Juridikkurs för uppfödare...

Jag tänkte berätta om kursen jag var på. Inte världens mest spännande ämne kanske, men inte mindre viktigt för det och därför skriver jag om mina anteckningar här på hemsidan. Kursen handlade om juridik, försäljning, försäkring, kontrakt och lagar.

Anne Skoogh från SKKs juridiska avdelning pratade och vi var ganska många uppfödare som var där och lyssnade. Mycket var självklara saker, i alla fall för mig, som dels varit med några år och dels gått liknande kurser förut. Något var också nytt även för mig och det är alltid bra att repetera såna här viktiga saker. Mest intressant är att höra om andras erfarenheter och baserat på vad några av de andra deltagarna frågade och berättade om, så förstår jag att det behövs en kurs och framför allt att det uppstår tvister. Jösses, vad folk försöker! Med "folk" menar jag både uppfödare, valpköpare och fodervärdar. Och vad mycket bekymmer det orsakar när man blir osams! Som uppfödare i SKK är man skyldig att använda SKKs kontrakt, men även om hundar säljs utan stamtavla utanför SKKs värld så har vi ganska stränga köplagar i Sverige och dessa gäller alla, även om det handlar om en blandrashund på Blocket. En SKK-registrerad hund som säljs av en medlem i kennelklubben (även om man inte har kennel) ska i alla fall åtföljas av SKK-kontrakt och veterinärintyg, så för köparen, som inte behöver vara medlem i SKK, innebär det en hel del extra bonus med ett sånt köp eftersom säljaren förutom köplagen även måste rätta sig efter SKKs regler. SKK har grundreglerna som alla måste följa, hälsoprogram för avel, kennelkonsulenter, uppfödarkommittén och disiplinnämden samt sina avtal. Det berättades om missförstånd där hundar lämnats ut på oklara premisser, om bråk om pengar, sjukdomar och veterinärräkningar, om ägandetvister och ersättningskrav. Om man ska köpa en hund ska man vara väldigt försiktig. Dels kostar en hund oftast många tusen kronor (och gör den inte det ska man också undra varför) och framförallt så binder man sig känslomässigt fort till en hund så en tvist orsakar ofta stor smärta för de inblandade. Jag tror det är väldigt viktigt att man frågar mycket innan man bestämmer sig, pratar och reder ut alla frågor och verkar något oklart kan man ringa SKK och fråga vad som är rimligt. Var tydlig, är också ett tips. Hellre övertydlig, för det som är självklart för en är inte det för en annan. Allt man kommer överens om ska skrivas ned och signeras och man ska ha varsin kopia på avtalet så man vet vad man sagt, även senare när det gått några år.

Sen den eviga frågan om handpenning... Handpenning betyder att säljaren lovat bort en vara men inte levererat den än. Tar man handpenning så är valpen såld och det är bara köparen som kan tacka nej till att fullfölja köpet. Som säljare kan man förstås ångra sig, men man kan inte stoppa köpet om köparen vill fullfölja det, oavsett till varför man ångrat att man lovat bort valpen. Om köparen inte vill ha valpen de betalat handpenning för så är man som säljare återbetalningsskyldig av handpenningen! Själv har jag aldrig sålt något med handpenning, jag vill vara fri att bestämma över ett köp fram till leveransdagen och ifall en valpspekulant ångrat sig vill jag inte att den ska känna sig bunden till ett köp bara för att den redan betalt en del. Anne berättade att det är en vanlig missuppfattning att säljaren får handpenningen som en "säkerhet" till ett köp och om köparen ångrar sig blir pengarna "plåster på såren" men så är det alltså inte!

När man säljer en hund ska man vara noga med att man får betalt, eftersom en levererad hund är en såld hund! Det går inte att hämta tillbaks en såld hund, även om du inte fått betalt för den. För att göra det lätt för alla inblandade: Lämna inte ifrån dig en hund utan pengar i handen! Och ta inte emot en hund om du inte betalt för den och fått kontrakt på köpet! Efter vad jag hörde under den här kvällen förstår jag att det här är en vanlig anledning till osämja - och det är helt onödigt och lätt att undvika. Om du säljer en valp till utlandet är det svensk lag som gäller - och om du köper en hund i utlandet är det det lands lagar som gäller.

