvarade Pates flört men hon lät sig inte paras. Tillslut var det bara att inse att löpet var över och någon parning skulle det inte bli, hur mycket jag än önskade det.

Vi är många som önskade valp ur den här kullen och många som undrar om de får "beställa en valp". Det är inte alltid så lätt att vara hunduppfödare och valpar kommer inte på beställning, även om det hade passat fint i tid just nu. För att ge en inblick i mina våndor som hunduppfödare vill jag dela min och Litla Systirs dagbok där du kan följa oss dag för dag. Jag vet att jag  brukar säga att hunduppfödare måste ha is i magen och nerver av stål, det är verkligen ett uttryck som håller. Tyvärr börjar mina nerver bli lite slitna, jag tycker det är jobbigt och nervöst och mår dåligt av stressen. En annan sak som också känns jobbigt är att såna här utflykter blir väldigt dyra. Jag har hunduppfödningen som hobby och jobbar heltid i butik för min försörjning. Jag reser på min fritid och allt bekostas av sparpengar. Bara själva resan och dagarna borta har kostat mig runt 13.000 kronor. Visst kan jag välja en hanhund på närmare håll om jag vill vara sparsam, men så vill jag inte planera min avel. Jag vill ha de föräldrar som jag tror blir de bästa föräldrarna till de kommande valparna och då får hanen bo var han vill. Vågar man inte kan man inte vinna. Om du vill läsa dagboken med mina förhoppningar och mina våndor finns den här.

Nu får jag läka mina nerver och vänja mig vid tanken på att det inte blir några valpar mellan Litla Systir och Pate den här sommaren. Nästa tik som jag planerar att para beräknas löpa i slutet av maj. Då börjar allt om, förhoppningsvis får jag komma med bättre nyheter efter den resan.


Så underbart fina ihop, två fantastiska hundar på alla sätt. Tyvärr fann de inte varandra och det blir inga valpar mellan dem.

 
17 Mars
På kvällen efter jobbet åker jag till Djursjukhuset Albano. Den här gången inte med något sjukt djur, utan för att lyssna på veterinärerna Åsa Wolf och Charlotte Harlos som föreläser om gastrointestinala sjukdomar, alltså problem i matsmältningskanalen. Det här är ett ämne som intresserar mig, det blir en spännande kväll!

16 Mars
Svaret på Jonna Krutröks röntgen har redan kommit och vi blir inte glada. Hon har höftledsfel, grad D eller måttlig dysplasi. Man undrar förstås varför och tänker på hur det ska gå för henne, kommer hon få problem senare i livet? Varför blev det så här? Är det fel föräldrar eller har hon blivit utsatt för något under sin uppväxt? Eller är det bara otur och slumpen som gjorde att hon ärvde fel gener? Jag hade hoppats så på att Jonna skulle kunna bli en avelstik. När hon blev till var jag först en hel vecka i Finland för att hennes mamma skulle paras där men mamman ville inte ha den hanen, vi åkte till fina pappa Blix istället hemma i Sverige och de parade sig. Sen föddes valparna och de var bara två, en hane och en tik. Jag var så glad eftersom jag så gärna ville ha kvar mamma Ystras blodslinje och det ihop med Blix som var en sån härlig hund. För ett par månader sedan omkom pappa Blix tragiskt i en trafikolycka så någon mer kull efter honom kunde jag inte få, vilket jag hade hoppats på. Jag var glad över att jag hade Jonna Krutrök. Men nu visar det sig att hon inte ska gå i avel. Jonnas familj är förstås orolig över hur det ska gå, kommer hon få problem?

Det här är den trista biten av att vara hunduppfödare. När det inte går som man trott. Vad kunde jag ha gjort annat? Mamma Ystra har A på sina höfter, båda hennes föräldrar har också A. Pappa Blix har A på sina höfter, båda hans föräldrar har också A. Vad kunde hennes familj ha gjort annat? Hon var en väldigt livlig valp men fick bra vård och uppväxt. Har hon fått gå för mycket i trappor? Nej, jag tror inte att sånt ger höftledsfel, fastän jag vet att det finns uppfödare som tror det. Däremot vet jag att det är svårt att avla bort höftledsfel och vi får nog bara finna oss i att naturen tar sina egna vägar. Man kan inte styra allt, även om man gärna tror det. Här ser man ju också vikten av att verkligen låta undersöka hunden. Jag som uppfödare måste veta och utvärdera. Hennes familj måste veta och vara uppmärksam på henne. Nu får vi bara smälta det här och hoppas att hon ändå får ett bra liv.

