Heklas dagbok
 
 

3 November
Idag fyller valparna åtta veckor. Det är den stora dagen, den dagen när de får flytta till sina nya familjer. För mig är det en dag med blandade känslor. Vi ska skiljas åt, familjen ska splittras och jag måste säga farväl till mina skyddslingar. Det är sorgligt och ledsamt och man vänjer sig inte. Det är ändå roligt att de familjer som väntat så länge och tålmodigt nu äntligen ska få börja sina liv med sin nya familjemedlem. Det har varit väldigt mycket jobb, jag är ganska trött och sliten också, så lite skönt blir det ändå, att ta hand om en hel kull valpar är väldigt krävande. I alla fall den första månaden som Hekla bodde här så skulle hon gå ut minst två men ofta tre gånger varje natt, såsömnen är som hos vanliga mammor. Jag blir inte helt utan valpar, två stannar här, Majken och Minna-Mi. Det är väl kanske tänkt att den ena av dem ska flytta till en fodervärd lite senare, när vi har bestämt oss för vem vi vill ha kvar hemma i huset. Båda är jättefina och söta, så det är inte lätt att välja. Vi låter tiden gå lite, så ser vi hur det blir. Det ligger så mycket jobb bakom de här valparna, 10-åriga pappa Finnvid som ju först fick valpar med Thoka men då bara hanvalpar och nu äntligen blev det två tikar. Han är son till kära Malva som lämnade oss i oändlig saknad i februari, hennes barnbarn hoppas jag ska brås på henne och ge oss lite tröst i saknaden. Hennes personlighet var så fin, jag vill se vem av de här två som utmärker sig på den biten och det är därför jag inte kan välja en av dem redan nu.

Igår var valparna till sjukhuset för att bli besiktigade av veterinären inför försäljningen, de blev vaccinerade och chipmärkta också. Veterinären har bara sett valparna på bild tidigare, eller på skärm, rättare sagt. Först var vi och gjorde ultraljud för att se om Hekla var dräktig, sen var det dags för röntgen för att se hur många de var. Nu fick veterinären träffa dem i verkligheten och det tyckte hon var roligt förstås. Jag var inte orolig, men ändå lite nervös inför besiktningen. Jag visste att alla var friska, fina och starka valpar, men jag har ju till exempel inte lyssnat på deras hjärtan. De är lite jobbigt när veterinären står med stetoskopet och blundar när hon koncentrerar sig på att lyssna, säger ljud som hmmm eller jaaahaaa, innan han tittar på mig och äntligen säger -Det låter bra! Alla valpar hade OK på allt, det känns skönt.

Under veckan har Hekla gått på snålkost, hon har inte heller fått dia valparna hur mycket som helst, för hon måste ju minska på mjölkproduktionen och sina nu när valparna snart ska skingras. Det går sisådär, om jag ska vara ärlig. Hon hoppar över staketet till valphagen ute för att komma in till valparna, då passar hon på att äta deras matrester, om det finns något kvar i deras skålar.

Förra veckan berättade jag om paniken med valparnas stamtavlor, de registrerades på måndagen, dagen innan de fyllde sju veckor. Stamtavlorna kunde jag lösa ut på postens utlämning på fredagen. Jag hade ju tydligt skrivit att jag inte hade någon skrivare och därför behövde få med papperskontrakt, men när jag öppnar kuvärtet på lördagen ser jag att de inte skickat med några. Bara en kod och lösenord till kennelklubbens hemsida där man får fylla i och skriva ut kontrakt och besiktningsblanketter. Det blev lite panik, eftersom vi skulle till veterinären på måndag. Halva söndagen gick åt att hitta en skrivare, åka dit och där fylla i allt. Efteråt insåg jag att jag glömt två blanketter och behövde åka dit igen. Sen blev det att sortera papper och lägga i mappar, stressad och irriterad. Men sen när vi kommer till veterinären på måndag morgon säger de glatt "Vi är så glada att det är du som kommer, alltid ordning och reda på allt, precis så som vi vill ha det!" och då kändes det ju bra igen.

Kullen har fått namnet Åskvigg eftersom det åskade hela helgen när deras föräldrar träffades. Mamma Hekla och hennes syskon har fått namn efter vulkaner, så att valparna får namn efter en annan av jordens krafter känns bra. En åskvigg är från förr i tiden när man hittade flintayxor från stenåldern som man trodde var Tors blixtar han skickat med sin hammare som slagit ned i jorden. De ansågs ge tur och skydda mot både sjukdom, trolldom och annan olycka. Man lade dem i huset, i sitt skepp eller bar dem på sig för att få skydd. Jaktflygplanet Viggen har fått namnet efter Åskvigg.

Det blir hemskt mycket bilder från veckan som gått och lite svårt att få rätt ordning på dem, men det är så mycket jag vill visa. Jag vill visa hur livet som hunduppfödare är, hur mycket roligt man får uppleva, men också lite av det slitsamma, det sorgliga och det dyra. Men det här är ändå vad jag brinner för, att få göra fina hundar till väntande familjer. Och den här gången är jag och Hans en av de lyckliga som ska få en egen hundvalp.


Balder-Balder Ulrik Åskvigg, väger idag 5610 gram


Balder-Balder Östen Åskvigg, väger idag 4800 gram


Balder-Balder Elis Åskvigg, väger idag 5830 gram


Balder-Balder Majken Åskvigg, väger idag 5000 gram


Balder-Balder Bruno Åskvigg, väger idag 5650 gram


Balder-Balder Minna-Mi Åskvigg, väger idag 4920 gram


Balder-Balder Gumse Åskvigg, väger idag 6270 gram


Sista morgonen, alla ligger tillsammans efter att ha morgonbusat. Snart åker första valpen.


Deras påsar är packade. Dels med mat och godis från Core, men också med deras papper, sele och koppel, leksaker och filtar.


