Bygget av hönshuset

Efter att ha bott här i Nyfors i nästan tolv år blev det äntligen tid och råd att bygga det hett efterlängtade hönshuset.

Jag står för design och idéer, min pappa för ritningar och konstruktioner. Vi börjar bygga i mars och bygger varenda ledig dag. Pappa kommer klockan åtta varje morgon, alla lördagar och söndagar samt helgdagar. Vi bygger till och med på midsommarafton. Det föds en valpkull och jag är delvis ledig från jobbet - men mamman blir sjuk och valparna måste födas upp med nappflaska. Jag går mellan matning och hönshusbygge. Vissa dagar är väldigt tunga, men en dag står fantastiskt nog hönshuset där och är klart! Följ bygget i bilder, men tvärt om mot alla andra sidor i den här hemsidan börjar berättelsen överst.

16 Januari 2015


Det var med den här bilden det började! Dagen är den 16:e januari 2015. Jag har sen många år varit medlem i Rasfjäderfäförbundet och har sen ett bra tag hängt i flera hönsgrupper på Facebook. Jag kände väl att det började svämma över av längtan men det fanns inga direkta planer på att bygga hönshus. Men så såg jag den här bilden. Äggen är lagda av en höna som auktionerades ut på Facebook och jag tappade fullständigt huvudet. På annan plats kan du läsa mer om hur det gick till - men det slutade i alla fall med att jag fick köpa ägg lagda av denna höna, hönan fick jag inte köpa. Äggen kom hem, lades i äggkläckare och planerna på hönshus tog en rivstart!


Ungefär så här ska det bli. Stenen som ligger vid hönshusväggen kommer jag gräva fram och använda till annat, men det dröjer till i maj innan den fått sin nya plats.


Här tänker jag mig att hönshuset ska stå. Redan när jag satte upp staketet runt tomten 2009 planerade jag för hönshus och deras rastgård, därför finns stolpar redan på rätt plats.

18 Februari


Jag skickar ansökan till kommunen om tillstånd för att hålla höns. Det känns lika så bra att ha det innan jag börjar bygga. Tillståndet kostar 4600:- och för att få det måste man skicka flera handlingar, bland annat ritningar på hönshuset, karta över tomten och medgivande från grannar. Jag hade just gått en kurs i hönshållning och ekologisk äggproduktion på Länsstyrelsen, så det var ju ännu en bonus att skicka med kursintyget.


Min pappa hjälper mig med allt. Här är en gammal bild från när staketet sattes upp och vi borrar för att sätta staketstolpar för hönornas rastgård.

21 Mars


Vi har ägnat nästan hela dagen åt att mäta ut och markera var plintarna ska gjutas. Vi ska gräva imorgon och gjuta nästa helg. Efter att den här bilden togs på lördagseftermiddagen började jag grunna. Huset ser litet ut, men tomten är kuperad och det blir svårt att få in ett större hus på den här platsen.


Under natten bestämde jag mig för att huset måste bli bredare. För att få plats behövde jag gräva mig in i slänten och grävde tills jag stötte på berg. Nu kommer det bakre hörnet in så långt det går och husets främre hörn kommer därför inte att sticka upp så högt över marken. Det skiljde nämligen 50 cm till markytan mellan det bakre och främre hörnet, eftersom marken lutar. Nio hål är grävda, nästa helg gjuter vi.

28 Mars


Nu ska vi gjuta plintar. Vi har fått låna en riktigt bra sågmaskin som visar sig vara en fantastisk hjälp i bygget. Här förbereds golvreglarna.


I regn och rusk blandar vi cement och gjuter. Vi mäter och mäter, det är viktigt att allt blir helt vågrätt nu - annars blir hela huset snett sen. Jag har sen tidigare lärt mig att när man bygger på kuperad mark är vattenpass absolut nödvändigt. Utan vattenpass hade vi aldrig lyckats få det plant, det är för mycket runtomkring som lurar ögat. Man är så lättlurad att man hellre tror att vattenpasset visar fel än att det faktiskt inte är plant. Vi har mätt och mätt, men tillslut blev det helt plant! På bilden syns ännu den mittersta golvregeln ligga på marken, den ska också mätas in. Husets yttre hörn kommer sväva en bit över marken, jag är glad att jag grävde mig in i slänten så mycket det gick för att få huset så lågt och nära marken som möjligt.


