Hänt under

2014

Hänt under 2013 2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006

31 December Nyårsafton
Så har det blivit årets sista dag. Jag funderar lite bakåt i tiden och inser att det här året har varit ett ganska jobbigt år. Mycket att göra, ont om tid, planer som gått i stöpet, mycket känslomässiga påfrestningar och så värst av allt: Att se hur min finaste Venus inte mått helt bra och så småningom måste dö. Man kan ju tappa lusten för mindre saker. Och nej, det är inte lättare att förlora en livskamrat som man har haft länge, att hunden är gammal gör inte mindre ont hos den som blir ensam kvar. Och nej, man vänjer sig inte. För varje hund jag förlorat blir det värre och värre, gör mer och mer ont, förtvivlan över att behöva förlora någon man älskar är förfärlig. Jag påminns brutalt tydligt om att snart står nästa hund på tur och sen nästa och det känns som att jag inte kan stå ut med mera sorg. Det är förfärligt att hundar har så kort liv.

Inför nyårsnatten vill jag ge några varningar. Varje nyårsdags morgon kan man läsa om hundar som sprungit bort under natten, skrämda av fyrverkerier. Se till att det inte blir din hund. För det första, ta inte ut hunden ur huset under nyårsnatten! Det spelar ingen roll att din hund inte är rädd för fyrverkerier - det går på en sekund att få den det. Helt trygga hundar kan bli panikslagna av att utsättas för en explosion från en fyrverkeripjäs som smälls på fel ställe. För det andra, se till att hundens halsband eller sele har rätt storlek så den under inga omständigheter kan kränga sig ur kopplet när den rastas under de dagar, mornar och kvällar då det kan förekomma fyrverkerier. En panikslagen hund som kastar sig runt i kopplet och kommer loss, flyr för sitt liv och den kommer inte att lyssna när du ropar på den. Som hundägare är det självklart att man stannar inne i huset med sin hund under tolvslaget! Ingen hund sitter ensam inne när fyrverkerierna brakar loss. Det är varje hundägares skyldighet att göra sitt yttersta för att skydda sin hund.

Inatt har jag fyra hundar hos mig och jag har planerat natten väl. Jag tejpar tidningspapper i flera lager för alla fönster i mitt hus, det dämpar knallar och skymmer blixtrande ljus. Sen ett par dagar tillbaks har jag lugnande feromoner, Adaptil, i ett eluttag i vardagsrummet. En av besökshundarna har också fått rogivande tabletter, Zylkene, under ett par dagar för att ta topparna av stressen han känner under nyårsnatten. Jag ger hundarna kalkonkött att äta, det ska innehålla mycket av aminosyran tryptofan som hjälper kroppen att tillverka signalsubstansen serotonin som bland annat ökar känslan av välbefinnande. Jag köper en hel kalkon och tillagar den i ugnen, kokar ris i spadet och matar hundarna med det dagarna innan och efter nyår. Under tolvslaget har jag ljuset tänt i huset, jag har både TV och radio på, inte jättehög volym, men högre än jag brukar för att dölja en del av oväsendet från fyrverkerierna. Hundarna får goda köttben en stund innan tolvslaget för att distrahera dem när det sätter igång. Det smäller inte jättemycket här där jag bor, men tyvärr har jag grannar som är mycket förtjusta i fyrverkerier så helt förskonade är vi inte. Eftersom jag alltid varit mycket försiktig under nyår har vi klarat oss bra, ingen av hundarna är särskilt rädd och jag vill att det ska fortsätta så. Därför förbereder vi oss noga inför helvetesnatten.

Till alla hundägare som firar det nya året sittandes bakom täckta fönster, i källare, i tvättstugor och badrum, till hundar som ligger i badkar, i torkskåp och under sängar önskar jag Ett Gott Nytt År!

24 December Julafton

Jag önskar alla vänner en God Jul.

21 December
Sen ett tag bor även Tildra i ny familj, ännu på prov så att vi säkert ska veta att alla trivs ihop. Även den här familjen har haft en eurasier sen tidigare och vi är därför bekanta med varandra sen länge. Nu får tiden utvisa om familjen passar ihop med Tildra, vi hoppas förstås på det.

13 December
Glada nyheter, Ystra bor redan i ny familj och allt verkar gå bra. Familjen har haft eurasier sen innan och allt känns helt overkligt bra! Tänk vilken tur att det fanns en sån fin familj utan hund - och en sån fin hund utan familj och att de fann varandra. Ystra ska bo där på prov i några månader så att vi säkert vet att de ska trivas ihop, men det skulle förvåna mig om de inte "klickar" eftersom allt gått så bra hittills. Stor lycka! Jag letar fortfarande efter en fodervärd till Tildra, allra helst i Stockholm.

