Hänt under

2021

Hänt under: 2020 2019  2018
2017  2016
2015  2014
2013  2012
2011  2010
2009  2008
   2007 
2006
 
 
Läs Heklas dagbok här.

31 December Nyårsafton
Så var året slut för den här gången. För hundägare innebär nyårsnatten något annat än "för vanliga människor". Vi är inte ute under tolvslaget och fyrar av raketer, vi sitter inne med våra hundar och väntar på att vansinnet ska passera utan allvarliga skador.

Inför nyårsnatten vill jag ge några varningar. Varje nyårsdags morgon kan man läsa om hundar som sprungit bort under natten, skrämda av fyrverkerier. Se till att det inte blir din hund.

För det första, ta inte ut hunden ur huset under nyårsnatten! Det spelar ingen roll att din hund inte är rädd för fyrverkerier - det går på en sekund att få den det. Helt trygga hundar kan bli panikslagna av att utsättas för en explosion från en fyrverkeripjäs som smälls på fel ställe.

För det andra, se till att hundens halsband eller sele har rätt storlek så den under inga omständigheter kan kränga sig ur kopplet när den rastas under de dagar, mornar och kvällar då det kan förekomma fyrverkerier. Genom mitt jobb vet jag att nästan alla hudar har för löst sittade halsband och selar! En panikslagen hund som kastar sig runt i kopplet och kommer loss, flyr för sitt liv och den kommer inte att lyssna när du ropar på den.

Som hundägare är det självklart att man stannar inne i huset med sin hund under tolvslaget! Ingen hund sitter ensam inne när fyrverkerierna brakar loss, OK?

Det är varje hundägares skyldighet att göra sitt yttersta för att skydda sin hund.

Till alla hundägare som firar det nya året sittandes bakom täckta fönster, i källare, i tvättstugor och badrum, till hundar som ligger i badkar, i torkskåp och under sängar önskar jag Ett Gott Nytt År!

12 December
Igår var vi och hälsade på Ragnars tio valpar på kennel Lilla Näsnaren utanför Katrineholm. De skulle strax fylla sex veckor veckor och var så klart jättefina! Kullen var jämn och fin, både i storlek, färg och typ, vilket känns roligt. Med uppfödarens sätt att se på saken så vet vi ju att Ragnar och Penny är från olika blodslinjer och inte alls nära släkt, de har också gott om olika färger bakom sig så en sån här stor men ändå jämn kull känns extra fin och bra. Med sina vanliga ögon sett så var valparna otroligt söta, mjuka och gosiga, vi ville aldrig åka hem! Titta på bilder från besöket här.


Två av Ragnar och Pennys små sötnosar, det blir spännande att följa den här kullens uppväxt!

9 December
Grattis till Balder-Balder Björne Krutrök och Molly som idag har blivit föräldrar till en valpkull på kennel Black Baloo i Norrtälje.


Balder-Balder Björne Krutrök har blivit pappa till en kull valpar på tre tikar.

19 November
I dessa tider har man verkligen fått nya vanor. Kurser och föreläsningar sker inte längre "på lokal" utan ensam framför datorn. Kanske inte lika spännande som att sitta i en publik och lyssna på intressanta föreläsare, men väldigt praktiskt och bekvämt ändå. Det har blivit flera såna här kvällar med olika ämnen. Den här kvällen var det professor Per Jensen som talade. En av mina favoriter och idoler. Per är på djurens sida, han har forskat både på grisar och hönors naturliga beteenden men ikväll pratade han om Hunden och vi, om relationer och samspel.

Varför gillar vi hundar så mycket och varför gillar hundarna oss? Och varför ska det vara så svårt för oss människor att bara se att vi mår bra av att gosa och njuta av våra hundar utan att bråka med dem? När Per berättar förstår man att tankesättet om dominans och rangordning inte passar in i livet med hund. Kvällens föreläsning går att lyssna på i sex dagar till och jag vill verkligen tipsa om att lyssna på honom. Han pratar i ungefär en timme. Efteråt är det frågestund, men ska jag vara ärlig är den kanske inte värd att stanna framför datorn för.
 

