Hänt under 2007 Hänt under 2006
 
18 December
En spännande dag! Ystra Vidfamne är hos veterinären för röntgen av höft- och armbågsleder samt koll av knän. Resultatet från röntgen får vi vänta på, men patellaluxation hade hon inte, det svaret fick vi direkt. Ystra är ju så fin och så trevlig, så vi hoppas förstås på att hon är frisk så att hon kan få valpar i framtiden. Tills vi vet svaret får vi hålla tummarna! 

 

16 December
Samma dag som vi var på utställning i Stockholm var Lovas valp Jalo Gyllenfäll med sin familj på sin första utställning i Danmark. Han fick HP och i babyfinalen blev han placerad på 6:e plats bland 60-talet andra hundar. Inte dålig start för en 4,5 månaders eurasierbaby!
16 December
Hund 2007, Stora Stockholm, årets största hundutställning med 10.420 hundar anmälda... Självklart måste man vara med på en sån utställning, dessutom bor jag bara ett (rejält) stenkast ifrån. Malva Mirakel gjordes fin inför utställningen med ett bad, det blev stopp i avloppet och av Malva blidde det endast kvar en tummetott... När en tik fäller så åker all päls av på en och samma gång!
Domare Dan Ericsson dömde 48 eurasier och anmälda till utställningen var både Ystra Vidfamne och Malva Mirakel, båda tävlade i unghundsklass. Domaren blev väldigt förtjust i Ystra och försökte charma henne, men på eurasiervis ville hon inte bli allt för noga undersökt. Domaren fick  titta på tänderna och ge godis, men sen fick det vara nog, bestämde Ystra. Det här var hennes premiär på officiell utställning, men dagen innan var hon i rasklubbsmontern och lät sig villigt klappas av alla. Malva ville däremot gärna visa sig, men var helt naken - trots det fick hon CK och kom på 2:a plats i unghundsklassen, med tio utställda hundar. I bästa tik-klassen blev hon placerad på reservplats/5:a, av totalt 23 tikar! Över förväntan och med två väldigt fina kritiker kunde vi rätt nöjda åka hem igen.


En trött Malva Mirakel efter en dag på Stora Stockholm...

 

15 December
Ett stort grattis till Venus som idag fyller sju år! Självklart firas födelsedagsbarnet med tårta - fattas bara annat. Venus är inte bara drottningen här utan också äldsta-tik och flockledare så hon uppvaktas ordentligt på sin födelsedag. 

Läs mer om Venus på hennes egen sida här.

8 December 
Adventure Dog Conference, vilken upplevelse!
Som tidigare år var konferensen välbesökt och väldigt intressant! Årets tema var "Relation mellan människa och hund" och flera engagerade och kända föredragshållare berättade med stor inlevelse. Störst intryck gjorde vargforskaren Freddy Worm Christiansen från Danmark som berättade om sina upplevelser. Han har levt med vargar och hundar i 36 år och berättade om relationer mellan människa och djur, men även mellan vargar. Freddy presenterade en del nya insikter i hund och vargs beteenden och det kändes helt rätt när han berättade och förklarade. Och så ansåg han att vi människor visst skulle ha en intensiv hälsningscermoni när vi kom tillbaks hem till våra hundar! Åhh, jag ville resa mig och ropa ÄNTLIGEN så som Gert Fylking gjorde när Nobelpristagaren i litteratur tillkännagavs.  När flockledarvargen kommer till sin flock så hälsar han på sina medlemmar, hjärtligt och intensivt - så det så, Jane Fennel! Hon föreslår ju att man ska ignorera sina hundar för att "visa sin höga rang" men det känns så fel - och enligt Freddy ÄR det fel, faktiskt rent naturvidrigt att ignorera en hälsning vid hemkomst! En annan väldigt bra sak som han satte ord på var hundens äganderätt-zoner. Samma zoner som vi människor har runt oss på tunnelbanan eller på en badstrand. Vi tycker det är väldigt jobbigt när andra människor kommer för nära, för precis som hunden har vi våra zoner. Att hunden morrar vid matskålen visar att den är otrygg och att vi inkräktar på dess zon. Det är inte hunden som gör fel då utan människan som gör fel - genom att ge hunden en anledning att morra! Hunden försvarar sina zoner i fyra olika grader av hot: Grad 1: är att bli stel och stirra, Grad 2: att rynka nosen, visa tänderna, morra, Grad 3: skenanfall, bita i luften, Grad 4: anfall med bett. När man ser grad 1 vet man att hunden kan gå ända till grad 4 om man fortsätter att provocera den. Allt kan inte beskrivas här, men jag måste nämna Freddys slutsats om dominans och regler så som han avslutade sitt föredrag: Det viktigaste är att ge hunden ett bra hundliv - för är hunden glad blir alla glada!