6 December
Tiden går så fort, veckorna blir månader. Jag har inte uppdaterat något på hemsidan på lång tid, så lång tid att jag fått frågor om jag slutat med hunduppfödning. Det har jag jag inte, problemet är bara att det är så lite tid i mitt liv och så mycket att göra. Jag har massor av obesvarade mail i inboxen och jag har bestämt mig för att inte ens försöka skicka några julkort i år. Jag hinner bara inte. I valparnas dagbok står att de är fem veckor, trots att de föddes i maj. Bilderna på dem ligger fortfarande i kameran som inte ens är nedladdad till datorn. När det är sommar vill jag vara utomhus, inte sitta inne framför datorn. Det har hänt massor av saker som jag egentligen vill skriva och berätta om, men NÄR? När det är helg och ledigt från jobbet har jag massor att ta hand om i trädgården, med djuren och med hundarna, huset måste kanske dammsugas någon gång och kläder ska tvättas. På vardagarna kommer jag hem sent efter jobbet, är glad om jag får till någon middag innan det är dags att gå och lägga sig. Jag har haft ganska mycket hundar hos mig, tror att jag haft minst en extra hund hela tiden från mars till nån gång i mitten på augusti och det blir extra mycket jobb förstås.

Jag har under sommaren märkt att min kära Venus inte mått helt bra, många besök hos veterinär och mycket oro under sommaren slutade med att hon måste lämna jordelivet då det konstaterades att hon hade cancer i magsäcken. Jorden slutade att snurra, klockorna stannade och allt blev svart. Inget känns roligt längre och tårarna tar aldrig slut. Hur ska man kunna bli hel efter att en som delat ens liv och funnits vid ens sida i nästan 14 år inte längre är där? Det blir tyst, tomt och kallt. Kära, kära Venus, jag saknar dig så!

Jag har hela sommaren sagt att "till hösten ska jag sitta inne framför datorn" och idag är en sådan dag. Jag måste skriva om Ystra och Tildra, tragiskt nog måste de hitta nya hem då familjesituationen i deras nuvarande hem gör att de inte kan bo kvar där. Läs mer om dem här.

17 Juli
I mitten av juli duggar födelsedagarna tätt, jag kallar det för "valpveckan". Grattis till alla valparna i kull Kjermpefin som fyller tre år den 9:e juli, kull Solfagur som fyller två år den 17:e juli, kull Yggdrasil som fyller fem år den 21:a juli, kull Björnfot som fyller två år och kull Asagård som fyller nio den 23:e juli samt kull Gyllenfäll som fyller sju år den 24:e juli.

Stort grattis till er alla! Bilden visar "urpappan" Balder med sin födelsedagstårta då han firade sin 15-årsdag.

 

 

23 Juni
Grattis till min finaste, mest underbara och vackraste Malva Mirakel som helt overkligt fyller åtta år idag! Hon är "lillan" i familjen, blir inget annat än min lilla valp - trots att hon själv är mor till tre egna valpkullar och "bonusmor" till flera andra kullar. Malva är Balders dotter, Venus lillasyster, född i Norge som genom ett mirakel eftersom Balders spermier legat nedfrysta på spermabank i Uppsala.

Tänk att du blev till och tänk att jag fick glädjen att dela mitt liv med dig!

Läs mer om Malva Mirakel här.

 

3 Juni
En dag i vintras märkte Kråkes matte Rebekka plötsligt att Kråke inte mådde bra. Han kräktes och när de åkte till sjukhus upptäcktes att han hade svalt en av katternas leksaker och den hade fastnat i magen. Han opererades genast men innan det stod klart att han skulle klara sig var det en orolig tid. Jag bad Rebekka skriva om hur det hela gick till, hur de märkte att han var dålig och hur dyrt det blev - men att försäkringen täckte det mesta. Jag vill att du som läser det här ska förstå hur viktigt det är att vara uppmärksam på hur din hund mår, att verkligen söka hjälp när man förstår att något inte står rätt till. Och förstås, vikten av att ha hunden försäkrad. Även om man tror att hunden aldrig ska bli sjuk så händer det saker, det borde vara alla hundars rättighet att ha en veterinärvårdsförsäkring!

Läs hans berättelse här.


Att vara bästa kompis med en katt kan bli dyrt.

29 Maj
Svenska Pudelklubben arrangerade en inofficiell utställning i Gubbängen där eurasierna bedömdes av Andreas Lantz. Det blev en liten familjeträff av Balder-Balder-hundar då Trygve Sveakung, Tildra Stalledräng, Litla Systir Solfagur, Blossi Fridsam och Saunamaija Makalös deltog på utställningen. Hejarklack var Sigrid Godmode och lilla bonushunden Harry. Det blev lite si och så med fotograferandet, men här är några bilder från dagen.


Picknicmys med Sigrid Godmode och Litla Systir Solfagur med familj.


Blossi Fridsam med mamma Saunamija Makalös.


Trygve flörtar med Litla Systir.


Tildra lämnade en ICA-kasse med päls hemma, bonushunden Harry är hejarklack och väskväktare idag.


Jag och Litla Systir, det är Helen Nordström som tagit bilden.


Kicki med Trygve Sveakung, BIR och vann gruppen och blev BIG.


Borstning inför bedömning.


Litla Systir med matte.


Tildra var nöjd att få träffa matte Linde. Eftersom Ystra är hemma på kenneln med sina valpar så har hennes dotter Tildra flyttat med, Linde och Tildra har inte setts på nästan en vecka.


Blossi Fridsam bästa tik och BIM, Trygve Sveakung bästa hane och BIR samt BIG-vinnare.

20 Maj
Idag är det tio år sedan Venus och Arras fick sina valpar Lova, Nora, Ragna, Torun och Eldgrim Bifrost. Lova stannade här hos mig så ikväll firar vi hennes födelsedag med tårta. Det här betyder också att det var tio år sedan jag lärde känna Arras matte Andrea och jag tänker ofta på resan Venus och jag gjorde för att träffa Arras i Wien i Österrike.