14 Mars
Så var det dags för nästa hund att röntgas. Igår åkte jag till Järna för att låna hem Jonna Krutrök över natten, idag ska hon röntga sina höfter och armbågar och sen åker vi till min veterinär här i Tyresö för att undersöka hennes knän. När vi är färdiga kör jag hem henne till Järna igen. Det är alltid nervöst och spännande att få se hur hundarna ser ut inuti och lite rädd är jag alltid för att där ska vara några grava fel som ger hunden obehag i livet. Jag är noggrann som uppfödare och gör så mycket jag kan för att hundarna ska bli bra, men allt kan man inte styra över. Genetik handlar mycket om slump och hundar är levande varelser som utsätter sina kroppar för påfrestningar som kan ge skador som syns på röntgen. Hur det än är så tycker jag det känns bra att få veta och ser fram emot varje hunds hälsoundersökningar och resultat.

Röntgen är gjord, nu väntar några nervösa dagar innan resultatet kommer.

För några dagar sen kom Blossi Fridsams röntgenresultat på hennes nya plåt. Tyvärr ändrades inte resultatet till det bättre. Nu vet jag i alla fall att det var en fin röntgenplåt som skickades in, mer än så kan man inte göra.

8 Mars
Efter byte av Internetleverantör har jag inte längre kvar mitt fasta telefonnummer. Jag nås på mobilen, men trots att jag rätt ofta har den med mig så kan jag inte alltid svara, till exempel svarar jag inte när jag är på jobbet. Lämna ett meddelande eller skicka ett SMS så ringer jag upp.

4 Mars Milla-dagen
Idag är det Milla-dagen. Det handlar inte om mina hundar nu, utan om något mycket större. Det är idag åtta år sedan min vän Milla dog. Hennes hjärta stannade och allt var över. Jag har gjort det här till en speciell dag, en dag då jag vill berätta och be andra tänka på donation och helst också registrera sin vilja i Donationsregistret. Det är så enkelt!

Milla lämnade familj, vänner och sina hundar kvar. Hon hade kanske kunnat leva idag, hon hade behövt få ett nytt hjärta. Inte för att hennes hjärta inte var varmt eller gott nog, det var ett mekaniskt fel på det. Men det fanns inget hjärta över till henne. Ungefär åtta av tio svenskar är positiva till organdonation, men det är bara runt 100 registrerade donatorer som dör - men 700 personer som väntar på organ, varje år. Om du vet vad du vill göra med din kropp efter din död, registrera din önskan.

Om jag dog i en trafikolycka på väg hem från jobbet skulle det ju vara helt fantastiskt om jag genom min kropp fick ge livet till någon annan, en sån som Milla hade kanske levt då och fortsatt sprida glädje omkring sig. Ett annat sätt att hjälpa andra medan man lever är att bli blodgivare. Det är bara två procent av Sveriges befolkning som lämnar blod, det är väl ändå ganska dåligt? Fler behövs - och man är en hjälte när man går dit.

Jag saknar Milla och är så ledsen över att hon inte fick leva längre. Jag tänker göra det här till något bra och hoppas att fler registrerar sin önskan i donationsregistret. Och vill du känna dig som världens snällaste - gå och lämna lite blod också! Bilden har Milla tagit på sig själv, den stod på hennes kista när hon begravdes.

Läs om donation här: www.Livsviktigt.se , du kan registrera din vilja här och läsa om blodgivning här: www.Geblod.nu


Så här lätt kan man rädda liv medan man lever!

1 Mars
Väldigt spännande dag idag, vi ska åka och röntga om Blossi Fridsam. Hon röntgade höftlederna för ungefär 1,5 år sedan, då drygt ett år gammal. Jag tyckte inte det blev någon bra bild, det ser ut som att hon ligger snett. Får kennelklubben en dålig bild så är ju förstås risken stor att resultatet på avläsningen också blir dåligt. Blossi fick grad B på ena höften och grad C på den andra, ett lindrigt fel men ändå ett fel. Sen dess har jag undrat om det verkligen är så hon är skapt eller om det var en dålig bild som fick det att se ut så. Idag får vi se om det ser annorlunda ut och om en vecka får vi höra om det ser så pass mycket annorlunda ut att veterinärerna på SKK går med på att ändra hennes tidigare resultat. Det är dock inte det viktigaste, viktigast för mig är att jag får veta hur hon är skapt. Förstås förargligt om man får en hund klassad med höftledsfel om den inte har det, men det som är viktigast är hur hunden faktiskt ser ut inuti och hur den mår. Jag vill i alla fall att hennes höfter ska avläsas från en bra bild, sen är hon ju skapt som hon är skapt, det kan vi inte påverka.