Har man köpt en valp som det senare visar sig vara fel på, alltså ha ett dolt fel, så kan köparen häva köpet, alltså lämna tillbaks hunden och få pengarna tillbaks. Vad som är dolt fel kan vara lite trixigt att veta, men det ska vara ett fel som fanns på varan, hunden, vid leveransen men som inte syntes då - men som synts inom sex månader. Ett dolt fel är ett väsentligt fel som gör att hunden inte fungerar till ändamålet den sålts till. Enligt SKKs köpekontrakt säljs alla valpar som sällskapshundar så ett fel som gör att hunden inte blir utställningsstjärna eller avelshund, är inte anledning till reklamation. Om hunden har ett dolt fel men köparen ändå vill behålla den, så återbetalas max 50% av köpesumman. Fel som visar sig inom sex månader anses ha funnits vid leverans och köparen ska reklamera varan så fort denne fått vetskap om problemet, senast två månader efter upptäckt, senare är det för sent. Ett exempel på dolt fel kan vara grav form av höftledsfel. Enligt konsumentköplagen har man tre års garanti på varor köpta i Sverige. Upp till sex månader efter leverans är det säljaren som ska bevisa att varan var felfri och från sex månader till tre år är det köparen som ska bevisa att felet fanns på hunden vid leveransen. Så säger köplagen och det kan vara svårt att veta vilka fel som räknas och hur det ska bevisas när och hur de uppstod. Därför finns SKKs juridiska avdelning man kan rådfråga. Som säljare är det viktigt att man har ett besiktningsintyg som inte är äldre än 7 dagar när man säljer en hund, det är ett bevis på i vilket skick hunden var vid försäljning. Men står där att hunden har rinnande ögon och det senare visar sig att hunden har en ögonsjukdom så kan det bli problem - om inte annat med försäkringen. Sådana synliga fel som rinnande ögon eller navelbråck som nämns i besiktningsprotokollet ska stå nämnda i köpekontraktet. Skulle såna fel senare visa sig behöva åtgärdas, tex med en operation så är säljaren skyldig att ersätta den. Säljaren har rätt att avhjälpa felet men om ägaren väljer annan behandling får köparen bekosta mellanskillnaden. Vi säger att det handlar om ett navelbråck som kräver operation och uppfödarens husveterinär gör operationen till ett pris, men köparen istället vill gå till ett annat ställe som utför operationen till ett mycket högre pris, så behöver uppfödaren, mot offert från sin veterinär, bara betala den summan och hundägaren får stå för mellanskillnaden.

Om en valp drabbas av en mindre åkomma, som dålig mage eller rinnande ögon, just innan leverans, bör man inte leverera valpen utan låta den bli OK och få nytt besiktningsintyg innan man levererar den. Det kan vara svårt att säga till en väntande familj att de inte få komma på utsatt dag och hämta sin valp, men levererar du en valp med rinnande ögon så har du levererat en defekt vara och det kan få konsekvenser i framtiden. För allas skull - behåll valpen tills den är återställd. Om en hanvalp inte har båda testiklarna på plats skriver man in det i köpekontraktet och om de inte är nere efter sex månader (eller mer praktiskt efter ett år då den är hos veterinär för 1-års vaccination, så kan veterinären skriva in testikelstatusen på registreringsbeviset) är SKKs rekommendation att man återbetalar 15% av köpesumman.  Alla såna tillägg ska skrivas i köpekontraktet, eller hellre i en bilaga till kontraktet. Där skriver man också om någon av föräldrarna har något fel eller om valpen har ett påpekande i besiktningsintyget. Det är inte tillåtet att skriva in krav i kontraktet som begränsar äganderätten. Tex får man inte kräva att en valp skall ställas ut eller inte får säljas vidare - men man får skriva att man önskar, att man hoppas eller att man ber om. Poängen är att om man har köpt en hund så äger man den och då får man göra vad man vill med den. Många uppfödare vill ju för både hundens och familjens bästa köpa tillbaks hunden om ägaren vill sälja den, men det är upp till ägaren att bestämma hur den vill göra. Man kan inte heller tvinga någon att låta röntga sin hund, men däremot går det bra att betala för röntgen om ägaren bestämmer sig för att göra det. Så har jag själv gjort för att få så många valpar som möjligt röntgade och det visar ju också ägaren till hunden hur gärna jag vill att det blir gjort.

Sen kommer vi till försäkringar! Har du hund - ha den försäkrad! Ta aldrig valpar på en tik om hon inte är försäkrad och ta aldrig hem någon annans hund om den inte är försäkrad. Tar du en tik på leasingavtal för att ha en valpkull är det du som uppfödare som ska teckna en separat avelsförsäkring. Blir det valpar så se till att det är du som tecknar en dolda-fel-försäkring och inte ägaren till tiken. Det kan också vara bra att höra med ditt försäkringsbolag att du som kennelägare är skyddad om hundarna hittar på något. Vissa försäkringsbolag kräver separat försäkring eller företagsförsäkring. Om du har sålt en tikvalp med bibehållen avelsrätt så är det du som uppfödare som ska stå för röntgen och meritering. Innan du tar hem henne för parning så förvissa dig om att både du och hunden har giltig försäkring. Och till den som köper en valp: Se till att den blir försäkrad så fort du får hem den. En valp är en ny individ, ett oskrivet kort som man inte vet vad den har för hälsa eller framtid. En hund måste försäkras innan fyra månaders ålder om man ska få en "helförsäkring" men även om valpen är frisk är det lätt hänt att någon olycka händer i början innan man är van vid att ha en valp i huset. Hinner hunden bli sjuk så går det inte att försäkra den i efterhand, annat än att det görs undantag i försäkringen med sämre villkor. ALLA som tar hem en valp bör absolut ha den försäkrad, man kan aldrig veta vad framtiden har att bjuda på. Jag skulle kunna ge mängder med exempel på vad som kan hända en hund som kräver veterinärvård, men jag överlåter det åt din fantasi. Som hjälp på traven ska jag ändå ge några ledtrådar: ormbett, trafikolycka, hundattack, klämd i bildörr, snubblad över, ätit majskolv, fall i trappa, tillväxtrubbning som patelleluxation eller ojämn tillväxt av frambenens skelett... Det här är bara några saker som skulle kunna ge veterinärvårdsräkningar på många tiotusentals kronor.

tillbaka till Aktuell valpkull eller Läs mer...