Läs mer om kullen från 2004 här.


Venus leker med sina små.

17 Maj
Utställningslördag! Idag har två av valparna i kull Fridsam varit på varsin utställning och båda "visade framtassarna". Embla Fridsam deltog på sin första utställning, den internationella i Hässleholm och där vann hon som junior bästa tik, vann certifikat och blev BIM. Man får tävla officiellt från nio månaders ålder, Embla var blott nio månader och 13 dagar men slog alla andra tikar och blev BIM, en bedrift! Hennes bror Kråke Fridsam var på inofficiell i Gävle, blev BIR, BIG och slutade som BIS-5. Dessa båda hundar har gjort många närstående människor stolta idag!


Kråke Fridsam BIR, BIG och BIS-5!

Embla Fridsam excellent, CK, bästa tik, certifikat och BIM hela vägen från juniorklass!

 

8 Maj
Idag föddes Ystras och Heimdalls valpar, en tik och en hane. Jag visste sen innan att det var två men inte mer än så. Nu när de är här har jag kontaktat dem som kan få bli deras nya familjer. Det är svårt och trist att välja bort ivriga och trevliga väntande familjer, men det finns bara två valpar och inget jag kan göra för att ändra på den saken. Mor och valpar mår bra.


I år är det tjugo år sedan den första eurasiern kom till Sverige, Balders fantastiska mamma Jonna/"Pom-Pom". Tikvalpen ser ut att få samma färg och teckning som hon!

 

5 Maj
Jag hittade en verkligt bra artikel om hundar och barn som jag vill rekommendera alla att läsa. Varför blir barn bita? Är det fel på hunden eller på hur hunden har behandlats när det händer? Hur undviker man att barn och hundar hamnar i en sådan situation?

Det finns en fråga som jag ganska ofta får, en fråga som jag avskyr, för den visar på total avsaknad av respekt mot hundens person, jag förstår inte hur det är tänkt hur man ska kunna svara på den. Den visar dessutom att frågeställaren inte förstår att hundar är individer och att de faktiskt är djur som styrs av instinkter och kroppsspråk och att alla handlingar är resultat av en kedja av händelser. Att alla hundar måste behandlas och bemötas med respekt. Den som frågar måste tro att hundar är saker som man kan förutsäga hur de ska vara, i alla situationer. Den förstår inte heller att "barn" är ungefär hälften av jordens befolkning, att "barn" kan bete sig och göra vad som helst, "barn" är inte en sak eller på ett sätt. Och det värsta av allt är att frågan är så inarbetad och vanlig att till och med en veterinär, en som verkligen borde respektera djurets person, ställde den till mig.

Frågan finns i två varianter och de lyder:
-Är den här rasen barnvänlig?  eller  -Hur är de med barn?

Läs artikeln här, fungerar inte länken finns samma text här. Texten är på danska.

21 April
Idag har fem Balder-Balder-hundar träffats i Nykvarn för att göra BPH, alltså en Beteende och Personlighetsbeskrivning Hund. Det var länge sen jag bokade tiden, flera månader, så det var med stor förväntan jag vaknade den här morgonen. Det är ingen tävling eller test, så jag behöver inte vara orolig, men det är ändå väldigt spännande. Det går ut på att man går en bana med hunden och passerar ett antal "stationer" där olika saker händer. Under tiden går en protokollförare med och skriver ned exakt vad som händer. Vid varje station finns en "händelse" och hundens reaktioner noteras. När man lägger ihop allt får men en bild av hur hunden är i sättet och hur den reagerar på "konstiga saker". Jag blev imponerad över hur duktiga och bra hundarna var, jag tror att alla som var med idag blev det. Hundarna kan mer än man tror. De som leder beskrivningen är utbildade och vana, de ser också till att ingen hund tycker det blir jobbigt och far illa. Efter varje station ser de noga till att hunden har slappnat av innan man går vidare till nästa och skulle någon hund bli så stressad att den inte kan koppla av så avbryts beskrivningen. Det här är för hundarnas skull och på hundarnas villkor, man vill inte skrämma eller pressa dem så att de mår dåligt. BPH har utvecklats av Svenska Kennelklubben och är anpassat för "vanliga" hundar eftersom den andra beskrivningen som finns, MH (Mentalbeskrivning Hund) är utformad av Svenska Brukshundklubben och anpassad för brukshundar. Man har ganska länge vetat om att den beskrivningen inte passar sällskapshundar så bra, det har dessutom varit väldigt svårt för "vanliga hundar" att få plats på MH eftersom brukshundar har förtur. BPH är lättare att genomföra för arrangören och ordnas nu på många platser i landet. Idag hade vi självaste Curt Blixt som beskrivare, det var roligt tycker jag eftersom han är en av dem som ligger bakom utformningen av BPH. Jag pratade med honom efter att beskrivningen var färdig och ville höra på vilket sätt eurasier skilje sig från andra hundar. Han sa att mina hundar hade varit väldigt duktiga, jag kunde vara stolt - och det var jag förstås. Det som skiljde sig från "vanliga" mönstret var framför allt att de var så ointresserade av okända människor, inte ett dugg rädda, bara totalt ointresserade och det gör mig enormt stolt. Precis så ska ju eurasier vara! De var också ganska ointresserade av leksaker och av att få tag på mat. När de blev överraskade så blev de inte särskillt rädda och de var rätt ointresserade av att gå fram och kolla på vad som hade skrämt dem - eftersom de inte blev skrämda. Det känns som att hundarna mest satt och tittade åt annat håll på andra saker när det fanns främmande personer i närheten. Några saker var förstås konstiga tyckte hundarna, Litla Systir ville först inte gå på det konstiga rörliga underlaget, men när jag lockade på henne så klev hon upp och andra gången var det inget problem att gå där. Från "begynnelsen" tills nu (mellan år 2000 och 2014) har 147 eurasier gjort MH och med dagens fem så har 19 eurasier gjort BPH, nio av dem är Balder-Balder-hundar. Jag vill gärna tipsa om att göra BPH, det är roligt och inte alls svårt! Ett stort tack till mattar och hussar som kom med Love Björnfot, Tildra Stalledräng, Gunhild Godmode och Turi Kjempefin. Själv tog jag med mig Litla Systir Solfagur. Vill du läsa mer så kan du titta på Brukshundsklubbens sida om MH här och på Kennelklubbens sida om BPH här. Hagbard och Birka gör MH, läs om dem här. Järnsaxa var den första eurasier som gjorde BPH, läs om hennes beskrivning här.