Nu är vi hemma efter röntgen och som jag hoppades ser det bättre ut med en snyggare röntgenplåt. Nu väntar några spännande dagar innan kennelklubben har avläst den nya plåten. Oavsett om hennes tidigare resultat ändras eller inte så vet vi att hennes höfter i alla fall inte är särskilt dåliga och det känns skönt.


Det här var den bild som först skickades till kennelklubben för avläsning. Bilden är ett foto på röntgenplåten som sitter på ljusbord, så den visar inte hela och inte heller skärpan. Dock ser man att hundens bäcken inte ligger rakt, se till exempel skillnaden i höjd på bäckenbenets övre kanter.

Så här ser den nya bilden ut. Den skickas till SKK för ny avläsning, men om det tidigare resultatet ändras eller inte vet vi inte.

29 Februari
Grattis till Ystra Vidfamne och Jalmari Gyllenfälls valpar Tildra och Fjalar Stalledräng som äntligen får fina sin födelsedag på rätt dag, skottdagen! Läs om när dem här.


Fjalar och Tildra fyller fyra år idag!

23 Februari
Nästa helg är det dags för Svenska Eurasierklubbens årsmöte. Jag brukar alltid skriva om årsmötet efter att jag varit där, för jag tycker att det är viktigt att delta men att allt för få medlemmar är där. I klubben finns långt över 550 medlemmar men på förra årsmötet deltog  bara15 av oss. Årsmötet är klubbens viktigaste händelse och utan årsmöte kan det inte finnas någon klubb. Man vinner inga prisrosetter där, man hamnar inte på bild i klubbtidningen eller uppmärksammas på annat sätt, men jag tycker ändå att man ska delta. Man behöver inte tacka ja till arbetsuppgifter om man inte gärna vill göra något för klubben, men man lär känna andra och man kommer in i gemenskapen.

Jag är inte helt säker, men jag tror att jag varit med på alla årsmöten sen klubben bildades i Västerås 1997. Vissa gånger jag jag rest långt, ibland kört bil ensam, ibland samåkt med andra medlemmar, övernattat, behövt äta på restaurang och avboka andra aktiviteter som inträffat vid samma tidpunkt som mötet. Men i år kommer jag inte att kunna delta, vilket förstås grämer mig mycket. Jag jobbar den dagen då årsmötet är och eftersom jag hoppas åka för att para en av tikarna nu snart framöver behöver jag kunna ta ledigt till det. Mitt eget intresse går före klubbens den här gången. Jag har läst årsmöteshandlingarna och valberedningens förslag och tycker det ser bra ut. Jag tror att årsmötet avlöper fint utan min närvaro detta år. Om du som läser det här är medlem i Eurasierklubben tycker jag att du ska åka till Södertälje nästa söndag. Det kanske inte är världens mest spännande tillställning, men man träffar i alla fall andra eurasiervänner, man fikar och det brukar alltid finnas ett par hundar att klappa på. Om du kan, var inte rädd att delta på Eurasierklubbens årsmöte!

21 Januari
Nu så, nu är det klart! Texten om Gunhilds valpkull Kämpeglöd är skriven och finns att läsa på hemsidan. Jag är stolt över mina hundar och gillar att berätta om dem, så det har grämt mig att jag inte gjort klart det här tidigare. Men även om jag gärna skriver om hundarna så jag har lite svårt att sitta stilla framför datorn, när jag äntligen är ledig från jobbet har jag så mycket andra saker jag vill göra. Och det här året som gått, oj, vad mycket som har hänt! Har det funnits lite tid över har jag tagit tiden till att laga middag eller dammsuga. Att sitta i timmar framför datorn har det bara inte funnits tid till. Men nu har jag gjort det, det är klart!