Så har vi kommit fram till den här dagen, valparna är åtta veckor fyllda och ska flytta.


Som tur är sparar jag två valpar ett tag. En ska stanna för gott, en ska till fodervärd. Ännu vet vi inte vem som är vilken.


Alla känner att det ligger något i luften idag, vi är lite ledsna.


-Hejdå, nu skiljs vi åt.


Östen flyttar till familjen Enbom


Bruno flyttar till Tanja.


Elis flyttar till Benjamin och Simona.


Gumse flyttar till Jennelie.


Ulrik flyttar till familhen Enequist.


I Coronatider måste vi ses utomhus, men det hinner bli mörkt innan vi är klara med alla papper.


Valparna blir färre och färre, vi är lite sorgsna.


En suddig bild, men det här är vad som blev kvar av flocken. Två söta och glada tjejer som muntrar upp oss på kvällen.


Mamma Hekla lämnas hos sin familj igen, glad att träffa husse.


Lite sorgligt att se henne gå, hon har verkligen varit en duktig mamma och en sån trevlig hund i vår familj.


-Var inte ledsen pappa, jag tröstar dig.


10.500:- kostade besöket, men det här är ju något som bara behöver göras. Det är en trygghet för alla inblandade och ännu ett kvalitetsbevis, precis som stamtavlan. Valparnas nya familjer vet att valparna är friska, jag vet att jag sålt friska valpar och försäkringsbolaget vet att valparna som försäkras kan få "extra allt" på sin försäkring.


Valparna hör nån i ytterdörren och alla tittar ditåt.


-Pappa! Det är pappa som kommer hem!


Hans har svårt att gå till dynan, alla valpar vill hälsa.


När man kan ta sig ur hagen och hitta på hyss!

 


Mamma Hekla väger bara 0,6kg mindre än hon vägde när hon parades, trots att hon fött upp sju valpar. Duktig mamma!


Hur får man in sju valpar och en mamma på ett rum på sjukhuset? Jag fick låna en hundbur och med hjälp av en sköterska gick det att bära in hela flocken.


Alla är tysta när veterinären lyssnar på hjärtat. Hon säger -Hmm och jag blir nervös. Sen säger hon -Det låter bra! och jag kan andras igen.


Lite gos blir det också. Sköterskan tog med sig Gumse ut både i receptionen och personalrummet för att visa de andra vilken söt valp hon hittat.


Blanka papper, skulle man säga om det var bilen som varit på besiktning. Känns skönt!


-Vem kommer? Valparna har fått galler runt hagen, för de har kommit på hur man klättrar ur.


Så fort Hans satt sig ned kastar sig valparna över honom, puss- och kramkalas! Han har varit borta hela dagen.


Hans brorsbonusbarnbarn Olle och Ester är på besök. De gillar hundarna och var glada att få träffa deras valpar.


Jag hämtar ut valparnas stamtavlor på posten. De kostar 5265:- och det kan ju tyckas mycket för en grön papperslapp med valpens förfäders namn på. Men stamtavlan är mer än så, den är ett värdebevis, ett äkthetsintyg som visar att de här hundarna är uppfödda enligt alla regler och hälsokontroller som krävts i generationer tillbaks till rasens begynnelse.


Bus om den roligaste pinnen!


Valparna börjar bli busigare och busigare. Man förstår att det är dags för dem att flytta snart. De tycker inte längre att det roligaste är att springa uppför och nedför i hagen, nu hittar de på roligare saker. Som att gräva en krater under hönshuset, till exempel.


En stamtavla och registreringsbevis från Kennelklubben är ett äkthetsbevis.


Valparna får nya leksaker, allt nytt är alltid spännande!


Alla valparna ville gå in, men en fattades. När jag letade i valphagen hittade jag Minna-Mi liggandes i en hasselbuske, sovande.


Hekla får mammaledigt igen och följer med till jobbet i stan. Hon ska få en tvätt inför hemresan i nästa vecka.


Hon är tvättad och skrubbad, här torkas hon med hårt blåsande fönen. Man ser hur lös ull piskas ut ur pälsen. Det blir bara täckhår kvar.


Hekla ska snart åka hem, så för att vara fin och i ordning får hon en ordentlig tvätt. Det sista av hennes gamla ull släpper nu.


Trots att hon kardats varje dag finns mycket lös päls kvar att ta bort. Just den här kardan jag använt är bättre än alla andra på att få bort lös ull. Jag har kadrat och sen kammat med tät kam, inget släppte, men den här kardan är magisk. Hekla börjar se naken ut, men snart kommer ny ull att komma ut i hårbotten. Strax efter det kommer hennes täckhår att börja lossna. När all päls är bytt blir som finare än någonsin.


Jag plockar fram osten ur kylskåpet och vänder mig om. Där står de redan och väntar.

27 Oktober
Sju veckor! Det är inte klokt hur fort det går! De har kunnat vara ute i trädgården flera timmar åt gången och det gillar de. Min tomt är kuperad, så deras valphage är som en enda stor backe. Valparna springer uppför och nedför, som att deras spring i benen aldrig tar slut.