Här kommer en radda med bilder, lite huller om buller. Bilderna på mig och Litla Systir har Tomas Tegnér tagit, tack för dem. Den som vill titta närmare på de utförliga protokollen kan gå in på SKKs avelsdata och göra det. Här till bilderna ger jag poängen från en enklare sammanfattning av beskrivningen. 0 poäng betyder "inte alls" och 4 poäng betyder mycket.


Tildra hälsas på av främmande person och får: "Glad i människor" 3 och "Trygg" 4.

Här är det närmande person som avslutar stationen, Tildra får "Glad i människor" 2, "Trygg" 4 och "Arg" 0.

 


Överrasknings-gubben flyger upp...


...Linde släpper kopplet...


...men Tildra behövde inte sticka iväg.


Aha, det här var ju inget. På visuell överraskning fick Tildra "Trygg" 3, "Nyfiken" 2 och "Arg" 1.


Trumman med kätting inuti börjar snurra, på skrammel blir det "Trygg" 3 och "Nyfiken" 2.


Främmande underlag, inget problem. Tildra går på och får "Trygg" 3.


Love är på matstationen, på "Energisk" får han 1.


Här flyger gubben upp...


...och Tomas släpper kopplet. På visuell överraskning får Love "Trygg" 2, "Nyfiken" 2 och "Arg" 2.


Trumman med kätting börjar snurra och Tomas släpper just kopplet.


Trumman snurrar vidare, Love blir inte så förskräckt. På skrammel får han "Trygg" 3 och "Nyfiken" 3.


På märkliga underlaget får Love "Trygg" 3.


Efter beskrivningen pratar Curt Blixt igenom vad han såg tillsammans med husse. Curt var lite bekymrad över att Love påverkades av de tre löptikarna (mina) som satt och väntade borta vid kiosken. Det var förstås dumt av mig att ta in dem på området, men jag hade vare sig hundvakt hemma eller någon plats i skugga att parkera bilen. Love blev nog lite pipig av tikarna, men hans beteenden kändes ändå som "hans vanliga jag".


Gunhild blir hälsad på, hon får "Glad i människor" 1 och "Trygg" 3.


Här försöker testledaren få Gunhild intresserad av en okänd leksak.


Testledaren jobbar med leksaken, backar iväg och lockar på Gunhild...


...som kommer efter och kollar, men inte var särskilt intresserad. På Lek med främmande person fick hon "Energisk" 1 och "Lekfull" 1.


Här är det den närmande personen som just vänt ryggen till. På "Glad i människor" blev det 1, på "Trygg" 4 och på "Arg" 0.


Rörligt och låtande underlag var ovant, men Gunhild går fint och får på "Trygg" 3.


Turi blir hanterad av främmande person på avstånd från ägaren...


...och sen nära ägaren. Turi får på "Glad i människor" 1 och på "Trygg" 4.


Testledaren visar först godis och låter Turi lukta på det, lägger det sedan i stationen. När hon är klar släpps hunden lös och man ser hur ivrig hunden är på att komma åt godiset.


På matintresse får Turi "Energisk" 2.


När Turi går mot stationen visuell överraskning så flyger en gubbe upp...


...och man ser hur hunden reagerar på det.


Turi får på "Trygg" 3, "Nyfiken" 3 och "Arg" 0.


Om man vill skjuter de med pistol, alla valde att göra det idag. Turi ser ut så här när de skjuter och får på "Trygg" 3.


Så var det min och Litla Systirs tur att gå banan. Här blir hon hanterad av främmande person, på "Glad i människor" får hon 1 och på "Trygg" 4.


Vi leker med egen leksak, jag kastar den och Litla Systir springer faktiskt efter och tar den i munnen. På föremålslek får hon på "Energisk" 2 och på "Lekfull" 1.


Här bedömer man leken med främmande person och leksak.


Stationen matintresse ger "Energisk" 2.