Gunhild var i Tyskland och träffade Buddy, nio veckor senare föddes deras valpar, precis som planerat. Vad ingen kunnat drömma om var att Gunhild skulle råka ut för komplikationer efter förlossningen, hon blev så sjuk att hon fick läggas in på Bagarmossens intensivvårdsavdelning och där blev hon kvar i fem dagar. Valparna fick matas med nappflaska och fastän mamma Gunhild fick komma hem så fick hon inte ge valparna di. Nu när jag skriver om det här och tänker tillbaks bränner tårarna bakom ögonlocken, trots att alla överlevde och det har gått över ett halvår sen det hände. Det var så jobbigt, min värsta upplevelse! Min tröst är att de här valparna är speciella hundar, de har en särskild plats i mitt hjärta.

Läs hela berättelsen om kull Kämpeglöd här.


Mamma Gunhild Godmode med sina nyfödda valpar i kull Kämpeglöd.

6 Januari
Traditionsenligt samlades eurasierfolk med sina hundar i Trosa hamn och gick en promenad tillsammans innan vi grillade korv i hamnen. Roligt tillfälle att ses - men också ett bra tillfälle att stifta närmare bekantskap med rasen för den som är nyfiken på eurasier. Idag var det vackert väder, men plötsligt kom vintern och kanske skrämde det en del hundägare, men det blev i alla fall över 20 hundar. Mina hundar fick vara hemma, Lova får ju inte gå så långt på grund av hennes onda ben och Malva är mitt upp i fällning och är nästan naken. Trots att jag satte på både fleeceoverall och dunjacka satt hon och frös, så de fick vara hemma. Däremot ville lille lånehunden Harry gärna följa med - vilket var väldigt roligt då jag inte blev igenkänd som mig. Haha, byt hund och du kan gå som en främling på stadens gator.

Efter promenaden blev det fika, jag gick runt med min telefon och tryckte av lite bilder, men alla hundar blev inte fotade. Av "mina egna" som var där men inte fastnade på bild idag var Birk Godmode och syster Idun Godmode, inte heller Minna Makalös. Några bilder blev det på syskonen Jonna och Björne Krutrök som ville busa, svårt bara att få det på bild, jag skulle filmat istället. Love Björnfot var också där. När jag går igenom bilderna från dagen ser jag att jag har klippt av huvudet på de flesta människorna, jag har bara haft hunden i sökaren, typiskt hundfotograf alltså.


Jonna, Björne och Harry tar ett snack.


Björne Krutrök


Husse Tomas och Love Björnfot


Jonna Krutrök


Syskonen Jonna och Björne Krutrök, eller Juno och Cesar som de heter till vardags, träffas och vill busa.


Björne Krutrök mitt i språnget.


Björne Krutrök, Cesar, vill ha grillad korv.


Eurasierpromenaden i Trosa är över för den här gången, dags att åka hem.

1 Januari 2016
Årets första dag. Nyårsafton är avklarad. Den natt som många ser som årets festligaste. Som andra ser som den värsta. Problemet är fyrverkerier och jag behöver väl inte säga mer. Alla ni som läser det här förstår. De som inte förstår kommer aldrig att läsa det här, för de är inte intresserade av hundar och vet inte heller hur hemskt det är att se sin hund må dåligt. De smäller sina fyrverkerier och har ingen aning om vad de ställer till med. Även i natt har hus brunnit ned, barn ligger på sjukhus med spräng- och brännskador, hundar är svårt traumatiserade. Jag väntar bara på att det ska bli förbjudet för privatpersoner att fyra av fyrverkerier. Sånt bör skötas av personer med utbildning i pyroteknik, under kontrollerade former och framförallt: av folk som inte är berusade.

Vad jag egentligen ville berätta om idag är Lova och hennes historia. Jag har funderat på hur mycket jag ska berätta men för att det ska bli logiskt måste det bli "den långa versionen". Eller snarare "den väldigt långa versionen". Det här året som har gått har varit ett tufft år för mig och jag har haft svårt att få någon tid eller energi över för annat än att klara av vardagen. En av de saker som hände gällde Lova. Hon har sen en bra tid tillbaks haltat lite på ena frambenet, särskilt efter belastning. Jag har varit många gånger hos veterinären med henne, vi provade antiinflammatoriskt och smärtstillande, men det blev ingen bättring. Det här började under sommaren 2014 när jag också märkte att Lovas mamma Venus inte mådde bra. Jag var hos veterinären med än den ena, än den andra hunden. Med tiden visade det sig att Venus var sjukare än vad någon av oss förstått, det slutade med att hon måste få dö, helt obegripligt sorgligt och förfärligt jobbigt. Venus problem fick gå före allt annat och först efter att hon var död klarade jag att ta tag i Lovas mindre akuta bekymmer.