Vidare berättade polishundföraren Glenn Andersson med stor inlevelse om sitt arbete där polishundarna dagligen räddar liv. Han var också med under kravallerna i Göteborg där poliser och hundar bombarderades med sten. Trots att alla hundar träffades av gatustenar backade inte en enda av dem eftersom de litar blint på sina förare - visar på hundarnas otroliga förtroende till sina människor och att relationen verkligen är den rätta. Den polishund som en gång backar tas genast ur tjänst - den omskolas ibland till väktarhund, men polishund blir den aldrig igen. Både hund och förare måste ha 100% förtroende till varann och har en hund en gång backat så kan den ju göra det igen.  Vi var nog många som svalde hårt för att inte brista i gråt under hans känsloladdade berättelser. Glenn avslutade med orden: Vi pratar inte samma språk, men riktigt goda vänner behöver inte prata. Vi förstår varann ändå.

Andra föredragshållare var Lars Fält, Anders Bjärvall, Ingrid Tapper, Kenth Svartberg, Carin Holmgren, Göran Andersson och Kerstin Malm. Att berätta om alla dessa föreläsares föredrag skulle ta alldeles för mycket plats - men ohh, så intressant och lärorikt! Det är verkligen en upplevelse att se dessa engagerade människor berätta om sina tankar. De är så kunniga och helt uppslukade av sina föredrag. När de berättar SER man verkligen hur upprörda de blir över saker de tycker är fel och hur glada de blir över saker som stämmer överens med deras egen övertygelse. De är så kunniga och så engagerade och jag är verkligen glad att jag fick vara med och lyssna på dessa hundvänner! Jag ser redan fram emot nästa års konferens! 

12-13 November
Foderkurs med Severa på VikingLine. Vi får lyssna på föredrag om foder men även veterinärer som berättar om sjukdomar. Visste du att Osteoarthros  som är benämningen på sjukdom i leden är den vanligaste sjukdomen på människa? Man tror att ca 20% av alla hundar över 1 år är drabbade, på människa är 30% av 45-65åringarna drabbade. Som på varje kurs poängteras vikten av att växande hundar inte får bli för tjocka och tunga. Många problem följer med övervikt under uppväxten. Det är väldigt viktigt att ge ett välbalanserat foder till växande hundar för att undvika led- och skelettproblem senare i livet. Fördelen med ett valpfoder av bra kvalité är bland annat att kalcium- och fosforhalterna är i rätt proportioner till varandra, inte fallet när man ger vuxenfoder till växande valpar! 
Allt är förstås väldigt intressant men det som faktiskt berörde mig mest var när veterinär Maria Dimopoulou berättar om hundägare som kommer med haltande hundar till henne. När hon frågar dem om de tror att hunden har ont svarar de ofta nej. Hon (och jag!) förstod inte hur man kunde ha en haltande hund och inte förstå att den hade ont! Hundägarna trodde att hundarna haltade för att "de var stela" eller nåt, men självklart har en haltande hund smärta! För min egen del så är jag väldigt mån om mina hundar och så fort jag misstänker att nåt inte är bra så åker jag till min veterinär. Hundarna kan ju inte berätta utan bara visa tecken på att de inte mår bra - och så kan man läsa i sjukdomsböcker om massor av ovanliga åkommor med symtom som möjligen kanske kan passa in på ens hund. Nu är ju mina hundar faktiskt väldigt sällan sjuka, men jag åker hellre tio gånger för ofta än en för sällan till veterinären. Och hon är förstås bara glad för det - det måste vara lönande att ha en kennelinnehavare till kund som är på gränsen till hypokondriker...