Gubben har flugit upp och Litla Systir kollar vad det är. På station visuell överraskning blir det "Trygg" 3, "Nyfiken" 3 och "Arg" 0.


Trumman börjar snurra och jag släpper kopplet.


Litla Systir rycker knappt till och på skrammel får hon på "Trygg" 4 och "Nyfiken" 2.


Här har den skumma personen närmat sig och vi ska nu gå fram och kolla. Poängen blir "Glad i människor" 1, "Trygg" 4 och "Arg" 0.


Det konstiga underlaget var konstigt, tyckte Litla Systir, men hon vågade sig ändå på att gå. på "Trygg" fick hon 2.


Turi hittar en kompis som hon gärna ville ha med sig hem. Kaninen Sven låter sig inte störas av Turis sällskap.

 


Det är så roligt att se hur det går till på landet. Jag som jobbar i en storstad är van vid trist inställning och dålig moral, typ "kan man sno så gör man det" och "tillfället gör tjuven" eller "de får skylla sig själva". Så är det inte här. Det fanns ingen i kiosken, så då handlar man på egen hand, lämnar pengar och skriver vad man köpt på en lapp. För den observante kan jag tala om att det är inte alla pengar som syns på bilden. Tomas har just köpt två kaffe och håller på att plocka fram pengar för dem.

Priserna är ju fantasipriser, eller vad sägs om en kopp varm choklad med vispgrädde för 5:- eller en toast för 15:-? Har de fastnat i 1980-talet kan man undra...

Skärtorsdag 17 April
Glad påsk önskas alla eurasiervänner! Jag återanvänder min favoritbild på Venus och den moderlösa harpalten Hare Potter som växte upp hos oss en vår. Om du vill läsa hans historia finns den här.

8 April
Hurra och grattis till Birka och Dempseys valpar Ystra, Turid, Tore, Hagbard och Jorunn i kull Vidfamne som fyller åtta år idag! Deras syster Ingfrid finns inte längre med oss, men hon är inte glömd.

Läs mer om kullen från 2006 här.

 
6 April
Saunamaija och Torulvs valp Kråke Fridsam har haft utställningsdebut i helgen. Man kan lätt säga att "det gick bra".

På lördagen var det utställning i Gävle. Domaren Helene Björkman skrev så här i kritiken: Maskulin hane med fina proportioner, välansatta välburna öron. Vackert uttryck. Fin hals. Vackra mörka ögon. Bra rygg, välburen buskig svans. Bra bröstkorg, bra päls och struktur. Rör sig bra för sin ålder. Trevlig.
Han fick hederspris, blev bäst i rasen (BIR) och i finalen slutade han på tredje plats (BIG-3)!

På söndagen var det istället utställning i Ludvika och domaren Gabriella Carlid skrev så här i kritiken: Maskulin hanhund, kraftfullt huvud, bra ögon och öron, bra hals och överlinje, bra bröstkorg för sin ålder, balanserade vinklar, rör sig väl, utmärkt temperament.
Han fick hederspris, blev bäst i rasen (BIR) och slutade i best in show-finalen på andra plats (BIS-2) av alla valpar på utställningen!


Kråke Fridsam med sin husse, rätt nöjda efter en sån här utställningshelg.

1 April April
Idag har jag fått ett spännande meddelande från Birk Godmode och hans familj, jag är så stolt över honom och hans bedrifter. Vilken uppfödare skulle inte bli det, så här berättar Birks husse:

I dag gör vi vårt första räddningsdyk med BIRK och sjöräddningens hundtränare, vi flyger ut med hjälp av kustbevakningens helikopter kl 14, TV skall med och filma!

30 Mars
Igår lördag träffades hela 40 eurasier med sina människor för en helt underbar dag i solen vid vattnet utanför Järna. Se bilder från dagen här. Tyvärr fotograferades bara en bråkdel av hundarna, jag kom lite efter och fotade de som rörde sig omkring mig. Det var så många jag missade, det var lite synd. Titta på bilderna här.

21 Mars
Grattis på födelsedagen till Birka och Douglas valpar Idun, Gunhild, Sigrid, Birk och Torulv i kull Godmode som fyller sju år idag!

Läs mer om kullen från 2007 här.

 

17 Mars
 Idag var det 11 år sedan Venus och Koljas valpar Birka, Svea, Ymer, Atle och Vidar föddes. Tänk vad tiden går fort!

Läs om kullen från 2003 här.

 

14 Mars
Nu är det sex år sedan min vän Milla dog. Hon lämnade vänner, familj och sina hundar kvar. Hon hade kanske kunnat leva idag, hon hade behövt få ett nytt hjärta. Inte för att hennes hjärta inte var varmt eller gott nog, det var ett mekaniskt fel på det. Men det fanns inget hjärta över till henne. Jag vill be dig som läser det här om en tjänst: Ta dig tid att fundera i några minuter på hur du vill göra med din kropp när du inte längre behöver den själv. Det finns andra som kan få låna lite av dig och leva vidare i livet tack vare ditt beslut. Men då måste du bestämma dig innan du dör. Om du är osäker eller vill veta mer, så läs mer på Livsviktigt. Har du redan tagit ställning tar det bara en minut att registrera sig i donationsregistret här. Gör det på en gång, man vet aldrig om man har tid att göra det sen. Ungefär åtta av tio svenskar är positiva till organdonation, men det är bara runt 100 registrerade donatorer som dör - men 700 personer som väntar på organ, varje år. Om du vet vad du vill göra med din kropp efter din död, registrera din önskan.