Jag har haft svårt att bestämma mig för vad valparna ska heta, särskilt de två som jag ska behålla till mig själv. Jag har längtat efter en egen hund så länge, men det har inte gått vägen, så jag har inte ens vågat tänka ut något namn i förväg, för att man ju inte kan veta hur det ska gå. Och jag orkar inte bli mer besviken. Plötsligt insåg jag att det var kort om tid och bråttom att registrera valparna, för att stamtavlorna ska hinna komma innan det är dags för veterinärbesiktning, vaccination och chipmärkning. Jag varknar tidigt och går in på Kennelklubbens websida, där man kan registera valparna on-line, både uppfödaren och hanhundsägaren signerar sen med bank-id. Det går fort och är jättepraktiskt. Men till min förskräckelse läser jag att de har tekniska problem och att funktionen därför inte fungerar. Man måste skriva ut en blankett och fylla i för hand, sen ska hanhundsägaren skriva under samma blankett och den ska sen skickas med posten. Jag har en skrivare, men det visar sig att den är för gammal för att min nya dator ska kunna snacka med den. Den gamla datorn finns, men den fungerar bara sporadiskt. Jag provade att slå på och slå av den, ta ur sladd och batteri, om och om igen. Några gånger gick den igång, en gång gick den igång så långt att jag kunde gå in på SKK och precis få ut blanketten innan datorn dog igen. Jag fyller i den med penna, sen ringer jag och väcker pappa Finnsvids matte Monica för att på vägen innan jobbet åka hem till henne och få lappen signerad. Det visade sig sen att det gick att scanna blanketten och slippa posten, valparna registrerades samma dag. Men ännu har inga papper kommit från kennelklubben och valparna har tid hos veterinären på måndag.

Valparna äter bra, de får torrfoder av märket Core som jag haft i blöt i kylskåpet några timmar. Nu är det dags att fasa ut det uppblötta fodret för att börja ge torrt istället. De vuxna hundarna har ätit Core i ett år, ungefär, men det här är första kullen jag föder upp på Core, istället för Eukanuba. Valparna känns kraftiga och muskulösa och är alltid bra i magen, men det brukar de vara annars också. Jag tycker att Thoka fått väldigt fin päls, även fast hon bara ätit bra foder tidigare, så jag kommer fortsätta att använda Core hundmat. Förutom det, får de faktiskt annat också, men bara som gott på maten, inte istället för. Jag har ju tidigare berättat om att de får mat som innehåller levande bakteriekultur, men de får förutom det också sånt som ägg, keso, vispgrädde, kokt kyckling, fryst nötvom och kött från Musch, blodpudding, riven ost eller vad annat jag kan komma på, samt Core burkmat. Jag tänker att det är bra och hälsosamt att de får vänja sig vid att smaka på olika saker. De får också torkade delar av nöt och gris att tugga på, som torkad vom, nötlunga, grissvans och matstrupe. Bra sysselsättning för små busfrön som vaknar tidigt på morgonen eller har svårt att komma till ro på kvällen.


Valp 1, hane, väger idag 4,86 kilo


Valp 2, hane, väger idag 4,08 kilo


Valp 3, hane, väger idag 4,9 kilo


Valp 4, tik, väger idag 4,42 kilo


Valp 5, hane, väger idag 4,92 kilo


Valp 6, tik, väger idag 4,1 kilo


Valp 7, hane, väger idag 5,28 kilo


Valparna äter främst Core valpfoder, men som tillbehör får de lite olika andra saker på maten. Ibland burkmat, ibland keso, ägg eller yoghurt, ibland vom eller kött som jag köper fryst. Jag tror det är bra, roligt och hälsosamt för dem att få äta lite olika, inte bara rent torrfoder.


Det är kväll och vi äter middag i soffan, alla hundar vill vara nära.


Hekla är en riktig gos-tant som vill vara näranära hela tiden, här ligger hon över Hans och tigger kel.


I flera år har jag längtat efter en egen valp till mig själv, men det har inte blivit något - fastän jag är själv är hunduppfödare och verkligen har försökt. I våras parades min Thoka och jag hoppades på en tikvalp till mig, men det föddes bara hanar. När sista valpen flyttade köpte jag en leksak som tröst, för att tänka på att nån gång får jag väl en egen hund. Nu har det hunnit bli ganska många nya leksaker, men så har jag ju äntligen fått inte bara en, utan två valpar!


Balansbrädan är en favoritleksak, men den är också en favorisplats att sova på.


När man kommer hem från jobbet och möts av de här!


Valparna är nyfikna på hönorna, men eftersom höken nyligt var här och försökte så på hönorna, trots att jag och hundarna var ute på tomten, så vill jag inte ha dem lösa nu.


Bara de hårdaste killarna sover med en sten som huvudkudde.


Man kan ligga mjukt och bekvämt också, om man vill det.


Tre tjejer väntar på tuggpinnen efter middagen.

20 Oktober
Valparna fyller sex veckor! Den här veckan har varit lite körig, för Vera har också fått sina valpar. Hekla har sina valpar i hagen i vardagsrummet och Vera sina i redet i sovrummet. Jag var lite orolig att de skulle stressa varandra, men det går bra. Vi är ändå lite försiktiga, för hur snälla hundarna än är till vardags vet man inte hur de reagerar när de har valpar. Dessutom i en nyligt sammansatt flock av tre jämngamla tikar.

Valparnas nya familjer har varit på besök och äntligen har valparna fått vara utomhus lite grann. Vädret har inte varit det bästa. Jag brukar ju försöka ha valpar under sommaren, så de får vara ute mycket, men det här året har allt blivit som det blivit, det har inte gått att styra. Vi trodde också att Hekla skulle löpa i maj, men hon drog ut på detså det blev parning mitten på juli. Likaså skulle Vera inte börja löpa förrän i början av september, men hon började en månad tidigare. Det blev som det blev, men det är kärt besvär. Jag har behövt jobba en del, men Hans har varit hemma med valparna de dagarna jag varit borta. Trots att valparna fått vara inomhus så mycket, pga årstiden och vädret, blir jag förvånad över hur snälla och duktiga de är. De har sina busryck förstås, springer runt i hagen och busar, men de är inte sjövilda och de sover tyst hela natten. Nu kommer jag vara mera ledig och hoppas på uppehåll, så de får vara ute i sin stora valphage i trädgården lite oftare.


Valp 1, hane


Valp 2, hane


Valp 3, hane


Valp 4, tik


Valp 5, hane


Valp 6, tik


Valp 7, hane


Valparna har fått syn på Ragnar, han tycker valparna är lite läskiga men bjuder ändå in till lek.