10 November
Familjepromenaden blev väldigt lyckad och trevlig! Höstpromenad var det sagt, men natten till lördag överraskade med snö och kyla - dock inte storm som metrologerna lovat. Tretton eurasier rasade i snön, titta på massor av bilder och njut av hundarna här.

 

1 November
Bättre sent än aldrig... 
Ett stort grattis till Balders Norska mirakeldotter Melissa Mirakel M av Terjeviken, kullsyster med Malva Mirakel, som  vann certifikat och blev BIR på sin första utställning! Kenneth Edh dömde på utställningen den 1 September i Bjerkvik, Norge och Melissa var bara 14 månader gammal då.

 

 

28 Oktober
Balder, Venus, Lova, Malva och jag åkte till Linde och Ystra för att ta en höstpromenad tillsammans. Det blev en härlig dag där hundarna bjöd oss på ett fantastiskt skådespel genom sina lekar och upptåg. På denna plats blir det ännu en eurasierpromenad för fler Balder-Balder-hundar den 10:e November. Om du vill se massor av bilder från Lindes och min dag med våra hundar klickar du här.

 

23 Oktober
Hela kull Godmode har fått nya bilder i sitt syskongalleri. Du kan beundra Birka och Douglas fina valpar här.

20 Oktober
Svenska Hjorthundklubben arrangerar inofficiell utställning i Sollentuna för 444 hundar. Domare Sofie Lönn dömer nio eurasier och åtta av dem är Balder-Balder-hundar. Alla åtta får en 1:a och Hederspris. Det är hela Birkas och Douglas kull Godmode där Sigrid blir bästa tik och BIR, Gunhild 2:a och Idun 3:a. Torulv blir bästa hane och BIM, Birk 2:a. Bland de vuxna blir Ystra Vidfamne bästa tik och BIR, Birka Breidablick 2:a. Thule Asagård blir bästa hane och BIM. I gruppfinalen blev Ystra BIG-4 men för valparna var det ingen gruppfinal. Alla BIR-valpar tävlade om BIS hela sju timmar(!!!) efter rasbedömningen  men då blev Sigrid inte placerad. Märklig ordning att hålla alla BIR-valpar kvar så länge, de var helt slut efter en hel dag på utställning. 
Det var så roligt att få se alla valpar igen och tack för att ni ville åka långt och visa dem. Det blev en väldigt tidig morgon för många av er!


BIR-valp Sigrid Godmode "Tuva" och BIM-valp Torulv Godmode "Arthur". BIR och BIG-4 Ystra Vidfamne och BIM Thule Asagård.


Hela kull Godmode: Mamma Birka, Birk och Gunnar, Idun och Anna, Torulv och Sara, Sigrid och Linda, Gunhild med Helen och Carl. Första utställningen och alla fick 1:a med HP

 

23 September
Eurasierklubbens inofficiella utställning i Gränna lockar 65 eurasier för domare Gunilla Skallman. Några fina placeringar fick vackra Balder-Balderhundar: Hagbard Vidfamne blev 3:a i unghundsklassen, Toke Asagård blev 2:a i öppen klass, Idun Godmode blev 1:a och BIM i valpklass 6-9 mån och Balders dotter Malva Mirakel blev 1:a i juniorklass och 2:a i segrarklassen, slagen av en fyraårig championtik från Sund Stamm's som också blev BIR. 
Gamle Balder tävlade i veteranklassen och blev 4:a, slagen av sina yngre halvbröder och systerson. Han var äldst på utställningen och i kritiken har domaren har skrivit: "Synnerligen välbevarad 12 åring som bär sina år med heder. En fullvärdig gentleman i vacker välskött päls".
Jag är stolt över mina fina hundar och vill passa på att tacka för att deras familjer ville komma och visa upp dem i Gränna.