Yes, nu har vi äntligen kommit igång på riktigt. Det regnar, men eftersom jag jobbar heltid har jag bara veckans lediga dagar att bygga på. Regn stoppar mig inte.


Nu får betongen brinna, vi kan inte göra mer förens nästa helg.

3 April

Det är påskhelg och långfredag, vi kan bygga flera dagar i rad. Vi är på brädgården när de öppnar på morgonen, idag ska vi ska bygga golvplattan och fyller bilarna med virke.

Vi mäter och mäter, sen sågar vi och spikar. Jag vill inte riskera att möss gnager sig in i isoleringen underifrån, så där stolpskorna sitter i reglarna sätter jag plåt, där skulle annars kanske finnas en risk att möss letade sig in.

 För att hundarna eller andra djur inte ska kunna krypa in under hönshuset sätts galler mellan marken och golvet.


Eftersom huset kommer stå på övre delen av tomten kommer jag se in under huset. Jag vill inte se de främre plintarna och därför byggs "en specialare" i framkant på golvplattan.


Asfaltsboard sågas och läggs på plats.

4 April


Vi ska börja lägga isoleringen. På den här bilden syns ganska tydligt hur jag grävt in mot berget.


Isoleringen på plats, nu ska vi börja lägga golvspånskivor. Vi mäter och mäter, på vilken ledd ska de läggas för att vi ska få så lite spill som möjligt? Har vi räknat rätt eller köpt för få skivor? Brädgården ligger några mil bort, jag vill inte köpa onödigt mycket men inte heller behöva köra långt för att köpa till lite extra.


Mycket sladdar blir det, men det är väldigt praktiskt med elverktyg som hjälp i bygget.

Vi fick till det riktigt bra, här hyvlas kanten jämn mot golvregleln.


Tadaa, dagens arbete är avslutat och golvplattan är klar. I golvet ska finnas en golvbrunn, det är därför det sticker upp ett rör.


Nöjd med dagens arbete kan vi täcka över golvet inför kommande arbete.

5 April

På brädgården igen. Det är andra gången som jag blir tillfrågad om jag jobbar där, för någon behöver hjälp. Ja, jag kanske rotar i brädhögarna och svingar virke som ett proffs, men nej, jag jobbar inte här.

Det är en plusgrad och snö - men är det ledig dag så bygger vi. Dagens projekt är att bygga fyra väggars regelverk. Vi mäter och mäter, det är viktigt att ramarna blir helt kvadratiska och inte skeva på någon ledd - annars blir inte väggarna plana eller huset rätvinkligt.

 


Hundarna tycker det är ruggigt väder, de håller oss sällskap från trappan.


Väggarna är klara!


Det regnar och vi kan inte göra mer idag, vi täcker över och åker och handlar mer virke istället.

6 April


Annandag påsk och äntligen skiner solen! Vi börjar som vanligt bygga vid åtta på morgonen och får väggarna på plats.


Vi kastar oss över nästa uppgift: att få upp takstolarna.


Första dagen vi bygger i solsken, det känns att våren är på väg!


Taket kommer upp! Jag har lite panik, imorgon ska jag åka till Tyskland med Gunhild som löper och ska träffa sin blivande make. Jag spikar på, upptäcker att spiken inte kommer räcka. Pappa åker iväg och köper mer spik, jag fortsätter spika för glatta livet till sen eftermiddag.


Nuså, taket är uppe. Vi har satt upp masonitskivor under yttertaket för ventilation, allt tar mer tid än man tror och innebär mycket pyssel. Bygget täcks med presenningar, jag kommer vara borta några dagar innan vi kan bygga igen.

10 April

Tillbaks hemma efter lyckad resa till Tyskland.