Jag ville gå till botten med Lovas hälta och fick tillslut en remiss till ReDog i Västerås, där jobbar Stefan Rosén och Liss-Marie Langborg, fantastiskt engagerade människor. Vid första besöket i Maj undersökte Stefan Lova enormt grundligt, kände igenom varenda muskel och led. Han ville att Lova genomsöktes med röntgen och ultraljud för att säkert veta vad som felades så vi fick ny tid till Liss-Marie som är veterinär. När vi var där för röntgenundersökningen ett par dagar senare sövdes Lova för att man skulle kunna röntga henne ur vinklar som var obekväma för en vaken hund. När hon låg sövd på rygg på röntgenbordet "flöt hon ut" och jag kände då en stor bulle på magen och frågade sköterskan om den. Veterinären kallades in som blev förskräckt, det kändes som att mjälten var väldigt förstorad. Lova bars, fortfarande sövd, på bår till ultraljudsrummet och där såg veterinären en stor tumör i magen. Ungefär här började det bara eka i mitt huvud och jag hade svårt att förstå vad som hände sedan. Om det var en tumör på mjälten kunde den när som helst brista och då skulle Lova förblöda på några minuter. Jag vet flera eurasier som dött på detta sätt. Vi fick gå tillbaks till röntgen för att röntga lungorna och för att leta metastaser, under tiden ringde veterinären till sjukhusen i Stockholm och frågade vilket som kunde ta emot oss för akut operation. Jag hörde veterinärens samtal till sjukhusen genom väggen och att de kunde ta emot på Albano. Remiss och röntgenbilder skickades dit med epost, jag fick med mig originalbilder och blodprover i ett kuvert och skickades iväg. De ansåg att det var så bråttom att jag fick gå före kön i receptionen för att betala, andra som stod där fick vänta. Jag var alltså i Västerås, mer än tio mil från Stockholm och hade just fått veta att min hund kunde dö när som helst. -Klarar du att köra, frågade veterinären, men det fanns ju inga andra alternativ. Med tårarna rinnande nedför kinderna körde jag i 140 km i timmen hela vägen till Stockholm. Lova opererades omgående, det här blev hennes andra sövning samma dag. När hon väl öppnats kunde de se att det var en tumör, men den satt som tur var inte på mjälten utan på livmoderhalsen, Lovas livmoder var bortopererad sen tidigare. Operationen gick bra men hon fick stanna på sjukhuset över natten. När jag fick hämta henne nästa eftermiddag var hon jättestressad och jag frågade hur hon klarat att vara där. Veterinären bekräftade att Lova faktiskt inte mått så bra och att hon varit väldigt stressad och behövde få komma hem och vila sig.

Väl hemma upptäcker jag att Lovas ena hörntand i överkäken är avbruten, jag hittar den på golvet. I käken är det bara ett stort hål in genom tandköttet. Jag ringer upp Albano och vill veta vad som hände när Lova var där, har hon försökt gnaga sig ur buren eller hur hade det gått till? De svarar trist nog att "de inte visste något" men att tandroten med den blottade pulpan måste opereras bort. Dock inte nu, det skulle inte Lova klara. Istället fick hon smärtstillande och först efter tio dagar bedömdes hon vara så stark att hon kunde sövas igen. Efter operationen tillstötte komplikationer och stygnen i munnen stöttes bort - såret var öppet och tandköttet dött. Nu gapade ett ännu större hål där skelettet var blottat. Lovas operationer och sår krävde noggrann skötsel, men hon återhämtade sig bra. Hon behövde vila ordentligt innan vi kunde börja ta tag i hennes hälta igen. Analysen av hennes bortopererade tumör visade att tumören var cancer. De kunde inte svara på om cancern hade hunnit sprida sig, nya undersökningar behöver göras för att få svar på det. Efter tre månader gör man ultraljud för att se om nya tumörer syns, hittas inget så görs nytt ultraljud tre månader senare och hittas inget då görs ett nytt sex månader senare. Efter det kan man ganska säkert pusta ut.