Hagbard Vidfamne och Anders, 3:a  unghund


Idun Godmode och My, 1:a och BIM valp

 

 

 


Toke Asagråd och Kent, 2:a öppen klass


Malva Mirakel M av Terjeviken, 1:a och i segrarklass 2:a bästa tik


Balder 12 år, äldst på utställningen foto: L Wilms

 

8 September
Valparnas "farmor Henna" kom på besök hela vägen från Lappeenranta i Finland för att ta en titt på Lova och Jeppes småttingar. Tyvärr hade vi trist väder och fick vara inomhus mesta tiden, men det blev plats och tid för gosande ändå. Här är det Grön som ger Henna en avskedspuss innan hon åker hem till pappa Jeppe och storebror Nölli igen.

Läs mer om valparna på deras egen sida här eller i Lovas dagbok här

 

4 September
Nu vet jag att hundarna inte är rädda för åska! 
Hela dagen har det mullrat och knallat av åska som bullrar runt omkring oss men inte riktigt kommer loss. Regnskurar och gassande sol avlöser varann, hela tiden mullrar det högt i bakgrunden. Rätt som det är står vi mitt i ovädret och regnet piskar ned, vi går in under tak men har ytterdörren öppen eftersom det är varmt. Alla hundar ligger oberört och vilar. Plötsligt hörs en enorm knall med både sprak och knaster och det slår en blixt ur eluttaget - Lova som ligger närmast flyttar sig en bit därifrån, mycket mer än så reagerar hundarna inte! Duktiga vovvar!

26 Augusti
Malva Mirakel har varit på sin första officiella utställning och visat framtassarna! Stockholms kennelklubb arrangerade utställningen "Ulla Segerström och Bertil Sted-Grens minne" i Kungsängen där 24 eurasier var anmälda för domare Carin Åkesson. Malva fick ett första pris i juniorklass, blev 1:a i konkurrensklass och fick certifikatkvalité. I segrarklass blev hon, blott 14 månader gammal, 2:a Bästa Tik och fick sitt första certifikat. Vinnare var Lejonbols Tutti Frutti - en 3,5 år gammal svensk, finsk och estnisk champion som också blev Bäst i Rasen. När domaren dömer Malva utbrister hon förtjust: Åh, vilken söt tik, en riktig pärla! Jag blir så glad när jag träffar såna här lovande pärlor i juniorklass! I kritiken har hon skrivit: En underbar juniortik med snygg stil och utmärkta proportioner. Kilformat huvud, mycket bra uttryck, utmärkt överlinje, korrekt volym i bröstkorgen, utmärkta vinklar. Rör sig vägvinnande med bra drive. Päls i full blom!
Åhh, min lilla Malva Maräng - den sötaste och raraste lilla vovven - jag är så stolt!


På sin första officiella utställning tog Malva,
som 14 månaders junior, sitt
första certifikat
och blev 2:a bästa tik bland 24 anmälda eurasier.

 

12 Augusti
Valpträff för kull Godmode!
Hela kull Godmode träffades hemma hos mig tillsammans med både pappa Douglas och mamma Birka samt alla familjer som hör till valparna. Johan från hundskolan Fria Hundar kom och hade lektion med träningstips och övningar, valparna lekte och busade på tomten, fotograferades och beundrades. Dagen avslutades med femkamp. Läs mer och titta på massor med bilder från den lyckade dagen här.

Pappa Douglas med sina valpar ur kull Godmode, 4½ månad gamla

9 Augusti
Dagens hjältar är Linde och Ystra som på sin skogspromenad upptäckte att det brann. De larmade brandkåren, Linde följde med i brandbilen och visade var i den oländiga terrängen det brann. De kunde släcka elden och förhindrade därmed att skogsbrand utbröt i Huddingeskogarna. Tänk vad bra att vi hundägare så gärna rör oss ute i skogarna utanför de större gångstråken!

 

24 Juli
Lovas och Jeppes valpar föds! Sju nya Balder-Balder hundar välkomnas till världen. Läs mer på kullens egen sida här eller i Lovas dagbok här.

