Venus valpar del IV

Den här avslutande delen handlar mest om förberedelserna och reglerna kring själva försäljningen. 

Hur noga jag än fött upp mina valpar och förberett dem och deras familjer så måste man vara överens även efter köpet för att allt skall kännas lyckat. Eftersom man binder sig känslomässigt så mycket till sin hund är det väldigt viktigt att själva överlåtelsen inte slutar i osämja.  

Så fort jag hade bestämt mig för valparnas namn fyllde jag i en kullregistrerings- blankett som jag hämtade på Kennelklubbens hemsida. Den skickade jag i original till hanhundsägaren för att få den påskriven, och så fort parningsavgiften fanns på hans konto i Tyskland så skickade han blanketten i retur till mig – som jag sände till Kennelklubben för registrering. Om vi inte var överens och hanhundsägaren inte ville skriva på blanketten får valparna inga stamtavlor – så det gäller att hålla sams och betala det man kommit överens om. 

Det är också väldigt bra att man har sin överenskommelse från parningen på papper, men som jag tidigare berättade så  hade jag inte varit så förutseende. Men det gick bra ändå, som tur var. Muntliga avtal är också bindande, men svårare att bevisa – särskilt om man talar olika språk.

Man får hitta på vilka namn man vill till sina valpar, så länge man håller sig till vissa regler. Namnet får till exempel inte vara för långt och har man inget registrerat kennelnamn får man inte ge valparna namn så det ser ut som ett kennelnamn. De flesta uppfödare har olika ”system” för att namnge sina valpar. Vanligt är att ge kullarna namn i bokstavsordning men själv ville jag vara mer fantasifull. Mina valpar fick förutom mitt kennelnamn ”Balder-Balder” varsitt personnamn som ”Birka” och ett gemensamt kullnamn ”Breidablick”. Med kullnamnet blir det lika lätt att hålla ordning på vilka som är syskon med varandra som om hela kullen hade fått namn på samma bokstav. De olika personnamnen kom tidigt på en del, Svea skulle till Danmark och jag ville att hon skulle minnas sitt ursprung, Ymer var från början som en isbrytare och de andra fick så småningom sina egna namn. Jag vet inte om man är mera noga när det gäller att namnge sin första kull, men jag ville att varje valp skulle ha ett namn som passade till dess person och var inte nöjd förens alla namn var helt rätt.  

Från att valparna var 30 dagar lät jag försäkra dem – kolla med ditt försäkringsbolag vad de har för alternativ. Jag har SveLand och där ingår gratis valpförsäkring om någon valp blir sjuk och måste få vård eller om den dör. Via Kennelklubben bjuder också Agria på gratis valpförsäkring i samband med registrering. All information om själva registreringen finns att läsa på Kennelklubbens hemsida. Jag vill också rekommendera de böcker om uppfödning som Kennelklubben har givit ut, de beskriver på att enkelt sätt vilka regler som finns och vilka lagar man som hunduppfödare måste följa. Det spelar ingen roll om man är storuppfödare eller bara har en kull, reglerna gäller alla.  

Solig vårmorgon med frukostkaffe och valp i famnen, då är det lätt att vara hunduppfödare

Det kan kanske vara frestande att sälja valparna i ”förtid” mot handpenning – men har man tagit emot handpenning så är valpen såld! Skulle du av någon anledning ångra försäljningen har köparen enligt lag ändå rätt att kräva att det fullföljs. Det räcker alltså inte att lämna tillbaks handpenningen, du har redan sålt hunden men inte levererat den. Skulle valpköparen ångra sig så kan du inte kräva att köpet fullföljs, men där emot behålla handpenningen. Jag ville inte riskera att binda någon familj innan det verkligen var dags för köp och leverans, så jag tog inte någon handpenning. Jag vet att valpköpare kan hoppa av i sista stund och var förberedd på det istället. Jag har försökt sätta mig in i de lagar och förordningar som finns, innan det blir problem. Den ”stora” lagen är Konsumentköplagen, den kan man aldrig ”komma undan”. Det är ju inte bara varor värda flera tusen kronor vi handlar med utan också levande hundar som vi fort binder oss till. Jag valde att äga mina valpar till den dag de levererades till sina familjer. Det finns många exempel där avbetalningar på hundvalpar spårat ur så jag bestämde mig tidigt för att inte gå med på något sådant. Jag resonerade som så att om man inte har planerat att bli hundägare under längre tid än att man inte har lyckats spara ihop till vad valpen kostar så skall man nog ändå inte ha hund ännu, utan förbereda sig bättre. Dessutom är det ju frågan om man verkligen skulle ha råd att ha en hund, utgifterna för hunden är ju inte på något sätt slut i och med att valpen är betald, för det kostar att ha hund. Jag kan verkligen rekommendera de böcker om uppfödning och försäljning kennelklubben givit ut till uppfödare! Ämnet är stort och det är viktigt att man i förväg känner till regler, skyldigheter och rättigheter, då minskar man risken för att man får problem och blir oense.  