Så händer nästa stora kalldusch: Gunhild födde sina valpar i Juni och blev sjuk, så sjuk att hon måste läggas in på sjukhus och valparna födas upp med nappflaska. Jag ska inte berätta något mer om det i det här inlägget, för det är en helt annan historia. Först efter att valparna blivit gamla nog för att flytta till nya hem kunde jag ta upp Lovas behandling igen och vi var återigen i Västerås. Ultraljud görs för att leta tumörer, men inget konstigt syns - vilken lättnad! Lovas onda framben kommer troligen av en gammal skada i sen- eller muskelfästet i bogen, hon har försökt avlasta frambenet och därför fått ont på andra ställen i kroppen. Mest ont har hon fått i ryggen och i båda bakbenen, men även i tassarna där böjsenorna blivit svullna. Lova ordinerades laserbehandling hos sjukgymnast två gånger i veckan i två månader, sen återbesök i Västerås. Efter lite strul med andra hittade jag en engagerad och duktig sjukgymnast i Tessan på Hundmassören.se som ställde upp och fixade tider som fungerade för mig, vilket innebar på morgonen innan jobbet. Tyvärr betydde det också att jag hamnade i värsta rusningstrafiken och därför tillbringar två timmar i bilen för att köra de dryga två milen till hennes mottagning i Sundbyberg för varje behandling. Lova får under den här tiden bara gå i koppel på asfalt med benmanschetter i max 20 minuter åt gången max fyra gånger om dagen. Jag har köpt en Novafon, den ger intraljud och behandlar Lova med den varje dag. Hon har också på sig Back on Tracks benskydd på nätterna. Allt för att vila kroppen och skona hennes senor. Hon äter under tiden både kosttillskott, muskelavslappnande och antiinflammatorisk medicin. Vid återbesöket i Västerås gjordes nya undersökningar, senorna i tassarna var bättre men hon visade ännu på smärta, veterinären hittade också misstänkta kristaller i urinen och odling gjordes - Lova hade urinvägsinflammation också. Mer mediciner och fortsatt laserbehandling. Skulle hon inte bli bättre på en månad så ville veterinären operera i bogen. Från nu skulle Lova få gå på rullband i vatten en gång i veckan - det ordnade sjukgymnasten Tessan, men då behövde vi åka till Åkersberga, fem mil hemifrån, där vattentrask och vibrationsplatta fanns. Så en gång i veckan var vi i Sundbyberg för laser och en gång i veckan i Åkersberga för vatten, vibb och laser. Vid nästa återbesök i Västerås i början av december var äntligen Lova så pass mycket bättre i benet att planerna på operation kunde strykas! Alla mediciner togs bort, Lova kunde få gå lite roligare promenader i skogen men i koppel och med hårda skor för att skona tassarnas böjsenor. Vi kunde också skära ned på laserbehandling till en gång i veckan.

Eftersom Lova inte fått röra sig ordentligt på länge har hon dåligt med muskler. När hon blev kastrerad i samband med operationen av tumören så ändras ämnesomsättningen och hon lägger på sig en del hull, vilket inte alls är bra när hon har dåligt med muskler och inte får överbelasta sin kropp. Vi har kämpat med bantning ett bra tag, svårt att lyckas när man inte får motionera. För att få mer muskler och ett roligare liv, bestämde sjukgymnasten att Lova istället skulle få gå helt lös. Nu när det här skrivs har hon gått helt utan koppel i två veckor och det har gjort stor skillnad! Lova rör sig mycket bättre när hon själv får bestämma takten och inte har nån som tar i kopplet och får henne ur balans. Även om jag aldrig rycker i mina hundars koppel så blir det stopp och drag när man går med fler än en hund i koppel, som när den ena stannar och nosar men inte den andra. Nu när vi går promenader har Lova fått upp en bra fart i trav och fastän jag promenerar så fort jag kan kommer jag efter. Någon hälta syns knappt alls! Nästa steg blir att försöka skära ned på besöken hos sjukgymnasten till ett varannan vecka och samtidigt öka på promenaderna lite mer.

