Järnsaxa genomgår BPH


Jag och Järnsaxa Sveakung har varit på äventyr: Vi gjorde den nya mentalbeskrivningen BPH, Beteende- och Personlighetsbeskrivning Hund, som kennelklubben utformat efter flera års arbete.

Den här beskrivningen är tänkt att ersätta den gamla MH (Mentalbeskrivning Hund) som egentligen är gjord för att beskriva brukshundar. MH blir kvar för brukshundarna och BPH blir till "alla andra". BPH kommer att utvärderas efter sista december 2014 för att se om det är utformat som det ska. Många eurasier har genomgått MH, Järnsaxas mormor Venus var en av de tidigast beskrivna, men min personliga erfarenhet är att beskrivarna på brukshundklubben inte har tolkat eurasierns reaktioner på ett rättvist sätt och testmetoderna har inte riktigt passat vår ras som ju inte är en brukshund. Det har också varit svårt att få plats på MH eftersom bruksraserna har företräde dit. När jag först fick höra om att det här nya testet höll på att utvecklas blev jag nyfiken, jag tror det passar oss mycket bättre än MH. Helt nyligt började BPH att användas och jag anmälde Järnsaxa så fort man kunde. När vi var där hade de bara beskrivit hundar i fyra dagar, jag tror att Järnsaxa är den första beskrivna eurasiern och därför vill jag berätta mer om det.

Det är alltså fråga om en beskrivning av hundens beteende och personlighet, inte ett prov eller en tävling, man får inga poäng eller pris utan bara se hur ens egen hund reagerar på olika teststationer. I SKKs folder om BPH förklarar de nyttan av beskrivningen så här: "Utifrån de reaktioner din hund har visat vid de olika momenten kommer du att få en tydligare bild av var den har sina starka sidor och under vilka omständigheter den kanske behöver mer stöd och uppmuntran. Beskrivningen kan också ge dig en förklaring till uppträdande och agerande hos din hund som du uppfattar som krävande eller oönskade. BPH säger inte allt om din hund, men kan bidra med en hel del information."

När flera hundar i samma ras har gjort beskrivningen kan man jämföra dem med varandra och när många hundar ur samma ras har gjort beskrivningen kan man få en profil på hur den här rasens personlighet ser ut. Och också om den verkligen överensstämmer med rasens standard, hur det är tänkt att den här rasen faktiskt ska bete sig. Det finns en annan ras som varit "på modet" ett tag, den har ökat i antal i rasande fart och det verkar som att även hundar med dåligt temperament använts i aveln, bara för att få fram valpar att sälja. Den rasen har många hundar med dåligt temperament, rasen ska inte vara sån, men just nu är den det. Det ska bli väldigt spännande att se hur den rasen beskrivs och om de kommer ha hjälp av BPH för att få tillbaks det temperament som rasen ska ha. Jag är rädd att eurasier ligger lite i riskzonen för att utvecklas åt samma håll, för så fort efterfrågan på valpar ökar så ökar också antalet uppfödare. Alla är inte lika engagerade i att faktiskt förbättra rasen, det finns de som bara vill ha valpar att sälja och det är sällan bra för en hundras. Jag vet att fler eurasierägare är på väg att BPH-beskriva sina hundar och det ska bli spännande att se hur väl den här beskrivningen passar rasen och hur våra hundar beter sig i jämförelse mot varandra. SKK följer upp beskrivna hundar genom att man efter beskrivningen får fylla i en omfattande enkät, för att se om man själv tycker att ens hunds personlighet stämde med det som visades på beskrivningen. Jag gissar att det är den enkäten som kommer ligga till grund för utvärderingen av BPH som ska göras i slutet av 2014.

När vi kom till Hundudden på morgonen började vi med teori och att gå igenom de olika testmomenten, hundarna väntade utanför medan vi tittade på bilder och frågade, vi fikade under tiden. Jag undrade hur man skulle bete sig som hundägare under beskrivningen. Ifall man skulle vara "som vanligt" eller bara vara med i bakgrunden och "hålla i kopplet". Eftersom det är hundens beteende som ska mätas så ska man vara helt neutral under själva momentet, men får vara "som vanligt" däremellan. Det var lite svårt, jag fick påminnas någon gång av testledaren att vara mer neutral och hålla mig i bakgrunden när vi var på banan. Själva testbanan var ett inhägnat gräsbevuxet fält. Man får med sig ett förenklat protokoll hem, där är markerat hundens reaktioner på en skala från 0 till 4 där 0 betyder "Inte alls" och 4 betyder "Mycket", en 2:a betyder alltså "mitt emellan". Själva beskrivningsprotokollet är egentligen mycket mer omfattande än så och skickas till SKK där det läggs upp i hundens mapp på SKK Hunddata och Avelsdata.

De olika momenten och Järnsaxas reaktion är de här, med svaren från den förenklade sammanfattningen vi fick med oss hem:

Främmande person: Man vill se hur hunden reagerar mot en okänd människa, dess kontaktbenägenhet och om den visar glädje, oro eller aggressivitet. Vi mötte en vanlig människa på ett vanligt sätt. Järnsaxa fick en 3:a på "Glad i människor" och en 4:a på "Trygg".