Knappt en vecka innan leverans skulle mina valpar vaccineras, id-märkas och få sina friskintyg. Jag ville att det skulle ske så trivsamt som möjligt utan stress, bara vaccinationen är faktiskt en påfrestning för den lilla hundkroppen. Inte ville jag ta mina friska valpar till veterinären heller – dit kommer ju sjuka djur och ofta får man vänta länge på sin tur. Veterinären fick göra hembesök istället och alla valpar blev undersökta och vaccinerade hemma i valphagen och det blev väldigt trevligt och lyckat. Valparna id-märktes i nackskinnet med ett microchip som sattes dit med en spruta. Man kan tatuera dem i örat istället, men det gör ont och även om det sägs att valpen glömmer smärtan fort så kändes det onödigt när man inte måste.

Veterinärbesiktning i valphagen

 

När valparna säljs är det viktigt att de har friskintyg som inte är äldre än 7 dagar. Det är inte bara för köparens skull, utan lika mycket för din egen. Du är genom lag bunden till din valp i tre år, för så lång garantitid har konsumenter på sina köpta varor i Sverige. För att du skall slippa betala själv är det viktigt att du som uppfödare har försäkrat din valpkull för reklamationer under den tiden. För att försäkringen skall gälla får friskintygen inte vara för gamla. Friskintyg betyder också att valpen vid försäljningen skall vara frisk – fick den en anmärkning så gäller inte din försäkring för det felet och du får själv ersätta valpköparen om det uppstår problem för hunden senare i livet. Jag skall kanske också nämna att ALLA fel inte ersätts, utan bara sådana som räknas som ”dolda fel”, dvs att de fanns på valpen när den levererades, som ett hjärtfel eller ögonsjukdom. Att hunden inte blev så snygg som man tänkte sig, är ouppfostrad eller fick någon vanlig sjukdom är inget som räknas hit!  

Vad fick valparna med sig då de flyttade? Varje familj fick noggranna riktlinjer, råd och förmaningar om valparnas skötsel och uppfostran. Jag vet att när man kommer för att hämta sin valp hör man inte vad uppfödaren tjattrar om, därför var allt var nedskrivet i ett häfte som blev ganska tjockt. I häftet fanns också rasstandard, råd om fodersorter och matrutiner, förslag på bra böcker och tillbehör, information om olika hundklubbar och medlemskap, bilder på föräldrar och släktingar, alla uppgifter om försäkring, vaccination, friskintyg, registreringsbevis och köpeavtal. Jag kände mig som en riktig mamma så det var svårt att släppa iväg mina små, rent mentalt. Att jag skulle fortsätta att hålla kontakt kändes självklart och jag skrämde valpköparna med att ”nu har ni fått en svärmor på köpet”. Till mitt köpeavtal lade jag en bilaga där köparen lovade mig ”första tjing” om de av någon anledning ville sälja sin hund. En risk vid omplacering av äldre hundar är ju tyvärr att det inte slutar med en utan med flera. Jag vill inte att mina valpar ska försvinna vind för våg! Köparna fick också ge löfte om att låta höftleds- och armbågsröntga sin hund mellan ett och två års ålder. Det är ju inte bara viktigt för den induviduella hunden att  veta hur den är byggd, utan detta är även av stor betydelse för rasens fortsatta utvecklig. Även om kanske inte denna valp kommer att gå i avel så kan ju andra släktingar göra det. När valpköparna kom för att titta på valparna första gången hade de med sig egna leksaker som valparna fick leka med. När de sen skulle flytta var leksakerna redan ”inlekta” och bekanta, så jag tänkte det skulle kännas tryggt för valparna att ha dem med sig till sitt nya hem. Valparna fick också med sig av det foder de ätit hos mig, en filt, reklam och rabattkuponger samt lite andra saker som kan vara bra att ha just när man kommer hem med sin valp.