Milla och Harry, kennel Millypaws. Hon lämnade oss den 4 Mars 2008. Milla var en solstråle i ens liv, alltid sprudlande glad. Om jag dör vill jag ge livet till någon annan om det går. Kanske känner du likadant? Tänk om det hade funnits ett hjärta till Milla när hon behövde ett!    Foto: Lotte Fernvall

2 Februari
I helgen har Svenska Eurasierklubben haft uppfödarmöte på flera platser i landet. Vi var 18 uppfödare och hanhundsägare som träffades i Södertälje för att diskutera om vår fantastiska ras och våra älskade hundar. Huvudtemat var att börja arbeta på en presentation inför kommande domarkonferens, men såklart blev det mycket annat prat också. Vi kunde enas om att rasen är ohomogen men att det också är en del av charmen med rasen. Vi diskuterade också en hel del om att vår ras har kommit att beskrivas som en "idealisk förstagångshund" och det var vi nog rätt eniga om att det inte stämmer. Förstås KAN man ha en eurasier även om man inte haft hund innan, men då krävs att man är ordentligt påläst och verkligen engagerar sig när valpen ska fostras. En eurasier kräver en del eftersom den både är intelligent, envis och självständig. Om man köper en eurasiervalp i tron om att den är en ras som "passar alla", en sällskapshund som varken behöver motion eller pälsvård - ja, då är det stor risk att hundägandet inte blir så härligt och fantastiskt som man hade hoppats på. Den som blir med eurasier måste bli det med en ärlig bild av rasens egenskaper och med rätt förväntningar - för då blir livet alldeles, alldeles underbart! Vi kom överens om att texten på eurasierklubbens hemsida om rasens personlighet och karaktärsdrag behöver ändras och förtydligas så att det bättre framgår hur eurasier skiljer sig från andra raser. Det kändes som att alla som var med på mötet tyckte det var roligt och nyttigt och förhoppningsvis ses vi snart igen. Att föda upp hundar är ett stort ansvar och det är väldigt viktigt att man förstår det och att man känner att man samarbetar med andra uppfödare för att behålla rasens goda egenskaper och förbättra de svaga. Mötet pågick i nästan sex timmar, men flera hade långt att åka, så vi måste sluta, men jag är säker på att vi lätt hade kunnat prata i sex timmar till!

12 Januari
Nu har jag äntligen kommit ifatt och skrivit klart alla valparnas egna sidor i kull Solfagur, kull Björnfot och kull Fridsam! Det har grämt mig att jag inte fått det gjort, jag är ju så stolt över valparna och vill verkligen visa dem för "hela världen" men tiden har bara rasat iväg. Jag har haft stunder då jag känt att jag bara suttit som klistrad framför datorn och under det senaste året har jag verkligen försökt att hålla mig ifrån den. Det tar tid att vänja sig vid nya rutiner, men jag vill göra roligare saker än att sitta och stirra i dumburken, jag vill umgås med mina hundar och gräva i mina rabatter, jag vill ro båten på sjön och jag vill slöa bland bubblor i badkaret. Jag försöker att inte slå på datorn när jag kommer hem från jobbet utan istället laga middag och så småningom komma i säng i tid. Sommaren som var ville ju aldrig ta slut och och därför ville jag aldrig gå in och sätta mig vid datorn. Men jag ville gärna berätta om mina valpar och nu har jag faktiskt fått det klart! Jag tror att jag hittat lite balans också, lite tid vid datorn och lite tid över till annat. I alla fall nu när det är vinter, när våren kommer får vi se hur det blir med tiden vid datorn.

Jag hoppas i alla fall att du vill läsa om valparna, nu finns deras syskongalleri med länkar till varje valp i Malva och Jalmaris kull Solfagur här, Lova och Pates kull Björnfot här och Saunamaija och Torulvs kull Fridsam här

 

6 Januari
Malva är en sån duktig mamma, helt out standig, faktiskt. Här är en bildserie där hon har skola med valpar. De ska lyssna på henne tycker hon. Se på bilden här intill, hur hon på allvar bara med blicken talar om för Ronja att mamma sa NEJ. Ronja vill ha mjölk, men Malva sa åt henne att det inte blir mjölk just nu och Malva står på sig - även om hon måste säga till på skarpen. Det gör Malva, men inte genom att bruka våld, hon är bara väldigt tydlig, väldigt bestämd och helt koncentrerad.

Se bilderna här.

 

5 Januari
Året inleds med den traditionsenliga eurasierpromenaden i Trosa, i år för tionde gången! 54 eurasier med familjer samlades i år, lite trist väder kanske, men vi hade trevligt ändå. Det blev inga jättefina bilder, men vill du se lite vimmel så finns ett album på Facebook här, hoppas länken fungerar. Annars söker du upp mig på Facebook och tittar efter album - det här albumet är offentligt.