Föremålslek: Här hade jag med mig en leksak, men testledaren hade också en okänd leksak och man vill se dels hur hunden intresserar sig för leksakerna men också dess allmänna attityd i leken. Vi busade med henne och kastade iväg leksaken en bit, hon skuttade efter men var inte allt för engagerad i själva leksaken. På "Energisk" fick hon en 3:a och på "Lekfull" en 2:a.

Matintresse: På en platta fanns tre plastburkar med lock och där lades godis, dels mitt eget som jag vet att Järnsaxa gillar samt små korvbitar som testledaren hade. I ena burken låg godiset fritt, i den andra var det ett löst lock och på den tredje bara hål i burken, men locket påskruvat. Man vill se hur mycket hunden är villig att jobba för att få godiset samt hundens allmänna intresse för mat. Järnsaxa släpptes fram till godisstationen och åt upp det lättillgängliga godiset, tuggade noga varje bit, sen krafsade hon på de andra burkarna och fick fram godiset i burken med löst lock. Hon fick en 2:a på "Energisk".

Överraskning: Nu var det dags att se hur lättskrämd eller arg hunden blir av en siluett som hastigt reses upp framför hunden när hunden ovetandes kommer gående emot den. Man vill se hur lätt hunden kommer över den första förskräckelsen och om hunden vill övervinna den negativa känslomässiga upplevelsen eller bara fly. Vi gick på en gräsplan mot en liggande träskiva som var målad som en gubbe med stirrande ögon, när vi var några meter ifrån fälldes skivan upp och Järnsaxa hoppade till och började skälla mot "gubben". Snart gick hon fram och tittade lite närmare på den. På "Nyfiken" fick hon en 2:a, på "Arg" fick hon en 3:a och på "Trygg" fick hon en 2:a.

Skrammel: Man vill se hur hunden reagerar på ett okänt ljud och det testas genom att man går emot en metalltunna med en kedja inuti. När vi var några meter ifrån började tunnan att snurra och ett högt skramlande ljud startade. När skramlet startade hoppade Järnsaxa till, men gick sen fram och tittade på trumman. Där fick vi en 2:a på "Nyfiken" och en 2:a på "Trygg".

Närmande Person: Det här påminner lite om spöktestet på MH, en person med kappa, solglasögon och bredbrättad hatt närmar sig långsamt. Momentet ska mäta hundens reaktioner i möte med människor i situationer som ur hundens perspektiv kan upplevas som avvikande. Innan personen börjar gå klappar den i händerna för att påkalla hundens uppmärksamhet, sen går personen några steg mot oss, stannar och går några steg.  När vi är några meter ifrån varandra vänder personen ryggen till och hunden som har fått långlina på sig släpps fram. Jag skulle gå och ställa mig ansikte mot ansikte och prata med personen. Järnsaxa verkade inte bry sig alls, först när personen tagit av sig kläderna och kallade på henne så gick hon fram och satte sig i hans knä för att bli kelad med. På "Glad i människor" fick hon en 3:a, på "Arg" fick hon en 0:a och på "Trygg" en 4:a.

Underlag: Här var det två olika bryggor vi skulle gå på. Först en metallbro som vickade som en gungbräda när man gick på den och sen en plastskiva som vickade, rörde sig och lät när man gick på den. Man vill se hur hunden reagerar på olika underlag. Det här var lätt tyckte Järnsaxa som promenerade över båda broarna två gånger utan problem. Där fick hon en 4:a på "Trygg".

Sist kommer vi till skott och det är ett valfritt moment. Det skjuts två skott med startpistol, samma som på MH. Jag var lite tveksam till det, eftersom det är väldigt skarpa ljud och bad testledaren om råd huruvida Järnsaxa verkade trygg eller inte innan vi gjorde det sista momentet i beskrivningen. Jag vill ju inte att hunden ska bli skrämd, och det vill förstås inte testledarna heller. Innan det var hennes tur att börja göra beskrivningen, beskrevs en annan hund och trots att Järnsaxa satt i bilen en bit bort hörde hon skotten från hunden innan och hon skällde några gånger i bilen, det var det som oroade mig lite. Men när Järnsaxa gått sin beskrivningsrunda verkade hon så avslappnad att testledarna inte trodde hon skulle bli mer skrämd än någon annan hund, så vi tog även det sista testet med skotten. Vi gick på gräsplanen när de sköt det första skottet och jag kunde inte låta bli att själv rycka till av ljudet. Vi stannade och det andra skottet sköts. Järnsaxa bara stod still och tittade ditåt skotten hade avlossats, ingen annan reaktion. Där fick vi en 2:a på "Trygg".