Mer än så här vet jag inte i dagsläget. Jag vet i alla fall att Lova mår bättre, helt säker på att cancern inte har spritt sig är jag inte än, det ska gå några månader till innan vi gör sexmånaderskontrollen. När jag skriver det här och tänker tillbaks undrar jag ibland hur jag klarade det. Vissa veckor har det känts som att vi bara gjort tre saker: åkt bil, jobbat eller sovit. Inget annat har vi hunnit göra eller tänka på. Det har varit mycket oro över Lovas framtid. Jag har förlorat min käraste Venus och förstås varit förfärligt rädd att mista ännu en hund på kort tid. Lova fyller tolv år i maj, då har det gått ett år sen vi först träffade Stefan och Liss-Marie i Västerås. Eftersom Lova är äldre har hennes försäkringsvillkor förändrats till det ganska mycket sämre. Och förstås har det här året kostat en hel del för Lovas vård. Jag har inte räknat exakt vad jag lagt ut, för det spelar ingen roll. Det får kosta vad det kostar, men ett snabbt överslag visar att det rör sig om någonstans runt 100.000:- med allt inräknat. Sen har försäkringsbolaget tagit en del, ungefär knappt hälften.

Då och då påminner jag om vikten av att ha en bra försäkring till hunden och nu gör jag det igen. Många försäkringsbolag har en gräns när hunden fyller sju år - efter det kan man inte förbättra hundens försäkring och maxersättningen för hundens veterinärvård sänks varje år. Innan sjuårsdagen går det att göra förändringar, men de sjukdomar eller problem hunden redan råkat ut för ingår då inte. Mitt råd är att så tidigt som möjligt i hundens liv välja försäkringsbolagets bästa försäkringsalternativ med så hög ersättning som möjligt - ofta är den 100.000 kronor men sänks med hundens ålder, dock inte lägre än 50.000 kronor, lite olika villkor på olika försäkringsbolag. Efter det här året jag har haft med Lova ser man att det inte är så mycket pengar som det låter ifall det händer allvarliga saker. Det kostar förstås mer att ha en bättre försäkring, men ett sätt att få ned kostnaden är att välja en högre självrisk.

Jag avslutar det här långa inlägget med några bilder från Lovas senaste år.


Vi sitter i väntrummet på ReDog i Västerås för första gången.


Ingen av oss har ännu fattat vad som hänt det senaste dygnet. Tumören som hittades hos veterinären i Västerås är nu bortopererad, Lova har legat på sjukhus över natten men har nu just fått komma hem igen.


Veterinären igen, idag ska Lova opereras i käken för att få bort roten till hörntanden.


Två mornar i veckan spenderar vi två timmar i bilen för att ta oss till sjukgymnasten. Frukost kan jag äta i bilen i lugn och ro, jag kör inte fort. Jag kör knappt alls, Stockholms rusningstrafik är inte rolig.


Vi äter hamburgare på Max i Västerås innan vi kör hem till Stockholm igen.


En gång i veckan traskar Lova på rullband i vatten, första gången tyckte hon det var lite konstigt när vattnet fylldes på, men snart fattade hon hur det hela gick till.


Lova har fått lugnande och vi väntar på att hon ska somna inför röntgen. När bilden tas vet jag ännu inget om vad vi snart ska hitta. Jag tror ännu att hennes störta problem är att hon haltar lite.


Vad som händer under natten på Albano vet jag inte - men här är Lovas avbrutna hörntand. Ännu en operation behövs.


I väntrummet på ReDog i Västerås igen.


Återbesöket i Västerås visade inga nya tumörer och vi firar med hamburgare innan vi kör hem mot Stockholm igen.


Återbesök i på ReDog i Västerås, här ligger Lova avslappnad på vibrationsplattan.


Lova traskar i vatten och får glada tillrop av Malva som följer med som moraliskt stöd. Att slicka på mjukost är också rätt OK tycker Lova.

26 December
Julhelg och lite ledigt - några timmar framför datorn ledde till att man nu kan läsa om kull Krutrök som föddes under 2014. Kullens berättelse finns här och mamma Ystras dagbok finns här. Det har hänt en del sen valparna flyttade härifrån. Ystras matte Linde råkade ut för en olycka vilket ledde till att hon inte kunde ha sina hundar kvar. Både Ystra och Tildra har flyttat till nya familjer. Så förfärligt sorgligt för Linde, jag vet hur mycket hundarna betydde för henne.


Jonna och Björne Krutrök, nu ligger deras berättelse ute och kan läsas.