1 Januari 2014
Nytt år med nya förväntningar och nya händelser. Jag låter dagboken gå omlott så här i början på året. Vad för 2014 med sig tro? Jag hoppas på en eller ett par kullar, jag hoppas få fira födelsedagar och jag hoppas få bra nyheter från mina valpar - äldre som yngre. Jag hoppas också att svenska eurasieruppfödare vågar och vill prata med varandra, vara öppna och hjälpsamma, ärliga och seriösa. Att sätta nya hundar till världen är ett stort ansvar som kräver stor noggrannhet och mycket engagemang. Jag hoppas att alla uppfödare förstår det och tar det till sig - för hundarnas bästa, för hundägarnas bästa och för rasens bästa.

31 December Nyårsafton
Vi önskar alla en fridfull nyårsnatt och hoppas att inga hundar kommer till skada av nyårsfyrverkerier.

Så här firar jag och fem hundar nyårsafton i Nyfors: Inomhus med tidningspapper för alla fönster, jag har nämligen inga gardiner att dra för. Jag bor lite utanför tätbebyggelse så vi klarar oss bra så här trots att vi hör en del fyrverkerier från grannarna.

 

23 December
Dagen innan julafton och det är nu fem år sedan Ystra och Azlans valpar Svarri, Solfrid och Signhild i kull Skallagrim föddes. Grattis på er dag!

Läs mer om kullen från 2008 här.

15 December
Min finaste, vackraste, mest älskade Venus fyller 13 år idag! Självklart firas hon med tårta på sin födelsedag. Jag minns dagen hon föddes, jag var med då och kände direkt att hon var min. Hon har hängt vid min sida sen dess, vilken lycklig tid.

Det trista och jobbiga med hundars födelsedagar är att man påminns om att ännu ett år har gått, man har ännu kortare tid tillsammans. När man lever med en äldre hund måste man lära sig njuta av varje dag man vaknar och fortfarande har varandra. Jag tar inte en dag för given längre utan njuter varje stund.

Venus fyller 13 år, snart har ljusen brunnit ut.


13 ljus på tårtan. Jag vet inte vad Venus önskar sig innan ljusen blåses ut, men jag vet i alla fall vad jag skulle önska mig om jag fick.

4 December
Idag fyller Lova Bifrost och Tylers valpar Björk, Enja, Ylvi, Askild och Alve i kull Stormfare fem år!

När jag tänker på kullen minns jag hur jag först åkte till Tyskland för att träffa pappa Tyler innan jag bestämde mig för honom - och sen den förfärliga resan till honom i Berlin genom den värsta storm jag varit med om. Är man klok, undrade jag då. Men sen föddes fem små knytten som nu har vuxit upp till vackra och trevliga hundar, allt känns bra igen!

Läs mer om kullen från 2004 här.

3 November
Nordic Group for Eurasier Health, NGEH, vad är det?
Jag har känt och älskat den här underbara rasen i snart 20 år och kan inte tänka mig att ha någon annan hund än eurasier. Men ju längre jag känt rasen och ju mer insatt jag har blivit, ju mer bedrövad har jag känt mig. Det har dykt upp ganska så stora och svarta moln på eurasierhimlen under de senaste åren. Det känns inte som att utvecklingen av rasen går åt rätt håll. Jag får svårare och svårare att hitta riktigt bra hundar för avel och jag får svårare och svårare att hitta uppfödare som resonerar som jag, som har långsiktiga avelsmål som sätter rasens och hundens bästa framför allt. Det har oroat mig att det dyker upp fler och fler uppfödare som har som avelsmål att föda upp valpar, att "vanliga hundägare" köper några tikvalpar och "öppnar kennel", att man sätter nya hundar till världen utan att känna till särskilt mycket om vare sig rasens situation eller avelshundarnas bakgrund. Det är sorgligt när man ser valpar säljas på Blocket och några månader eller något år senare säljas där igen, för att ägaren visste inte så mycket om rasen och inte förstod vad för ras de valt. Uppfödaren ville bara sälja hunden som valp, sen vill den inte ta något ansvar, så trist för hunden. En hanhund vinner på utställning och genast får han massor av valpar, vi har svenska hundar med både 60, 70 och 80 valpar! Jag har känt mig riktigt bedrövad och varit på vippen att ge upp. Jag är allvarligt oroad över rasens situation och att det känns som att för få verkligen bryr sig om det. De allra flesta eurasier är fantastiska hundar, men det finns hundar som är sjuka, hundar som dör och hundar som har dåligt temperament. Det finns uppfödare som parar sin tik med närmsta hane, säljer valparna för fullt pris men inte har en aning om något. Ingen vill riktigt ta dessa problem på allvar. Det vore inte så bra för rasen om man började prata om det här, så det är bäst att bara hålla god min. Eller?

En kväll ringde min telefon och jag pratade länge med en eurasiervän och kände att jag fick hoppet tillbaks, vilket givande och inspirerande samtal! Det resulterade i att jag reste till Norge över en helg i februari. Där träffade jag några andra eurasiervänner från olika länder. Vi kände alla samma sak. Och vi ville göra något åt situationen. Efter långa diskussioner bestämde vi oss för att vi som känner så här måste hålla kontakt. Vi måste samarbeta och dela med oss, på så sätt hjälpa varandra. Jag som ensam uppfödare klarar inte att på egen hand "rädda situationen" utan måste få hjälp av andra uppfödare. Det visade sig att jag ju inte alls var ensam, det finns fler som tänker som jag. Fler som brinner för rasen och vill att det ska födas bättre, friskare, trevligare och finare hundar. Som förstår att man måste avla med långsiktiga mål och att man i alla lägen måste samarbeta, vara öppen och ärlig. Vi delar och förvaltar en och samma hundras, vi måste hjälpa varandra för att på så sätt hjälpa rasen, hundarna och de som delar sina liv med våra hundar. Hur skulle vi finna varandra och hur skulle vi hålla kontakt? Vi beslöt att formatera en grupp, en sammanslutning av eurasiervänner som känner som vi. Så såg "Nordic Group for Eurasier Health" dagens ljus en blek men lovande februarimorgon i ett hus djupt inne i norska skogen.