Jag kom hem igår kväll och har tagit ledigt från jobbet idag för att få några dagar på mig att bygga vidare. Här sätts dropplåt i bakkant, den spikas och limmas med kladdigt asfaltklister. Vi hinner få upp vindskivorna, imorgon börjar vi med underlagspapp.


Det liknar mer och mer ett hus!


Underlagspappen spikas på plats.

Alla skarvar och ändar limmas täta med med seg och kladdig asfalt.

11 April


Vi har fortsatt fint väder, det passar oss utmärkt eftersom vi behöver ha torrt och varmt för att lägga papp på taket.


Dagens arbete avslutas med papp på taket.

12 April


Vi börjar sätta upp innerväggar! Här syns också var hönsluckan ska vara.

18 April


Innerväggarna kommer upp. Det här blir hönornas utsikt, jag hoppas de inte ska klaga över den.


"Elencentralen" förbereds.


Det känns skönt att det syns skillnad när dagen är slut.


El dras innan isoleringen läggs på i väggarna.


Väggarna isoleras och kläs med alsfaltboard. Stolpen till rastgården har stått där sen 2009.


Framsida isolerad och klädd med asfaltboard.

En fredagkväll åker jag iväg för att köpa en lampa till hönshusets gavel. Med tålamod och framförhållning kan man verkligen göra fynd på Blocket, jag vill ha tidstypiska retrodetaljer i mitt hönshus!

2 Maj


Vi spikar regel för att fästa panelen i, isolerar och börjar sätta upp ytterpanel.


Ändarna doppas i olja för att tåla fukt.


Mycket mäta blev det, eftersom taket lutar och jag absolut inte vill ha några glipor någonstans fick vi pyssla en del. Varje enskild panel är skräddarsydd för sin plats.


Galler för att hindra större djur från att krypa in under huset fästs under panelen.


Under taket måste en spalt för ventilation finnas, för att inte möss eller getingar ska ta sig in där sätts metallfläns upp under taket.

3 Maj


Klockan åtta på morgonen börjar vi bygga, alla lediga dagar. Igår eftermiddag fick vi åka och handla mer virke så imorse spikade vi upp panel på båda gavlarna. Det tar tid, det uppstår små problem man måste lösa men det blir mer och mer likt ett hönshus! Fåfäng kan man väl kalla mig, men jag vill ju att huset ska se "gammaldags" ut. Då kan man inte se dess fula betongplintar till fötter. Jag vill att det ska se ut som att huset är byggt på stenar, som man gjorde förr. En stor sten som var i vägen för hönshuset ska användas, men formen var fel - den var för stor. Men pappa kan, vi borrade hål och klöv sen stenen med kilar, båda halvorna används sen som "fotstenar".
Betongplintar, hur romantiskt är det? Den här stenen ska användas, men den är för stor.


Det här är en gammal förrådsbyggnad som är typisk för området jag bor i. Jag ville att mitt hönshus skulle påminna om de hus som redan finns här. Fast lite finare, förstås. Det var här jag såg att huset måste stå på stenar för att se "på riktigt" ut.


Stenen är delad och i mer lagom storlek för mitt ändamål.


Mer och mer panel kommer upp. Det syns inte här, men det blev fel ovanför fönstret. Vi fick för oss att det skulle vara bra med en plåt just ovanför öppningen. När allt var klart såg vi att det inte blev bra.


Bodil och Klara bor inne i vardagsrummet, men för att vänja sig vid utelivet så får de sällskapa med kaninerna i deras hage under dagen när vi bygger.

10 Maj


Det är kallt igen, det är en sån här dag när man vill kura ihop sig.


Ja, det är en sån här dag när man vill vara med sin närmsta vän.


Jag har sett det här entrétaket ligga på en grannes tomt och letat efter ett likadant på Blocket. Eftersom jag inte hittat något på Blocket tog jag mod till mig och frågade grannen om jag fick köpa det. Han sa att han beställt hem en container för att kasta en massa saker, så om jag ville ha det var det bara att hämta nu genast. Hurra! Jag tänker att taket kan komma till användning på hönshuset.