Valparnas människo-farmor är på besök, Finnvids matte Monica med dotter och svärson.


Pappa Finnvid är på besök med sin familj.


Fröken Röd och fröken Rosa.


Thoka tycker hon har rätt att vistas med valparna, de behöver flera vuxna förebilder, säger hon.


De här två ska snart flytta ihop.


Hekla verkar tycka att valparna får för mycket uppmärksamhet, hon klämmer in sig och vill också få klapp och kel.


Lille bonushunden Harry är här över helgen.


Valparna vägs dagligen, här är det också dags för avmaskning.


Balansbrädan är valparnas favoritleksak, men de lekar inte bara på den, de sover gärna där också.

13 Oktober
Fem veckor gamla redan, var tar tiden vägen? Valparna är sötare än någonsin nu, de börjar bli lekfulla och livliga men sover snällt hela nätterna. Deras blivande familjer kommer på besök. De har blivit avmaskade igen och fått klorna klippta. Det är dags att börja ha dem ute, men det får bli kortare stunder eftersom det är höst och kyligare väder. Här är deras porträtt och bilder från veckan som gått.


Valp 1, hane


Valp 2, hane


Valp 3, hane


Valp 4, tik


Valp 5, hane


Valp 6, tik


Valp 7, hane


Vi får besök med fin eurasierkaka.


Hekl är en duktig mamma, på urhundars vis äter hon sin middag, sen går hon in till valparna och kräks upp den. Alla valpar rusar fram för att äta. Det kan tyckas vara lite läskigt, men det är så här vildhundar bär hem mat till sina valpar, när de är gamla nog för att äta mer än mjölk.


Städning och tvätt, det är vardagssysslor när man har valpar.

6 Oktober
Så det kan gå! Jag måste bara få berätta vad som just hände: Jag har suttit framför datorn i flera timmar, både Veras och Heklas dagböcker är uppdaterade med många bilder och text och det har tagit mig minst fyra timmar. Veras dagbok uppdateras och sen är det dags för Heklas. Jag går till programmet där jag laddar upp filer som ska läggas ut på hemsidan, markerar bilder och dagbok men mina fingrar hittar på att trycka "Delite" istället för "Send". Jag fryser till is när jag inser vad jag just gjort och börjar leta efter en ångra-knapp eller efter papperskorgen, men jag hittar inte i nya
datorn. Jag känner hur jag nästan vill börja gråta, det har blivit kväll nu och det är dags att börja mata hundarna och göra middag. Ska hela eftermiddagens arbete vara förlorat? Som tur är har jag en datorspecialist till pojkvän, han är ledig från mig idag och jobbar hemma hos sig, så jag ringer honom. Han är smartast i hela världen, kopplar upp sig på min dator och medan jag sitter framför min skärm ser jag hur han rotar runt och hittar alla bilder och text och sätter tillbaks det på rätt ställe igen. Pust, vilken lättnad! 
 

Allt är klart att lägga ut - men hjärnsläpp gör att jag trycker på "Delete" istället!

6 Oktober
Valparna fyller fyra veckor och det känns overkligt att redan halva tiden här hos oss har passerat. Om bara fyra veckor är valparna gamla nog att flytta till sina nya väntande familjer. Valparna har fått en större valphage i vardagsrummet och vi har fått ställa undan möbler i förrådet. Vi får numer äta med tallriken på en kudde i knäet i soffan och så får det bli ett tag framöver. Kanske kan vi fira nyår och att få äta vid matbordet igen. Valparna äter riktigt duktigt nu och får valpfoder tre gånger om dagen, däremellan får de mat av Hekla. Hon har i stort sett fri tillgång på mat och äter så mycket hon vill. Både hon och valparna får tillskott av mjölksyrebakterier i maten. Jag har länge gjort så, eftersom man länge vetat ATT det är bra, både för människor och hundar. Dock är det först på senare tid man faktiskt vetat HUR bra det är och varför. Att ha en bra bakteriekultur i magen bidrar till bättre hälsa och mindre risk för sjukdomar. Man vet till exempel att hundar får mindre allergier och starkare immunförsvar. Hekla ser ut att bli mindre och mindre, men det är hennes päls som försvinner. Jag kardar en stund varje dag, men högen med lös ull förblir lika stor. När hon flyttar hem till Helen och Tomas igen kommer hon se tanig och eländig ut, men det är alltid så efter valpning. Det är hormonerna som gör att pälsen faller och en helt ny fin päls kommer växa ut.


Valp 1, hane


Valp 2, hane


Valp 3, hane


Valp 4, tik


Valp 5, hane


Valp 5, tik

Valp 7, hane


Valparna får mat med levande bakteriekultur, för jag tror på forskningen som visat hur bra det är med mjölksyrebakterier. Både vuxna och valpar får i maten varje dag.


Godnatt och sov gott.


Det går bättre och bättre att äta på egen hand. Här får de lite keso i maten.


Valparnas selar har kommit, de kan valparna använda länge efter att de flyttat. Jag föredrar sele före halsband på valpar.


Jag kardar Hekla varje dag, så här mycket tappar hon av sin ull. Hon kommer snart att bara naken.


Gosstund i valphagen.


Tallriken i knäet, så får vi äta ett tag framöver.


Alla gillar att hagen är större, gott om plats både för människor och hundar. Thoka gillar valparna och vill också vara nära.

29 September
Nu har valparna blivit tre veckor gamla och de börjar röra sig runt mycket mer. De har fått både avmasning och kloklippning och har under veckan lärt sig äta riktigt bra.


Valp 1, hane


Valp 2, hane


Valp 3, hane


Valp 4, tik


Valp 5, hane


Valp 6, tik


Valp 7, hane



Valparna fick smaka lite torr mat.