Lova med sina helt nyfödda valpar

 

23 Juli
Grattis på tvåårsdagen alla valpar i kull Asagård! 
För inte länge sedan var Thule, Toke, Odin, Vilda och Tora så här små, nu är de stora stolta hundar alla fem. Läs mer om dem på deras egen sida här.



Eva-Lena bjuder Toke på födelsedagstårta
 

 

 

26 Juni
Vilda ska inte gå i avel så Ylva som är fodervärd blir istället ägaren till Vilda Asagård. Ingen verkar ledsen över det - bara glada miner när familjen träffas. Vilda bor sen tidigare med sin storebror Atle Breidablick hos familjen Malmbom.

Atle, Vilda, Malva, Lova, Venus och Balder posterar i soffan hos Ylva och Mårten. Vilda är från idag skriven på Söder i Stockholm istället för Nyfors i Tyresö.

 

Midsommarafton
Grattis på ettårsdagen till mirakelsystrarna Malva och Melissa! Nu när "valpen" redan ett år är det väl dags att sluta kalla henne för "lilla puppan"? Läs mer om Malva och Melissa Mirakel på deras egen kullsida här.


Malva Mirakel är född på Midsommarafton - årets vackraste dag.

 

17 Juni
Äntligen en regning dag, jag har gjort klart en massa saker här! Alla valpar i Birkas kull Godmode har fått sina sidor iordningställda. Läs dem genom kull Godmodes sida här eller galleriet här
Jag måste också tala om att Gunhild har en egen hemsida som finns att läsa här och Torulv har en sida finns här. Ta en titt!

 

4 Juni
Balder fyller 12 år idag! 
Vi har firat med tårtkalas, letat godis på tomten, grillat korv och gått ned till klipporna vid sjön. Och så har jag funderat en del på vad Balder har givit mig under alla våra år tillsammans. Ungefär 4.270 morgonar har jag vaknat och gosat godmorgon med honom. Han är far, han är morfar och han är mormors far till alla mina andra hundar. Tack vare honom har jag träffat flera av mina bästa vänner. Vi har firat högtider, delat glädje och sorg. Balder förstår allt jag tänker och menar. Han behöver aldrig koppel och han gör aldrig något som är fel. Han är min närmaste varelse som tillbringar 24 av dygnets timmar i min absoluta närhet. Det finns ingen finare än Balder.

-Hur ska jag kunna blåsa ut alla ljus?
Fler bilder från tårtkalaset finns här.

Än är det full fart i gamle Balder!

 

26 Maj
Lova har träffat Jeppe i Finland och om allt går som planerat kommer valpar om nio veckor!

Trots att jag inte är speciellt förtjust i utställningar är jag ledsen att jag missade årets eurasierspecial -  men Lovas resa var planerad sen länge och ett självklart val. Mer om den planerade kullen kommer snart att finnas på hemsidan under aktuell valpkull. Läs mer här.

 

 

20 Maj
Grattis till valparna i kull Bifrost som idag fyller tre år!

Läs mer om dem på deras egen sida här.


Eldgrim, Torun, Ragna och Nora tittar efter Lova som har hoppat ut ur valphagen...

 

17 Maj
Grattis till Ystra Vidfamne och fodervärd Linde som på helt egen hand åkte på Pudelklubbens inofficiella utställning där domare Gunilla Sandberg dömde. Ystra blev inte bara bäst i rasen utan också BIG-4. 

Det var kallt, mulet och lång väntan - men det lönade sig!