När valparna skulle hämtas av sina familjer ville jag göra det så smidigt som möjligt. Jag undrade hur Venus skulle reagera när hennes valpar försvann och ville inte göra det mer dramatiskt än vad nöden krävde. När familjen kom frågade jag en sista gång att de inte ångrat sig, vi gick igenom kontrakt och stamtavla där jag förklarade vad allt betydde, de fick sina påsar med valpgrejer och jag fick mina pengar. Innan familjen gick tog jag en bild på dem tillsammans med valpen, sen önskade jag lycka till. Venus verkade helt oberörd, men när första valpen tittade efter mig genom bakrutan på bilen som försvann iväg – då grät jag!  

Den svåraste stunden för hunduppfödaren!

Det kostade mycket att föda upp valparna. Alla tänker inte på det och jag fick lustiga förslag på hur många tusen kronor jag skulle tjäna när jag sålde mina valpar. Uträkningen var alltid antal valpar x försäljningspriset, inget mer.

Visst fick jag in pengar när valparna såldes, men problemet var att alla utgifter kom innan jag hade någon inkomst på dem. Hela summan måste läggas ut i förväg och eftersom jag var hemma så mycket med valparna fick jag inte nån vidare lön från min arbetsplats heller. Om jag hade förstått i förväg hur mycket det skulle kosta så hade jag sparat ihop mer pengar innan jag började sätta sprätt på dem! Att vara ledig är dyrt – inkomstbortfallet är ju ingen egentlig kostnad, men min månadslön blev ju betydligt mindre än normalt så detta måste tas med i beräkningen. Eftersom jag bodde hos mina föräldrar med valparna kunde vi pussla ihop så att någon alltid var hemma med dem - då kunde jag jobba någon dag här och var och behövde inte vara tjänstledig under alla 8 veckorna. Eftersom jag räknar med att kunna använda min ”valputrustning” igen har jag inte tagit med kostnader för valprede, hagar, matbarer, grindar och annat. Visserligen behövde jag ju köpa mycket av detta för att kunna ha valparna, men det finns ju kvar för att använda igen. För enkelhetens skull så har jag gjort större klumpsummor på mina kostnader som såg ut så här:

Förberedelse för parning: vaccinationer och tillstånd: 3.467:-

Parningsresa: hotell, bensin och ledigt från arbete: 12.434:-

Uppfödning: mat, avmaskning, ledigt från arbete: 15.923:-

Annonsering, parningsavgift, veterinär och registrering: 7.419:-

Detta tillsammans blir: 39.243:- så när valparna var sålda blev det inte mycket kvar i vinst, speciellt inte om man tänker på att man jobbat med dem nästan dygnet runt i 8 veckor. Valpar föder man upp för att man älskar hundar och tänker man sig en rejäl vinst så finns det lättare sätt att blir rik på.  

Jag skulle ändå vilja säga att tack vare valparna fick jag ett eget hus! En dag när jag bredde nya tidningar i valphagen fick jag syn på en husannons. Där var MITT hus på bild och det skulle säljas, direkt kände jag att där är huset skulle jag köpa! Jag har letat efter just ett sådant hus ända sedan jag flyttade hemifrån men inte hittat något – förens nu. Det slutade med att jag stod som ägare till huset och det tack vare att mina valpar skulle ha något att kissa på.  

Att nu slutligen sälja valparna var bara att skiljas delvis. De byter familj och adress, men eftersom jag är deras uppfödare kommer jag alltid vara bunden till dem. De första tre åren är jag det enligt lag – men de bär mitt namn hela livet. De slutar aldrig att vara mina valpar och vad som än händer i deras liv kommer jag att känna att jag är delaktig, på gott och på ont. Själva valpvården är slut för min del, och det är nu livet börjar för mina hundar i deras nya familjer. Jag hoppas jag gjort allt för att på bästa sätt förbereda dem på det livet.

Lycka till Svea, Ymer, Atle, Vidar och Birka

önskar Anna-Karin Lundberg

 

 tillbaka till Läs mer...