Det börjar bli lite trångt vid mjölkbaren.


Det är spännande men konstigt att äta hårda saker.


Dags för avmaskning.


Mammorna hjälps åt att tvätta kladdiga barn. Det är inte så lätt att äta på egen hand, men de blir ganska fort duktigare på att äta med bara munnen och inte halva kroppen.


Mammorna ryms båda två i nya valphagen. Hekla tycker kanske inte att Thoka är en av mammorna, valparna är hennes. Men Thoka har ju ganska nyligt haft valpar och räknar sig därmed som en mamma och vill hjälpa till.



Laddat med babymat. Jag föredrar egentligen inte Royal Canins foder, men just modersmjölkersättningen och deras baby-mousse fungerar riktigt bra som första mat till småvalpar.


Valparna börjar bli stora och gör det trångt i redet, så det är dags att flytta till större.


Men vilken sovstil, alla ligger med baktassarna ihop.


Sover djupt och gott, liten gosse.


Inte så lätt att börja äta själv.

22 September
Två veckor gamla! De börjar öppna ögonen och pälsen är lite luftigare, de håller upp huvudet och kasar runt lite i redet. Man ser att det har hänt en del i utvecklingen. De har fått börja smaka på valpfoder, det är en ganska kladdig historia. Hekla börjar slappna av mer, hon har månat om sina valpar och tyckt att man inte ska titta allt för närgånget på dem, men nu märker man att hon börjar bli mer van som mamma. Hon går ifrån dem längre och längre stunder, vill följa med på promenad och i lördags blev det en båttur då det var städdag. Hon behöver gå ut på natten och väcker mig mellan två och tre gånger varje natt, hon blir kissnödig förstås när hon ska dia så många valpar. Hon är duktig och går ut på egen hand och kommer snart in igen.


Valp 1, hane


Valp 2, hane


Valp 3, hane


Valp 4, tik


Valp 5, hane


Valp 6, tik


Valp 7, hane

 


Morgongos i soffan, Thoka är nyfiken.


Hekla får ett par timmar mammaledigt när vi tar båten och letar skräp.


Vi spanar efter skräp.


Vi plockar glas, godispåsar och massor av flaskor ur sjön och i strandkanten.


Det är Håll-Sverige-Rent-dagen idag, så vi ger oss ut på jakt.


Tyvärr behövde vi inte leta så länge innan vi hittade skräp. Mycket spräp.


En hel sopsäck full ur en sjö i ett naturreservat, man får skämmas!


En hel sopsäck full med skräp som vi plockat ur sjön.

 

 

15 September
Valparna är en vecka och de ser ut så här nu. Alla valpar har "puffat till sig" och valp 3 som föddes lite spinkig är redan ifatt de andra i storlek. Bilderna under porträtten är från veckan som gått.


Valp 1, hane


Valp 2, hane


Valp 3, hane


Valp 4, tik


Valp 5, hane


Valp 6, tik


Valp 7, hane


Thoka är så nyfiken på de små och håller sig nära och nosar så fort tillfälle ges.



Valparna sover mest hela tiden, de blir större men ser nästan likadana ut som när de föddes.

9 September
Det är dagen efter och vi har landat i det här nu. Vi sitter och tittar på valparna som ligger nöjt hos sin mamma och diar. Det här är väl ändå helt fantastiskt?
 

8 September
I ögonvrån ser jag plötsligt att Hekla får en värk! Jag fattar direkt vad jag såg och inser att valparna är på väg nu. Det är bara tisdag och det är flera dagar för tidigt.

Som tur är har jag redan satt upp redet och tvättat alla handdukar, förlossningsblanketter är utskrivna och allt är förberett. Det går fort och lätt, valp efter valp föds. Hekla har inte haft valpar tidigare men vet hur det ska gå till. Thoka är med vid sidan av valpredet, hon har varit med om valpning tidigare och verkar lugna Hekla. Första valpen föds klockan 11:57, det är en hane och han väger 391 gram. Valp två kommer redan 12:16, också en hane på 398 gram och valp 3 kommer 12:21 och väger 273 gram. Jag ser att han är lite spinkig, men annars verkar han helt normal. Jag har ringt till Hans, han jobbar men tar en taxi hem till mig. Han vill ju vara med på det här och vi har längtat så länge. Valp fyra föds och det är äntligen en tik! Hon kommer 12:37 och väger 290 gram. Redan 12:55 kommer valp fem, en hane på 396 gram. Hekla har skött sig exemplariskt men nu behöver hon ta en paus, det är skönt att veta att det ska komma fler valpar. Om hon inte sätter igång snart kommer jag ringa till veterinären och jag kommer inte vänta så länge som jag gjorde med Thoka. Fastän jag var i kontakt med veterinären och följde råden jag fick när Thoka skulle få sina valpar så tog det för lång tid och de två sista valparna hann dö i magen. Något sånt kommer jag inte riskera igen. Efter en knapp timme kommer valp sex klockan 13:57 och det är en andra tik, det känns roligt! Nu äntligen ska vi få nya medlemmar i familjen. Klockan 14:23 föds sista valpen, det är nummer sju och det är en hane. Vartefter valparna föds målar jag lite Tipex på deras tassar för att säkert veta vem som är vem, först när de blir lite större får de istället halsband i olika färger.

På några timmar är allt klart, från första värk tills nya familjen ligger nöjt i redet. Det känns nästan lite snopet, det gick så fort och plötsligt, men skönt att få valpar dagtid och utan komplikationer. Och äntligen föddes vår nya familjemedlem, Malvas barnbarn, minst en av tikarna ska stanna här. Vilken av dem, eller om det blir båda, får tiden utvisa. Nu ska vi bara börja njuta av att de är här.


Valp 1, hane, föds kl 11:57 och väger 391 gram.


Valp 3, hane, föds kl 12:21 och väger 273 gram.