13 Maj
Idag har jag haft besök av en kennelkonsulent. Det var lite nervöst för jag var helt oförberedd och satt i pyjamas framför datorn, men det gick  bra ändå. Hon tittade på hundarna, mina papper och kontrakt och berättade om hur de arbetar. Hon tyckte allt var bra och mina hundar uppförde sig exemplariskt! 
Jag måste få berätta om mitt förra konsulentbesök: När man får sitt kennelnamn godkänt står det att man kan vänta besök av en konsulent. Jag var jättenervös för detta besök och höll lägenheten välstädad och dammsugen, hundarna borstade och alla papper i perfekt ordning i pärmar. Veckorna gick och ingen kom, så jag började fråga runt till andra uppfödare om när besöket skulle komma. Ingen hade haft besök på åratal så jag började slappna av. Sen kom första valpkullen och då flyttade jag med den hem till mina föräldrars hus för att ha plats och hjälp med passning. En lördag när jag var på jobbet ringer en vresig konsulent och undrar vad jag håller hus, för nu var det dags för konsulentbesök! Hon stod då i min lägenhet tillsammans med min sambo, där jag inte varit på många veckor. Min dåvarande sambo hade klarat sig själv ensam hemma så i hallen låg travar med pizzakartonger, kassar med tomma ölburkar och drivor med reklam innanför dörren. Dammsuget var det ju inte på många veckor heller. Som tur var fanns inga hundar där, så hon trodde på mig då jag sa att jag och hundarna bodde på annat håll. Det var så pinsamt tyckte jag. 
Idag var det däremot nystädat hemma och alla papper inför valpleveransen var iordninggjorda, hundarna rena och borstade och uppförde sig fint - så den här gången känner jag mig nöjd med att bli kontrollerad.

 
12 Maj
Dags att uppdatera på kaninfronten: Min fina Rimfrost som flyttade hit i vintras blev tyvärr inte långvarig. En morgon var han borta ur hagen. Bland alla hundspår i snön skymtade spår efter någon annans tassar, jag misstänker att det var räven som hittat hit. Rimfrost var ny och förstod väl inte att ta skydd i kojan eller i "rävbunkern" under den. 
Tyvärr finns det gott om andra kaniner som vill ha ett hem så två nya kaniner har flyttat in. De kom med våren så de fick namnen Blåsippa och Tussilago. 

Kaninerna äter vitkål och morötter fastsatta på en pinne. Om de får välja vill de inte gärna äta mat från marken. 

8 Maj
Jag fick en text av en vän som sa: Det här passar in på dig. Jag läste den och känner igen mig, den passar också in på många av mina vänner som också de är hunduppfödare av den rätta sorten:

En uppfödare är en som törstar efter kunskap och aldrig kan allt. En som brottas med beslut och konsekvenser. En uppfödare är en som offrar alla andra personliga intressen, pengar, tid, vänskap och lyxig framtid med fina tapeter och hela möbler. Som ger upp drömmen om en lång och lyxig båtkryssning mot att få åka på utställningar med hunden. Uppfödaren klarar sej utan sömn (men inte kaffe) vid planering för kommande kullar, inför utställning eller vakandes över en snart valpande tik. Och efter valpningen vakandes i flera dygn för minsta nysning eller pip hos valparna.

Uppfödaren skippar middagsbjudningen för att tiken ska valpa eller för att valparna ska äta kl 20. Som inte har något emot fostervatten och ger mun mot mun till en nyfödd valp med andningsproblem, helt enkelt blåser liv till den lilla hjälplösa varelsen som kanske motsvarar uppfödarens livsdröm. En uppfödares knä är en fantastisk plats där Champions och vinnare en gång legat och myst. En uppfödares hand är stark men mjuk och aldrig så försiktig som när han stryker den lilla våta nyfödda valpens nos.

En uppfödares knän och rygg är ofta ömma från snedvridna ställningar i valpningslådan men är ändå stark nog att jobba fram ett Championat på en lovande hund. En uppfödares axlar är ofta tyngda av hårda ord och "skitprat" från andra människor men ändå starka nog att hålla upp tyngden av tusen besvikelser och mycket frustration. En uppfödares armar klarar alltid att svänga runt en skurmopp, bära flera valpar, eller ge en hjälpande hand till en nybörjare. En uppfödares öron är märkliga ting, ibland röda eller konstigt formade för att telefonen varit tryckt mot örat under en lång stund, ofta döv av all kritik men ändå hörsam på ljud från valpredet.  

En uppfödares ögon är röda och svullna av stamtavle-forskning och ibland blind för sina egna hundars fel och brister men dom är aldrig så seende som när det kommer till andras hundar och söker alltid efter den perfekta kombinationen. En uppfödares hjärna kan rabbla stamtavlor fortare än din PC. Den är så full av kunskap att ibland slocknar stubinen, den katalogiserar tusen fina öron och perfekta huvuden.....men drunknar i soulens musik över misslyckanden och sånt som inte blev som man tänkt.  