Jaha, när man gör fel får man göra om. Tyvärr fick vi öva oss på att använda kofoten på den här delen av väggen - vi spikade och bröt upp hela fyra gånger!

Massor av lock behövdes - för att det inte skulle bli så mycket spill mättes och markerades alla längder redan på brädgården.

14 Maj


Ytterdörren är satt på plats och grundmålad.


Panel uppe hela vägen runt!


Panelen laseras ett varv och sen spikar vi lock. Det var ett väldans mätande innan vi kom på ett smart sätt att mäta hur vi skulle spika för att få locket mitt över skarven på panelen.


Första varvet laserat, ska bara bli ytterligare två lager.


Nu ger vi oss för idag. Mamma och pappa åker på semester, så jag får fortsätta på egen hand. Mest kommer det att målas.

30 Maj


Vi lägger ytpapp på taket, det är ganska varmt i luften så pappen blir mjuk och lite mer medgörlig.


Utanför hönsluckan ska hönorna få en "altan" där de kan sitta innan de hoppar ned på marken. Jag vill inte ha en klassisk spång från marken in i huset, eftersom jag är rädd att möss får lättare att ta sig in då. Ovanför altanen kommer grannens entrétak sitta.


Vi börjar med fönstren och deras infästning i väggen.


Vi borrar hål för ventilationen, på insidan ska det sitta en fläkt som blåser ut luft ur hönshuset.

Såhär har vi gjort i "fönsterkarmen".

6 Juni


Jag målar ytterdörrens sista varv, men varifrån kommer alla insekter? Jag försökte täcka med plast, men då kom ett litet vinddrag och blåste plasten på dörren som fastnade i den våta färgen. Bara att dra loss plasten och låta torka - slipa och måla igen...

11 Juni


Gunhild har fått sina valpar! Hönorna måste snart flytta ut!


Glasmästaren kommer med fönsterkassetterna som jag beställt tidigare. Det här är spännande och väldigt nervöst. Till att börja med är varje ruta måttbeställd efter hur stort hålet i väggen blev, det skiljer några millimeter på varje ledd. Fönstren är ganska dyra och det känns nervöst att hantera dem, det räcker att slinta så kan de gå sönder och då är det bara att beställa nya.


Jag behöver ett trappsteg utanför dörren och har letat efter en flat sten av rätt storlek, jag har till och med varit runt och letat bland fyllnadsmassor till salu, men hittade ingen sten som passade. Då slog det oss att vi kan använda en bit av ekstammen. Den var ändå lite för lång och i vägen, så jag har bestämt mig för att korta av lite på stammen, för den får ligga kvar där den föll när vi fällde trädet. Vi försökte mäta och markera var snittet ska läggas. Det besvärliga är att stammen är bredare än motorsågens svärd är långt, man måste såga från två håll.


Vi lyckades, snittet blev riktigt snyggt också!


Steget får rätt form för att passa husväggen.

Ytan jämnas till, den hyvlas och oljas innan vi är klara.


Grannens entrétak har bockats till, det var lite knäckt, färg och rost har slipats bort och så har det målats svart, fått nytt tak och dropplåtar.


Hönorna bor inne, men snart måste de flytta ut!

12 Juni


Lock spikas på bakväggen.


Vi börjar med lilla fönstret och får det på plats utan större besvär.

13 Juni


Vi börjar dagen med att få de stora fönsterkassetterna på plats. Först fästs aluminiumlist.


Väldigt nervösa och med svettiga händer lyfter vi in glaset på sin plats. Jag står på insidan och håller balansen medan pappa står på utsidan och håller emot - samtidigt som han fäster kvartsstaven som håller rutan på plats.


Glaset står på plats, men är ännu inte fäst i väggen.


Kvartsstav med gummilist håller glaset på plats från att falla utåt. På insidan är det skruvat brädor med gummilist som håller glaset på plats från att falla inåt. Ganska mycket pyssel att få glaset att stå rätt och plant för att inte komma i spänn när alla åtta sidor kläms fast.