I en 12.000 år gammal grav från yngre stenåldern hittas en ung kvinna begravd med händerna om en hund. Redan då visste vi att hunden var människans bästa vän.
Länk till webinatiet är här. Logga in med "Anna-Karin" och sen min mailadress "kennel@balder-balder.se". Per Jensens egen hemsida finns här.


Jag möter många djurägare genom mitt jobb och förstår att det är ganska vanligt att man begränsar sig och därmed sitt känsloliv till hunden för att man tror att man är duktig eller måste göra så. Jag hör hundägare säga att de inte låter hunden ligga med dem i soffan eller sängen "för att hunden får ju inte tro att den ska bestämma" eller ännu värre "klättra i rang" och "Man får absolut inte ge den något från sin tallrik när man äter, för hunden ska veta sin plats. Lägst i rang ska den helst inte vara i rummet där resten av familjen äter". Men hunden vill inte klättra i rang eller bestämma över dig, den vill bara vara nära sin människa - för att den tycker det är mysigt. Och erkänn, finns det något bättre än när hunden klättrar upp i soffan och gosar in sig nära dig? Öppna ditt hjärta och njut av det!

8 November
Efter långt uppehåll kommer lite nyheter igen. Den här gången gäller det Ragnar som har blivit pappa på kennel Lilla Näsnaren i Katrineholm. Han och Penny blev föräldrar till 10 valpar den 2 november. Det här är Ragnars första kull och vi tycker förstås det är otroligt spännande och roligt. Vad jag vet är alla valpar bortlovade. Läs mer på kennelns hemsida här.

28 Maj
Det är med stor besvikelse jag behöver tala om att Hekla inte är dräktig. Vi hade så stora förhoppningar och vi längtade så mycket. Vi har planerat så länge och det var så himla många som var intresserade av att få en valp ur den här kullen. Men det blir inga.

Jag vet inte varför det inte blev några, jag tog två blodprov för att veta säkert när Hekla hade ägglossning och hundarna parade sig glatt och snabbt på de mest perfekta dagarna. Båda är friska och i god kondition, båda är äldre men Hekla fick sju valpar förra året och borde inte ha blivit infertil redan. Mimer är nio, vilket är ganska mycket för en avelshane, men på tre parningar borde ju någon spermie ha klarat att simma kan man tycka. Som jag skrev här på sidan nyligt så har jag gått på olika föreläsningar on-line. Jag hade sett fram emot en ny sån i här om kvällen, den handlade om parning och avel och varför tikar inte blir dräktiga. Ämnet visade sig passa mig perfekt, fast det visste jag ju inte när jag anmälde mig. Tyvärr fick föreläsningen avbrytas, tekniken strulade för mycket. Jag hade gärna velat lyssna. Men nu när jag sitter här framför datorn ser jag anteckningarna från förra föreläsningen med Ann-Sofie Lagerstedt som ligger kvar på mitt skrivbord. Jag har skrivit att 75% av parade tikar blir dräktiga, så allt är kanske ändå helt normalt. Det betyder ju ändå att 25 parningar på 100 tikar inte resulterar i valpar. Trist bara att det måste vara min kull som inte blir till, även om det är helt normalt.

9 Maj
I dessa märkliga tider får man hitta på andra sätt än som förr. Jag har varit på kurs och på föredrag hemifrån via datorn. Det fungerar ju också och är faktiskt ganska bekvämt. Hundratals med deltagare från hela landet följer en föreläsare på skärmen. Har man frågor skriver man dem i en chatt och föreläsaren kan svara. Ämnena handlade om hunduppfödning och mycket kände jag redan igen, men alltid snappar man upp något nytt. Det är också intressant att höra andras funderingar, man inser att det som är självklart för en själv inte alls är det för en annan. Det som en tolkat på ett sätt har en annan tolkat på ett annat sätt. Och alla lär sig nya saker på kuppen.