En uppfödares hjärta är ofta krossat men bultar starkt med hopp inför framtiden....och det är alltid på rätt plats! Och JA, det finns uppfödare....och det finns "uppfödare".

Författare okänd

 
17 April
Kull Asagård röntgas. Jag är glad att mina ansvarsfulla valpköpare förstår vikten av röntgen. När valparna såldes fick ägarna också lova att låta röntga hundarna innan två års ålder - så det betyder att alla mina valpar som har åldern inne strax är röntgade. Kvar är de två hundar i kullen som bor utanför Sverige.
Röntgendagen är en nervös dag för uppfödaren, man vill självklart att alla hundar ska vara helt OK.  Som uppfödare kan man bara försöka välja friska avelsdjur. Som hundägare kan man bara följa de råd om kost och motion man fått av
uppfödaren. Sen kan vi alla hålla tummarna och hoppas på lite tur också. Tyvärr verkade inte alla valpar helt felfria, det visade sig att Vilda har höftledsfel. Jag har höga krav på avelshanen och vill öka den genetiska variationen, åker därför utomlands till noga utvalda hanar med få tidigare avkommor. Jag vinner mycket på det - men känner inte hundarnas släktingar så bra som de svenska hundarna så det blir alltid en viss risktagning. 

 

8 April
Grattis på födelsedagen önskar Birka till sina första valpar Ystra, Ingfrid, Turid, Jorunn, Hagbard och Ture Vidfamne som idag fyller ett år! Läs mer om dem på deras egen kullsida Vidfamne här.

 

 

7 April
Alla hundar och vänner önskas en Glad Påsk! 

Glad påsk!

 

21 Mars, vårdagjämningen
Valparna har kommit! 
Under dagen födde Birka fem fina valpar. Allt har gått bra och alla mår bra. Som vanligt satt jag uppe en hel natt och vakade medan Birka låg i sitt rede och flåsade. Några värkar kom inte förens nästa morgon och valparna föddes under dagen. Vi var många som sov gott på onsdag kväll!
Alla valpar är bortlovade.

 

17 Mars
Grattis på födelsedagen alla valpar i kull Breidablick som idag fyller fyra år!

Titta hur små de var då på kullens egen sida här.
En trevlig födelsedag önskas Birka, Svea, Ymer, Atle och Vidar!


Venus med sina Breidablick-valpar för fyra år sedan

10 Mars

Balder, snart 12,  är han inte den finaste av alla?

 

 

3 Mars
Svenska Dobermanklubben arrangerade utställning i Sollentuna och där var 10 eurasier var anmälda för domare Christina Roseen-Lundström. Malva blev BIR-valp och sen placerad som fyra i gruppen. Det här var hennes fjärde utställning och fjärde BIG-placering!

Nu blir det inga fler utställningar på ett tag eftersom Birka ska få valpar - då vill jag inte riskera att ta med några "fula baciller" hem... 

 

 

10 Februari
Idag var Johan här med sina hundar och vi var ute på isen. Det var en upplevelse att se dem leka och jaga varann. Åtta hundar av olika raser, kön och ålder men inget bråk! Vill du se fler bilder finns det här.

 