Valp 5, hane, föds kl 12:55 och väger 396 gram.


Valp 7, hane, föds kl 14:23 och väger 348 gram.


Valp 2, hane, föds kl 12:16 och väger 398 gram.


Valp 4, tik, föds kl 12:37 och väger 290 gram. Det är Thoka som nosar på lillan.


Valp 6, tik, föds kl 13:57 och väger 328 gram.


Hekla i valpredet med sin doula Thoka, allt har gått bra, valparna är här nu.

 

7 September
Vi är tillbaks på sjukhuset, men den här gången bara för att låta veterinären testa sin nya utrustning. Det är en doppler, för att mäta valparnas hjärtslag.

Vi hör hjärtljud och ser en hjärtkurva på displayen, men sen blir det inte mer. Det verkar svårt att mäta när det är så trångt i magen. Hekla fick en godispåse och vi människor fick lite nyfikenhet stillad.

6 September
Söndag och helt ledig dag, vi går en tur i skogen. Det är ju det här det handlar om, när man har hund. Att njuta av dagen och av varje tillfälle. Vilken livskvalitet för oss alla.
 

Hekla med tjocka magen. Vi försöker fortfarande smälta att där är sju valpar. Sju. Inte två. Både Hans och jag är lediga samtidigt, då passar vi på att njuta av dagen. Det gör vi bäst tillsammans med hundarna.

4 September
Dags för tvätt inför förlossning. Jag gillar rena hundar och tycker det känns bra med en ordentlig tvätt innan valparna kommer. Hekla har börjat tappa päls inför födseln, med tiden kommer hon tappa allt, det är hormonerna som styr. Efter valpningen ser mamman helt utsliten ut, men det är för att all päls släpper och ger plats för en ny. Det är som att kroppen vet hur sliten och nött pälsen blir av en valpning. Några månader efter brukar mamman vara finare än någonsin i en totalt nybytt päls.

På eftermiddagen åker vi till sjukhuset för röntgen av magen. Jag vill veta säkert hur många valpar som ska födas i nästa vecka. Ultraljudet hade visat på två eller kanske tre valpar, men jag hoppades på någon till för Hekla är ganska tjock. Hon har gått upp från sina vanliga 22 kilo till 26,5 kilo och det är ändå en vecka kvar innan valparna ska komma. När vi kom in på rummet fick jag veta att jag inte kunde vara med på röntgen som jag alltid annars är, nya corona-restriktioner ska skydda personalen. De tar med sig Hekla och jag får vänta. Efter en stund lämnas hon tillbaks och sköterskan säger "Det gick bra, men du får vänta lite innan jag kan visa bilderna. Vi ska bara försöka räkna valparna." och så lämnar hon rummet. Jag hinner tänka att det är något fel, en komplikation, för hur svårt kan det vara att räkna till två? Så kommer sköterskan tillbaks och berättar att fyra veterinärer, även röntgenspecialisten, har räknat valparna på bilderna och de är ganska överens om att det är sju stycken. Jag tappar både hakan och målföret. SJU, alltså 7 valpar. Jag trodde två. Nu säger ni sju, som i 7 stycken.

Det är inte så att jag blir besviken eller så, bara helt ställd. Jag var så inne på att det skulle vara några få. Mamman är fem år och pappan tio, så jag vet att man inte kan vänta sig en jättehög fertilitet vid deras ålder. Till saken hör att samtidigt som jag kom med Hekla för röntgen kom jag också med Lovis för att få en herpesvaccination. Hon parades igår. Nu var det ju liksom tänkt att Hekla skulle få två valpar, så jag hade bestämt mig för att försöka para även Lovis. Alltså en tredje kull. För om nu Hekla bara skulle få två valpar skulle det ju inte bli så jobbigt med tre kullar i huset. Och nu säger de att Hekla har sju valpar i magen.

Jag är ivrig och vill berätta på hemsidan, men imorgon ska jag åka tåg till Småland och lämna tillbaks Lovis efter parningen. Jag har åtta timmar på tåget och ska skriva på sidan hela resan. Men då visste jag inte att datorn inte tänkte vakna något mer. Så det här är skrivet i efterhand.

 

Först blir den en noggrann schamponering för att få loss smuts, hudavlagringar och lösa hår.


Och så blir det en stund under fönen, hon ska bli helt torr.


Sådärja, ren och fin, lätt och luftig i pälsen och utan gammal lös ull.


Efter schampo sköljs hon noga, sen blir det balsam och ännu en noggrann sköljning.


Efter röntgen får vi vänta ensamma på ett rum. Jag hinner fundera på vad som kunde vara fel, när det nu var svårt att se på bilden hur många valpar det var.


Det blev en uppståndelse på sjukhuset när bilderna togs, de visste ju att det bara skulle vara ett par valpar där inne. Och så är det ett enda huller om buller av små valpskelett!

31 Augusti
Det börjar kännas på riktigt att vi snart ska ha valpar i huset. Heklas försäkringsbrev har kommit, jag har ju verkligen lärt mig att ta det säkra före det osäkra. Hon är förstås försäkrad redan, men det är mattes försäkring och det ska räcka hela året om det händer andra saker. Jag har valt att teckna en egen försäkring med 60.000:- i potten som jag kan använda om det händer något under tiden hon är här hos mig. Det kan vara allt från ett ormbett till ett kejsarsnitt. Ett kejsarsnitt kan kosta runt 30.000:- och då behöver jag inte tömma Helens pott utan min egen. En bekant till mig råkade ut för just ett akut kejsarsnitt och tömde försäkringspotten. Några månader senare blev hunden påkörd av en bil och bröt benet, ägaren fick betala allt själv eftersom det inte fanns pengar kvar på försäkringen. Det kan låta mycket med 60.000:- men ett år är långt och det kan hända mycket, så det här känns tryggt och bra för mig.