Ena kvällen lyssnar vi på Ann-Chaterine Edoff om uppfödarens inflytande över den den nyfödda valpens utveckling tills den fyller 8 veckor. Hur mycket kan man påverka hur hunden blir beroende på vad du som uppfödare gör?

En annan kväll var det istället den mycket erfarna veterinären Ann-Sofie Lagerstedt som berättade och svarade på frågor om parning och valpning.

10 April
Äntligen har jag fantastiska nyheter att berätta: Vi hoppas på valpar första dagarna i juni! Det min Majkens mamma Hekla Kämpeglöd som har träffat Lovas son Mimer Björnfot. Du kan läsa mer om den förväntade kullen här.

Jag har fått många förfrågningar om valpar, men jag har tyvärr varit dålig på att svara eftersom jag inte haft någon tik parad och därför inga valpar på gång. Till den här kullen söker jag i första hand intressenter som bor i Stockholm och är villiga att ha fortsatt kontakt. De här valparna ingår i allra högsta grad i mina planer på fortsatt uppföljning och förhoppningsvis avel.


Hekla Kämpeglöd och Mimer Björnfot blir förhoppningsvis föräldrar första dagarna i juni.

 

1 April Skärtorsdag

Vi önskar en Glad Påsk med bilden på Venus och harpalten Hare Potter.
Du kan läsa historien om haren här.

 

4 Mars Milla-dagen
Idag är det Milla-dagen. Det handlar inte om mina hundar nu, utan om något mycket större. Det är idag 13 år sedan min vän Milla dog. Hennes hjärta stannade och allt var över. Jag har gjort det här till en speciell dag, en dag då jag vill berätta och be andra tänka på organdonation och helst också registrera sin vilja i Donationsregistret. Det är så enkelt!

Milla lämnade familj, vänner och sina hundar kvar. Hon hade kanske kunnat leva idag, hon hade behövt få ett nytt hjärta. Inte för att hennes hjärta inte var varmt eller gott nog, det var ett mekaniskt fel på det. Men det fanns inget hjärta över till henne. Ungefär åtta av tio svenskar är positiva till organdonation, men det är bara runt 100 registrerade donatorer som dör - men 700 personer som väntar på organ, varje år. Om du vet vad du vill göra med din kropp efter din död, registrera din önskan.

Om jag dog oväntat en dag skulle det ju vara helt fantastiskt om jag genom min kropp fick ge livet till någon annan, en sån som Milla hade kanske levt då och fortsatt sprida glädje omkring sig. Ett annat sätt att hjälpa andra medan man lever är att bli blodgivare. Det är bara två procent av Sveriges befolkning som lämnar blod, det är väl ändå ganska dåligt? Fler behövs - och man är en hjälte när man går dit.

Jag saknar Milla och är så ledsen över att hon inte fick leva längre. Jag tänker göra det här till något bra och hoppas att fler registrerar sin önskan i donationsregistret. Och vill du känna dig som världens snällaste - gå och lämna lite blod också! Bilden har Milla tagit på sig själv, den stod på hennes kista när hon begravdes.

Läs om donation här: www.Livsviktigt.se , du kan registrera din vilja här och läsa om blodgivning här: www.Geblod.nu


Så här lätt kan man rädda liv medan man lever!

 

21 Januari
Ett nytt år har börjat. Om jag tänker tillbaks på 2020 var det en märkligt år. Året då corona spred sig i världen. För mig betydde det att jag blev permitterad från jobbet och därför kunde vara hemma med valpar. Hela tre kullar blev det!

Jag förlorade en följeslagare och mötte en ny. Malva dog av cancer i levern, nästan 14 år gammal. Hennes son Finnvid blev, tio år gammal, pappa till Majken som blir kvar här i familjen. Nu får vi se vad det kommande året har att bjuda på.