Så var beskrivningen över och vi fick höra hur testledarna hade uppfattat oss. Det var spännande att se hur Järnsaxa reagerat och hon var nog faktiskt modigare än jag först trott. Den andra hunden som beskrevs innan oss var jobbarkompisen Milda, en golden retriver. Hon genomgick också beskrivningen galant, men betedde sig annorlunda än Järnsaxa, väldigt intressant att se. Sista rutan i protokollet är en gradering på alla moment och där fick Järnsaxa en 0:a på "Ljudlig" och en 2:a på "Positiv attityd". Om man går in på SKKs avelsdata eller hunddata och tittar så ser man hela beskrivningen mycket utförligare. Hunddata finns här men förklaringen är tydligare på avelsdata, dit går det dock inte att länka, du får själv logga in där och söka upp "Balder-Balder Järnsaxa Sveakung". Där har de också angivit testförhållanden som klockslag, temperatur i skuggan, om det var åska eller inte, nederbörd, moln eller vind samt antal åskådare. Sånt påverkar naturligtvis hur hunden beter sig under en beskrivning. När jag gjorde MH med Birka och Hagbard var det 31 grader i skuggan och åska i luften, vi stod ute i solen på en stubbåker och hon ville inte leka med en främmande person... Den gången beskrevs också en kull svarta jaktlabradorer, ägarna tvingades spola sina hundar med kallt vatten ur trädgårdsslang eftersom de höll på att bli överhettade, de kunde nämligen inte koppla av och hålla sig stilla som våra två eurasier gjorde. Jag blev jättebesviken när testledarna tyckte att labradorerna var "helt normala" men våra eurasier inte reagerade på ett bra sätt. Då bestämde jag mig för att inte göra fler MH med eurasier.

Beskrivningen av Järnsaxa gjordes på Hunduddens Träningscenter på Gärdet i Stockholm, hemsida här. Man kan också hitta godkända beskrivare på andra platser i landet och mer information om BPH på SKKs hemsida här. Beskrivningen kostade 850:- och först tyckte jag att det var lite väl dyrt, jag tänkte nästan inte gå eftersom det kändes som mycket pengar. Nu efteråt är jag glad att jag tänkte om för det här är ändå både en rolig erfarenhet och en bra merit för Järnsaxa. Jag ska beskriva fler av mina hundar!

Hunduddens träningscenter ligger nästan i skuggan av Kaknästornet på Gärdet.


Vi börjar med "Främmande person".


Dags för lek med leksak, Järnsaxa är inte allt för intresserad men det går ändå att få henne att skutta efter leksaken när den kastas iväg.


Här är godisstationen laddad och Järnsaxa ska snart släppas dit. Hon har fått se godiset och vet att det ligger i burkarna.


Vi gick mot den nedfällda siluetten som plötsligt for upp, Järnsaxa hopade åt sidan och skällde på den.


Mellan varje moment är det viktigt att hunden slappnar av ordentligt innan man går vidare till nästa station.


När vi går mot ljudtrumman börjar den plötsligt snurra och Järnsaxa hoppar till av det oväntade ljudet.


Närmande person kommer fram bakom en skärm.


Vi går fram och pratar, Järnsaxa är ointresserad.


Det blev inga bilder på Järnsaxa och underlagen, så Milda får visa hur det gick till. Först metallbron som slår över när man kommer till mitten. Den här metallbron har senare tagits bort ur beskrivningen och ersatts med ännu en plastbrygga.

 


Våra två beskrivare.


Den främmande går iväg en bit med Järnsaxa


Lek med främmande föremål med testledaren.


Järnsaxa plockar godis ur burken.


-Hallå där, din fula gubbe, tycks hon säga.


Här kollar Järnsaxa in gubben som for upp.


Den här bilden är tagen en halv minut senare än den förra och Järnsaxa är framme för att kolla.


Trots att personen gör ljud ifrån sig intresserar det inte.


När personen är avklädd och kallar på henne bryr hon sig, det känns som perfekt eurasierbeteende.


Sen det konstiga plastunderlaget som rör sig och låter för varje steg.

 


Så här ser Järnsaxas spindeldiagram ut, hennes värden är det röda strecket. Det blåa strecket är andra eurasiers värden och den här tabellen har kommit till nu när flera hundar genomgått beskrivningen, ett par år efter Järnsaxa (eftersom hon gick först så fanns inga att jämföra med vid det tillfället). För varje hund som går påverkas det blåa strecket som ju är ett genomsnitt av rasens värden. Man kan se att Järnsaxa följer rasens reaktioner ganska typiskt men med några avvikelser. Hon visar till exempel mindre oro vid människomöte än andra eurasier, hälsar mer intensivt på främmande, är lite mer engagerad i maten och lite mer nyfiken på skrammel. Hon hoppade långt vid överraskningen och gillade inte när de sköt med pistol. Ju fler eurasier som beskrivs, ju tydligare och "säkrare" blir rasens genomsnittsvärden. Hela hennes protokoll med alla värden och förklaringar finns att läsa på SKKs avelsdata, det blir för mycket text att sätta in här.

tillbaka till Järnsaxas sida eller Läs mer...