Heklas mage växter, på fredag ska vi till sjukhuset för röntgen, det blir spännande. Då får vi se hur många valpar det finns i magen.


För säkerhets skull tecknar jag en egen försäkring, man vet ju inte innan vad som händer sen.


Hungriga tjejer väntar på middag. Hekla äter för fler, men vi vet ännu inte om det finns mer än två valpar i magen.

30 Augusti
Det börjar likna en djuraffär nere i min källare! Jag har börjat förbereda med att köpa hem foder, tugg, godis och saker jag behöver eller kan behöva sen när valparna kommer. Jag har tidigare använt Eukanuba hundmat till mina kullar, men på senare tid har jag börjat prova Core hundmat till de vuxna och blivit väldigt nöjd. Nu tänkte jag ge det även till valparna. Hekla har redan börjat äta Core valpfoder och gillar det. Jag vet hur viktigt det är att tiken äter sista dagen inför förlossningen och om det blir utdraget även under förlossningsdagen. Därför har jag garderat mig med energität och extra god mat att fresta med. Jag brukar också ge en energigröt bestående av kokt ris, äggula, benmärg och laktosfri vispgrädde, för att ge tiken extra energi. Man vet ju inte innan hur det blir, så lika bra att vara förberedd och ha allt hemma.


När valparna ska komma blir jag fast i huset och måste ha allt hemma, så jag har redan börjat förbereda och samla på mig. Det som fattas på bilden är färskvaror, men jag har ju ännu tid på mig att köpa det.

25 Augusti
Heklas mage börjar växa! Inte så många veckor kvar nu och snart ska hon flytta hem till kenneln igen. Matte Helen hälsar att Hekla mår bra.



Bebismagen!

16 Augusti
Dagarna rullar på. Det händer en del saker på kenneln, det är högsommar och semester men dagarna går så fort att jag håller på att komma efter här på hemsidan. Vi är ute med hundarna på olika äventyr och utflykter. Att uppdatera hemsidan tar flera timmar och därför drar jag mig, men nu kommer vi ifatt. Hekla mår bra, hon är lika pigg och busig som vanligt hälsar matte Helen. Det börjar synas att hon är dräktig men till sättet är hon fortfarande samma.

9 Augusti
Hekla och hennes mamma Gunhild har varit hos oss en vecka men idag kommer matte och husse hem från semestern och hämtar dem. Hekla ska komma tillbaks hit om några veckor, i god tid inför valpningen. Det är skönt med så trygga hundar som fort gör sig hemmastadda och trivs här. Gunhild har ju varit här en del under åren, hon känner igen sig och sover på sina vanliga platser, men Hekla har inte varit här så mycket. Dock tog det bara två dagar så var hon som en i familjen. De har fått hänga med på vårat vanliga liv och nu i semestertider har det blivit både besökare och utflykter nästan varje dag. Här är deras vecka hos oss i bilder.


Hekla och Finnvid, nu väntar vi på att  veckorna ska rulla på.


När Hekla och Gunhild åkte hem lämnade matte Helen en ros till trädgårdens hunddagbok. Den får stå för Hekla och Finnvids möte, fåglarna symboliserar kärleksparet.


Mamma Gunhild


Heklas fina mamma Gunhild. Tänk att hon är över 13 år gammal och ändå så pigg.


Eurasierpromenad med många besökare, så skönt med trygga hundar som inte stressas av det.


Eurasierpromenad i Tyresö slottspark, många som kommer.


På eurasierpromenaden träffar vi Baldur, han har också Gunhild som mamma och är uppfödd av Heklas matte Helen. Han är Heklas äldre halvbror, samma mamma, annan pappa.


Vi tittar på båtarna i gästhamnen.


Vi dröjer oss kvar i parken efter eurasierträffen, det är så fint där. Det klappande barnet kom med på bild för att hon var snabbare än sin mamma. Barnet bars skrikandes ifrån hundarna.


På väg hem efter en lång dag i slottsparken.


Hekla tigger gos och kel av Hans, Gunhild väntar på sin tur.


Eftersom vi har semester och samtidigt både Hekla och Gunhild passar vi på att göra en utflykt och hälsar på Heklas kullbror Jolnir. Då får han träffa sin syster och sin mamma för första gången på fem år.


Jolnir, som kallas Jack, med sin mamma.


Roligt för oss alla att syskonen får mötas och Jolnir träffa sin gamla mamma igen. Gunhild är över 13 år, så det finns kanske inte så många fler tillfällen att träffas.


Heklas ståtliga kullbror Jolnir Kämpeglöd.


Det blir grillat, fler som är sugna när köttet skärs upp.


Vi får besök, pappan vill absolut bjuda hundarna på hamburgare, så vi åkte till Donken och köpte fyra burgare.


Efter promenad i slottsparken äter vi lunch på Notholmens café.


Heklas mamma Gunhild, Hekla själv, Thoka och Ragnar bakom järnstaketet på slottet.


Hans försöker locka Hekla ut i vattnet, men hon vill inte ens blöta tassarna.


Fina Gunhild, över 13 år gammal.


Finns det hjärterum finns det stjärterum. Vi trängs i Hans bil, den är inte lika bra anpassad till flera hundar som min bil är, men vi skulle bara åka en liten bit.

6 Augusti
Idag var vi på sjukhuset och gjorde ultraljud. Hekla är dräktig!
Det kryllade inte, sa ultraljudssköterskan, men vi såg två valpar. Kanske finns det någon till, men det kommer inte bli en stor kull.  För min del skulle det räcka om det blev en tikvalp till mig själv, men det kommer inte bli massor av lyckliga familjer som får varsin valp.


Den stora mörka fläcken till vänster är urinblåsan, den lilla till höger är en fosterblåsa med en valp i! Vi såg tydligt två blåsor, men kanske finns det ytterligare någon valp.