Gruppen är tänkt att samla engagerade eurasiervänner under ett och samma tak så att vi lätt kan hålla kontakt och hjälpa varandra. Vi blir som ett nätverk av personer som brinner för eurasier och som vill "lite mer". Vi är inte "istället för" de nationella eurasierklubbarna eller kennelklubbarna, utan bara ett gäng som samarbetar och håller kontakt med varandra. Vi vill ha en öppen och ärlig kommunikation mellan oss. Vi vill ha ett register där vi samlar hälsoresultat om våra hundar, så att vi sen kan få bättre information om de hundar vi tänker oss använda i avel och på det sättet planera aveln bättre, säkrare och mer långsiktigt. Vi vill undvika att avla på linjer med sjukdomar och problem, att ta till vara bra hundars blodslinjer och undvika att överanvända andra och på så sätt hålla rasens genetiska variation stor. Vi hjälper varandra att finna bra hundar för avel och vi tipsar om var det finns valpar ur välgenomtänkta kombinationer att köpa. De som lämnar information om sina hundar får också tillgång till den information som andra har lämnat. Vi tänkte ordna någon träff eller seminarium och verka för att rasen på alla sätt hålls frisk och livskraftig.

För att få så mycket information som möjligt om rasens situation ville vi gärna samarbeta med den internationella FCI-godkända eurasierunionen "Internationale Föderation für Eurasierzucht", IFEZ, som är en intresseorganisation för eurasierklubbarna i världen. För mer information om IFEZ, läs deras hemsida här. Unionen hade årsmöte i Stuttgart sista helgen i oktober och det var förstås väldigt spännande att höra hur de resonerade om vår grupp. Jag kunde inte åka till mötet utan fick följa det hemifrån via internet och det var med stor glädje och lättnad som jag fick beskedet om att vår grupp accepterades!

Vi hoppas att uppfödare och ägare av eurasier som tycker och tänker som oss söker sig till vår grupp. Förstås finns det såna som inte känner som vi, som inte är ett dugg intresserad av det vi i gruppen tycker är viktigt och det är OK. Vi vill bara samarbeta med dem som känner sig kallade, vi vill inte övertala eller tvinga in någon. Lite märkligt är det därför att den som inte är intresserad av gruppen inte bara kan strunta i den, utan måste smutskasta och sprida falska rykten av ren illvilja. Kanske är det ett tecken på avundsjuka eller den klassiska missunnsamheten? Trist inställning tycker jag, men jag hoppas förstås  att den som är intresserad av vår grupp kan ta ställning i frågan på egen hand och kan bortse från falsk information och elaka rykten. Den som är nyfiken kan läsa lite mer på vår sida på Facebook här, som vi tillfälligt har tills vi fått ordning på vår egen hemsida som finns här. Vi har satt upp regler för gruppen, de innehåller både hur gruppen är formaterad men också hur vi vill att avel ska bedrivas inom oss. Reglerna finns här, om du vill gå med i gruppen behöver du fylla i den här blanketten och den kan skickas till ansvarig med email. Den information vi vill ha om hunden fylls i på den här blanketten för att överföras till vårat register som vi hoppas med tiden kan bli ganska stort.

Här ska jag ge ett exempel från verkligheten om varför det behövs en grupp av uppfödare och hundägare som samarbetar över ländernas gränser, som vågar berätta och dela med sig av information till varandra. Det finns en jättefin och trevlig hund som har blivit pappa till tre kullar i tre olika länder, valparna i sin tur är sålda till ägare i sex olika länder. De har vuxit upp till jättefina och jättetrevliga eurasier, ägarna är stolta över sina fina hundar och några av dem har redan gått i avel. Men vad inte alla vet är att den här hanhunden är pappa till en sköldkörtelsjuk valp i den ena kullen och en bukspottkörtelsjuk valp i den andra. Eftersom hundarna är spridda i olika länder finns det inget register eller sammanställning över hans valpar och deras åkommor, så även om hundägare eller uppfödare vill dela information är det inte möjligt. Sån här information är jätteviktig att känna till när man vill använda hans valpar i avel, så man kan välja partner extra noga - och då måste det vara en partner där man känner till dess bakgrund mycket väl eftersom båda dessa sjukdomar är något som finns spritt i rasen men vi ännu inte vet hur det ärvs. Vem kan vara emot att sånt här kartläggs? Vem vill köpa en valp som riskerar att bli sjuk bara för att uppfödaren inte visste sånt som andra vet? Eftersom rasen är liten och avelsutbytet mellan länderna är stort, så måste vi börja samarbeta på ett öppet och ärligt sätt. Därför bildades NGEH.