Huset har fått både tak, dörr och fönster!


Både hundar och hönor övervakar arbetet.

15 Juni


Hål borras genom väggens alla lager för att ordna med ventilation.


Vi fortsätter spika lock, pyssligt att nå, allt tar mer tid än man tror när man vill vara noga.


Klara längtar tills hennes hus är färdigt.


Vi står på varsin stege med en vindskiva mellan oss, den ska fästas vågrätt och helst ska ingen av oss falla från stegen.


Jag ville ha huset så lågt som möjligt, därför är dörren placerad på kortsidans högsta del. För att kunna öppna måste en bit sågas ur vindskivan.

17 Juni


Dags att sätta upp hängränna. Jag har länge letat efter äldre rännor i zink, men det verkar stört omöjligt. Jag har sett att det finns på äldre hus här i området och vill ha lika, men det blir till att köpa nytt ändå.

19 Juni


Vi börjar isolera taket. Inte så trevligt göra, men vi tar bit för bit och skruvar upp innertaket efterhand som isoleringen är på plats.

20 Juni


Vi har hundar och hönor trampandes mitt i allt. Ute regnar det igen.


Jag försöker hålla Lova borta från isoleringen, men den är mjuk att ligga på och hon vill inte låta bli.


Eftersom jag "är som jag är" så bygger jag in en liten lyckobringare i väggen. Däri ligger ett brev med datum och våra namn, några fjädrar, äggskal och mynt. Det kan aldrig skada, tänker jag. Tidigare byggde man ofta in barnskor i väggen när hus byggdes, men några barnskor har jag inte och barn ska heller inte bo i hönshuset - så det här fick bli min egen variant.

21 Juni


Här blir ventilation för in-luft och golvbrunn.


Det tar sig!


Hönsluckan med altanen utanför.


Vid fönstren blir det så här.


För att hålla strö inne sätts en tröskel i dörröppningen.


Skruvhuvuden slipas ned inför spackling av väggar och tak.


Så här ser det ut när vi ger oss för dagen. Jag har inte bestämt mig för hur jag ska göra med stuprör, så det får sticka ut så här med en kedja till marken så länge. Planen är att vattnet ska ledas från taket genom ett nedgrävt rör bort till en trädgårdsdamm jag håller på och gräver.


Mina bortskämda hönor sitter i mitt knä när jag äter, här vill de ha sista gröten.


Trevligt med sällskap, men jag har ju också en hundmamma med sina valpar i vardagsrummet.


Det är dags att börja rensa i det som ska bli hönornas rastgård. Här växer mycket hassel och jag vill helst inte ta ned något, men för att få upp rastgårdens väggar och tak måste jag göra plats. Som tur är brukar hassel växa upp ganska fort igen. Allt utom de allra grövsta slanorna mals i kompostkvarnen och strös ut på marken i rastgården.

27 Juni


Vi hjälps åt att spackla och slipa, spackla och slipa. Mammahunden Gunhild blev svårt sjuk och lades in på sjukhus, hennes valpar måste matas med nappflaska var tredje timme, dygnet runt. Jag kämpar för att klara vardagen, jag går mellan sängen, jobbet, valpbädden och hönshuset.

28 Juni


Jag blandar fuktspärr och börjar äntligen måla insidan av hönshuset. Jag vill inte ha plast inne i väggarna utan fuktspärrar istället huset inifrån för att hålla fukten från hönorna ifrån väggarna. Byggnadens material kan andas utifrån och in. 


Två lager fuktspärr ska på. Golvläggaren har inte varit här än, så jag målar bara ned mot där kanten på golvmattan ska gå. Om man fuktspärrar under golvmattan kommer inte golvlimmet att torka.


Mina flickor håller mig sällskap.


Där jag är, där är mina hönor. Klara vill ligga på min axel och det är märkligt vilket lugn hon sprider när hon ligger där. Jag är förfärligt trött och stressad, den sjuka hundmamman och matandet av hennes valpar tar hårt på mina krafter. Klara får mig att må bra.