Hekla har valpar i magen!

30 juli
Är Hekla dräktig? Det vet vi inte än, men ungefär nu borde embryona växa fast i livmodern och bli till foster ifall hon blivit dräktig. En del tikar mår illa då och vill inte äta frukost - men inte alla. Spänt väntar jag på nyheter från matte om Heklas frukostaptit. Både Hekla och hennes mamma Gunhild kommer hit om ett par dagar och ska bo här under veckan som kommer. Vi ska göra ultraljud och få veta säkert. De kommer också att vara med på eurasierpromenaden i Tyresö Slottspark nästa helg.

23 juli
Eftersom det nu är två kullar på gång efter Finnvid tyckte jag att det var lika bra att ta ett blodprov till DNA-test för att se om han är bärare av genen som i dubbel uppsättning ger missbildningen Dandy Walker eller inte. Eftersom både mamman till hans förra kull och Hekla är testade och bevisat fria så kan det inte bli sjuka valpar, vilket ju är väldigt skönt att veta. Om han är fri behöver ingen av valparna testas om de i sin tur ska gå i avel. Nu har provsvaret har kommit och Finnvid är bärare av Dandy Walker. Det betyder att om hans valpar ska gå i avel så måste de testas. Är de också bärare måste partnern vara testad och fri, är de inte bärare behöver partnern inte testas eller om den är testad kan den vara anlagsbärare. Då vet man att inga sjuka valpar kan födas. Det är så himla skönt med DNA-tester, man får veta säkert och behöver inte vara orolig.



Vi är hos veterinären för ett blodprov till DNA-test, nu när det är två kullar på gång efter Finnvid.
 

13 juli
Dagarna som gått flyter ihop, men mellan åskmuller och störtregn så parade sig Hekla och Finnvid. För enkelhetens skull har han bott här och det har gått så himla bra. Det har varit lugnt och sansat, rätt som det är parade de sig och sen var det lugnt igen. Som tur var så var det ingen av hundarna som reagerade på åskan som har mullrat nästan hela helgen. Ovanligt väder med sol, svarta åskmoln, störtregn och så sol igen, om vartannat. Här kommer bilder från dagarna som gått. Nu får vi bara hoppas på att gamle Finnvid, som fyller tio år om en månad, fortfarande har lite fina spermier kvar.


Det har varit åskväder under helgen, störtregn och sol. Här skimrar regnbågen över oss efter åskan.


Bus och flört mellan Hekla och Finnvid.


Thoka och jag sitter på trappan och tittar på kärleksparet som vänslas ute i trädgården.


Ja, så rätt som det var så sitter de ihop! Det känns alltid som en lättnad när man vet att allt gått vägen. Som hunduppfödare måste man ha bra nerver, mina har blivit ganska slitna vid det här laget.


Hundarna sitter ihop och för att hjälpa dem lite håller jag dem. De blir lite otåliga efter ett tag och trampar runt, för att det inte ska bli obekvämt för dem får jag hålla dem båda om bakbenen med varsin arm. Trots det kunde jag hålla i telefonen samtidigt och ta en selfie under ovanliga omständigheter.


Vi klättrar i berg och vi går ned till sjön, det har varit härliga stunder mellan åska och regn.

9 juli
Hekla blir mer och mer bekväm här hemma och börjar leka med Thoka. Hon är så söt och rar, ler mest hela tiden och jag kan inte låt bli att ta massor av bilder på henne. Vi har ny tid för blodprovstagning på sjukhuset och nu visar det sig att värdet har gått upp till 22. Hon har ägglossning nu och bästa dagar för parning är troligen lördag och söndag gissar veterinären. Det känns bra att veta vad man har för tid på sig, blir det strul med parningen behöver man inte få panik för än det är dags  för det.

Jag måste få visa några av bilderna på Hekla, hon poserar framför kameran med ett ständigt leende.

 

 

6 juli
Igår åkte jag och hämtade Hekla hos sin fodervärd, nu får hon stanna hos mig tills allt är klart och löpet är över. Hon gjorde sig fort hemmastadd, trots att hon bor med sin mamma Gunhild och aldrig varit ifrån henne. Vi har tid på sjukhuset för ett första progesteronprov. Det borde ännu vara tidigt i löpet, dag 11 eller kanske 12, men det är ändå skönt att veta säkert var de ligger, tycker jag.

Från början hade jag bättre nerver, då räknade jag bara dagar, satte hunden i bilen och åkte iväg, oftast utomlands. Nu klarar jag inte sånt längre, nu vill jag veta exakt. Det är ändå jättejobbig väntan och ovisshet om utgången, så jag gör vad jag kan för att det ska bli så bra som möjligt.


Hekla har hittat en egen plats i vardagsrummet. Hon ser så nöjd ut där hon ligger och smilar.

26 juni
Vi har väntat och väntat. Hekla, som hemma kallas för Meja, löpte i januari 2019, men jag hade då fullt sjå med att försöka para andra tikar. Hennes nästa löp kom i september, jag hoppades på valpar från annan tik då och vi sa "nästa löp". Nu har vi väntat på det löpet sen den 17:e maj då det borde ha startat. Helen och jag håller kontakt under tiden. Jag börjar bli lite otålig, men fattar ju att det kommer när det kommer. Jag får förfrågningar om när det finns valpar , jag försöker förklara att det inte är jag som bestämmer det. Den 24:e frågar jag Helen om det inte märks något, det gör det inte. Två dagar senare får jag ett hett efterlängtat meddelande: Meja löper!
Äntligen!


Hekla ser så stolt ut, blod på pappret!


Jag skriver till Helen, mina bubblor är blå, frågar om löpet. Datumet är den 24:e juni.


Den 26:e juni får jag meddelande från Helen, löpet har startat!

tillbaka till aktuell valpkull  eller Hänt sen sist