5 Februari
Agria ordnade en föreläsningskväll med veterinär Kerstin Bergvall som är hudspecialist. Hon är ett stort namn inom veterinärmedicin och man förstår varför!
Hon jobbar på SLU i Uppsala och på Djurakuten i Stockholm med att hjälpa alla de hundar som har olika typer av hudproblem - var 5:e hund som söker veterinärhjälp kommer för hudproblem.  Det finns mellan 900-1.100 olika hud-diagnoser, så det är inte konstigt att det behövs en specialist i ämnet! Med tanke på att symtomen är få och likartade: klåda, håravfall, sår, eksem och färgförändringar, så måste veterinären vara en detektiv och söka ledtrådar för att komma på rätt spår.
Precis som allergispecialisten Katarina Varjonen säger Kerstin att den absolut vanligaste anledningen till klåda är någon typ av parasiter, därefter infektion av jästsvamp eller bakterier. Först när dessa problem är avfärdade börjar man titta på allergier och andra sjukdomar som kan ge hudförändringar. Ca 80% av de allergiska hundarna är allergiska mot dammkvalster. Allergier brukar bryta ut innan tre års ålder medan andra sjukdomar som ger hudproblem som ex sköldkörtelrubbningar oftast visar sig på äldre hundar.
Det är inte ovanligt att en hund med hudproblem har flera olika orsaker till problemen. En ex allergisk hund har redan nedsatt immunförsvar och kan därför lättare också drabbas av svamp eller ohyra. Kerstin berättade om en allergisk westie som på gamla dagar plötsligt inte längre svarade på sin medicinering mot sin allergi. Deras veterinär hade sagt att det nog inte var mer att göra än att avliva hunden. De besökte Kerstin som upptäckte att hunden hade rävskabb! Inte undra på att inte klådan gick bort med allergimedicinering! Nu är hunden 15 år och lever än.
Kerstin gav intrycket av att vara en mycket engagerad, intresserad och kunnig veterinär - men visade också att hon kan lyssna på människor och förstå vilka känslor vi hyser för våra hundar. Hon var uppenbarligen inte bara veterinär utan matte också!

    
3 Februari
Svenska Boxerklubbens inofficiella valp- och juniorutställning hade knappt 400 anmälda hundar. Sju eurasier var anmälda för domare Anita Whitmarsh. Malva Mirakel vann och blev BIR, i gruppfinalen blev hon BIG-3. 
Det här var hennes tredje utställning, tredje BIR och tredje grupplacering!
I hennes kritik stod bla: Utmärkt helhet och könsprägel. Härligt huvud och uttryck. Härliga rörelser. Bra temperament. Och visst måste man hålla med om att hon har ett härligt uttryck?!

28 Januari
Nu har också den sista valpen i kull Vidfamne fått sin egen sida iordninggjord. Det är Ture Vidfamne eller Arrak som han kallas. Titta på hans sida här eller gå in på kull Vidfamne här.

 
18 Januari
Birka och Douglas har träffats under veckan och om allt går enligt planerna så hoppas vi på valpar om nio veckor!

Läs mer om den planerade kullen här och läs Birkas dagbok här.

 

13 Januari
Newfoundlandshundklubbens valputställning i Nyköping lockade över 700 hundar av 122 raser.
13 eurasiervalpar var anmälda för domare Elisabet Spillman Åkerlund. Ystra blev 3:a bästa tik, Malva Mirakel vann bäst i rasen och i gruppfinalen blev hon 3:a bästa spets. Hon blev slagen av en knappt 12 månaders american akita och en 10 månaders siberian husky från Spanien, Malva är bara drygt 6 månader! 
Det roligaste av allt är att Malvas pappa Balder också vann BIG-3 på den här utställningen när han var valp för 11 år sedan!

12 Januari
Nu har Ingfrid och Turid ur kull Vidfamne fått sina egna sidor. Du kan titta på dem från "kull Vidfamne" under  "Tidigare kullar" eller genom att klicka här för Ingfrid och här för Turid.

7 Januari
Eurasierpromenad i Trosa! Nu har det blivit tradition med en rundvandring i Trosa som avslutas med grillning. Ett trettiotal hundar med familjer invaderade den lilla staden. Tack till Susanne på Sund Stamm's kennel som tar initiativet till denna trevliga träff.

Ystra Vidfamne på Trosapromenad

 

4 Januari
My Dog i Göteborg är två utställningar under fyra dagar, en nationell och en internationell där det totalt ställdes ut knappt 9.000 hundar. På torsdagen var 22 eurasier anmälda för domare Wera Hübental. Lova vann öppen klass och även bästa tik-klass och blev BIM, hon vann sitt tredje certfikat och blev champion!
Lova är bara utställd på sju officiella utställningar, första gången var i April 2006, så jag är förstås stolt att hon redan har hunnit bli champion.

 

tillbaka till Hänt sen sist eller till Läs mer...