1 Juli


Jag börjar måla vitt! Färgen är Teknos våtrumsfärg, den blir hård och är lätt att hålla ren. I hönshus måste man städa ganska mycket och då är det viktigt med bra färg.


Klara inspekterar mitt arbete.

En höna i hatthyllan! Hönshuset måste snart bli klart!

3 Juli


Golvläggaren är hos mig medan jag själv är på jobbet.


När jag kommer hem på eftermiddagen ser jag att golvläggaren har gjort ett fantastiskt jobb! Här har vi redan hunnit montera hönsluckan.


Så här blir ventilerna för in-luften.


Kycklingarna har fått flytta in i hönshuset i tillfälliga burar, min syster och hennes familj har nämligen kommit på besök och för att få plats i mitt hus måste kycklingarna ut. Här försöker jag få en uppfattning om på vilken höjd den så kallade bajsbrädan ska fästas.

Och på vilken höjd ska värpredena vara?


Sittpinnarna har kommit på plats, det är en lönn och en ek som jag tagit på min egen tomt. Under dem fäster jag "bajsbrädan" som samlar upp gödseln hönorna släpper under natten, då blir det lättare att hålla rent.


Jag ropar på valparna att maten är klar - många hungriga kommer rusandes!

22 juli


Vi bygger vidare, hönorna håller oss sällskap!


Bodil kan inte hålla sig, hon måste provsitta pinnen!


Värpredena ska hänga under bajsbrädan, här är spikat och limmat.


Redena är grundmålade. Jag har besök av valparnas pappa och hans familj under veckan, så det blir inte så värst mycket gjort under dagarna.


Lova hjälper mig att måla.


Vi har stött på problem som vi inte kan lösa. Bajsbrädan ska sitta längsmed två väggar, en långsida och en kortsida. Vi har fäst regel på väggarna och använt oss av vattenpass. När allt är klart ser det inte bra ut, så jag börjar kontrollmäta. Vattenpasset säger att reglarna är i våg, hur jag än lägger passet, golvet är i våg och väggarna är i lod. Exakt räta vinklar och plan. Men det ser snett ut. Jag mäter med måttstock från golvet till regeln - det diffar 25 mm från ena änden till den andra. Vi hämtar ett laserpass. Vi blir inte ett dugg klokare. Vi bestämmer oss för att ta bort både vattenpass, måttstockar och laserpass och använder bara ögonmåttet för att fästa om regeln. Det är ju så det kommer fungera efter att vi byggt klart, om det ser rakt ut så känns det rakt. Sen får måttstocken säga vad den vill.

28 Juli


Bajsbrädan är på plats och vi limmar golvmatta på den. Det här klarar vi utan golvläggaren.


Fyra par tindrande ögon tigger nåt gott i köket.


Jag gillar gamla saker som ofta är så mycket mer praktiska än dagens, dessutom är de gjorda av material som håller och har en vacker form. Vanligtvis är hönors foderbehållare vita plastautomater, inte alls fina. Efter mycket letande så hittade jag en annons på Blocket och visste direkt att det var just vad jag sökte! Problemet var att fodertråget fanns i Skåne. En efterlysning bland mina vänner på Facebook ledde till Tomas Tegnérs syster Agneta som otroligt snällt åkte iväg och köpte fodertråget åt mig! För att få hem det använde hon sin hästtransport, men det visste inte jag. Någon månad senare började Gunhild att löpa och vi reste då till Tyskland för parning - så på vägen hem tog jag omvägen via Malmö och upp in i Skåne hem till Agneta för att plocka upp fodertråget. Det var kanske en aning större än jag förväntat mig, när Agneta såg min packning i bilen sa hon "det kommer aldrig att gå" men de orden är inte riktigt min melodi. Med en Volvo går allt! All packning jag hade tömdes ur på Agnetas gårdsplan, säten fälldes och monterades om, det gick precis att klämma in fodertråget och därefter stuva in all packning runtomkring. Väldigt trångt, men det gick! Sen var det bara att leta sig ut ur Skåne och hitta motorvägen mot Stockholm igen!


Så här ser det ut, gammalt och välanvänt, men med potential! Jag började att montera isär och sen rengöra ordentligt och räta ut bockad och knäckt metall.


Det här var bilden jag fick från säljaren, något har fallit över fodertråget och bockat ben, galler och plåtsida - vilket inte syns så tydligt på bilden. Inte heller att en gavel var lös och måste fästas.


Benen var ordentligt rostiga, men jag rensar dem med stålborste på vinkelslipen.


Av ett papper gör jag en mall av kortsidan, för över den på masonit och klipper den sen ur en plåt. Jag ska göra en mellanvägg för att få ett fack för snäckskal i fodertråget.


Sönderbrutet och rostigt där benen varit fästa, här får jag göra en lagning


En plåt från varje sida och sen nya hål för fäste av ben.


Jag använde plåt som blev över från taket, här är väggen fäst på sin plats. Allt målades med hammarlack eftersom fodertråget var så rostigt att det inte gick att få snyggt.


Målat och klart!


Jag använde samma brädor, de är dock rengjorda och oljade.

7 Augusti


Ja, då kan jag nog säga att hönshuset är klart! Fodertunnan åkte jag till Norrköping och köpte, värpredena är likaså Blocketfynd, dock fanns de i Stockholm.


Sandbadet, köpt på Blocket, kommer från en gård i Skåne men jag köpte baljan av en dam på Strandvägen som haft den som blomkruka. Hönsluckan öppnas och stängs med timer, samma med belysningen för att få allt lättskött.


En golvbrunn ska underlätta vid storstädning.


Så här blev fodertråget från Skåne efter renovering.


Nu är faktiskt hönshuset klart!


Så här stor skillnad är det på köpta "industriägg" och egna ägg. Industriäggen kommer ändå från hönor som enligt etiketten på kartongen får gå fria utomhus och äta gräs och daggmask. Jag har inte tyckt att ägg är så gott, men smaken på industriägg och egna ägg är helt olik, så nu kan jag börja äta ägg. Mina egna hönors!

23 Augusti


Nätet till rastgården har kommit! Jag beställde från ScanCord i precis de mått jag behövde. Nätet till väggarna är 45x2,5 meter och förvånansvärt lätta att hantera.


Redan när jag satte upp viltstängslet runt tomten använde jag det gamla Gunnebostängslet som underlag för att skydda mot försök att gräva sig in i rastgården.


Nätet fästs på stolparna som väntat så länge på att få komma till användning. Eftersom jag redan har viltstängsel runt hela tomten törs jag ha vävt mjukt nät till hönsgården. Nätet är väldigt starkt, men om en räv skulle vilja gnaga sig igenom skulle den troligen lyckas.


Nätet fästs med buntband mot wire som vi spänt upp mellan stolparna.


För att fästa nätet mot marken använder vi krokar av armeringsjärn, där det är berg borrar vi hål för krokarna.


Eftersom jag vill att buskarna ska växa upp inne i rastgården för att ge hönorna skydd så blir det ganska högt i tak.


Vi spänner wire som "taknock" och lägger nätet över. Jag vill vara säker på att ingen rovfågel ska kunna skada hönorna när de är i rastgården på dagarna när jag inte är hemma. Taknätet är 13x16 meter och lite otympligt att få på rätt ledd, men vi har tålamod och lyckas bra.

4 September


Det är dags för invigningskalas av mitt hönshus! Alla grannar som bor runt min tomt är bjudna på kalaset och alla vill komma. Jag berättar om mina hönor, om bygget och om regler. För mig blev det här kalaset en fantastisk avslutning på bygget av mitt fina hönshus!


Nu ska det bli kalas! Den som känner mig vet att mitt kylskåp brukar vara ganska tomt, matlagning är inte mitt största intresse.

 

 


Olle klappar Bodil, roligt att få presentera hönorna och berätta om deras egenskaper och ras.


Pappa klipper bandet och förklarar hönshuset invigt!


Det börjar komma vackra ägg!

tillbaka till Hönornas sida eller Läs mer...