Reflextider

 

Höst och vinter, ingen snö och beckmörker – det är reflextider! Halsband, selar, koppel, reflexer och lampor, det finns mycket att välja på, men vad är egentligen bäst?
Först skall jag försöka reda ut begreppen, ofta blandas nämligen allt ihop, sen ska jag berätta hur jag har löst problemet med mina hundar i vintermörkret.

Reflexer och reflexer
Till att börja med, inga reflexer lyser i mörker. En reflex kan bara reflektera tillbaks det ljus som riktas mot den. För att reflexen skall synas måste en lampa, ex från en bil, belysa den. Ljuset den återkastar syns bara rakt mot ljuskällan. Det betyder att om din hund skulle stå på vägen men du själv vid sidan om vägen när det kommer en cyklist utan lyse på sin cykel, skulle han inte se reflexen även om du lyste på den med en ficklampa, trots att reflexen skiner så starkt att du själv nästan blir bländad. För att hunden skall ses av bilister är reflexer det överlägst bästa hjälpmedlet. Det finns olika varianter av reflexer. Har du tur är reflexen CE-märkt så du vet att den uppfyller kraven på en ”riktig reflex”. Reglerna för att få CE-märkning är lite krångliga och alla reflexer är inte märkta, trots att de ändå är bra. Min uppfattning är att den traditionella ”gammaldags gråa” är den absolut bästa, men det finns också inplastade ”microliteband” i olika färger och även som ”reflekterande tryckfärg”, då ofta i olika mönster som ex hundben eller tassmärken. Det finns olika kvalitéer av den ”traditionella grå”, den skall glimma och glänsa när man vrider och vänder på den. På bilden härintill ser du mina reflexkoppel upphängda i fågelbordet. 

Så här starkt ska reflexer glimma! 

Är reflexen gammal och smutsig eller tvättad många gånger i tvättmaskin blir den matt och tappar sitt skimmer, då reflekterar den dåligt och skall bytas mot en ny. De inplastade microlite-reflexerna finns i flera olika färger, gul och orange syns bäst, nästan lika bra som ”den grå”. Om det finns sydda sömmar i plastbandet är reflexen ”punkterad” och det kan komma in fukt och smuts som gör att den inte reflekterar. Kontrollera hur de är sydda innan du köper dem. Microlite-reflexerna är lätta att hålla rena eftersom de är plastade, bara att torka av med fuktig trasa.  Jag vill verkligen varna för reflexer i tryckfärg, vanligtvis som dekorativa mönster. Ofta skavs den bort efter kort tid, och ofta är det just bara grå färg och inte alls eller mycket dåligt reflekterande.

Självlysande...
Selar och halsband tillverkas ofta i klara färger, gult eller orange. De tillskrivs egenskaper de inte har, för de kallas ”självlysande”, men det är de inte! I skymning eller snö syns de fint så länge de är rena, men i mörker syns de inte mer än något annat material eller färg. De brukar vara gjorda av teryleneband och de går bra att tvätta i maskin, det brukar behövas flera gånger under varje säsong. Är det påsydda reflexer så bör de inte tvättas varmare än 40 grader och kanske inte allt för ofta, för reflexens skull.

Det som verkligen lyser
Sen kommer vi in på lampor, eller rättare sagt: lysdioder! Det är bara lampor som lyser i mörker och det är vad vi behöver för att se var hunden befinner sig. Lampan är för svag för synas när starka bilstrålkastare lyser på den, men i mörker lyser lampan fint och vi ser den tydligt. Det finns en uppsjö varianter, de flesta med blinkande röda lysdioder som lyser starkt och länge på varje batteriomgång. En stor nackdel är att många modeller inte håller så länge därför att spännen, hakar samt framför allt av- och påknappar är dåliga. Det kommer in fukt och smuts inne i lampan eller runt knappen så den inte lyser eller går att stänga av.

Jag har hittat två olika modeller lampor som fungerar bra, en lös lampa och ett blinkande halsband. Lampan är rund och platt med en kraftig hake så man kan hänga den på lämpligt ställe. Det är två blinkande lampor i den som syns på båda sidor, det finns alltså ingen baksida och inte heller några knappar, man stänger av och på genom att klämma på den. Det går att byta de två knappbatterierna, men jag tror att de är dyrare än en ny lampa. Den kostar ca 45:- och säljs till zoobutiker av grossisten Limex. Det blinkande halsbandet är brett nog för att hålla undan pälsen, många halsband är så smala att lysdioderna inte syns på våra hundar eftersom de har så kraftig päls. Det här är sytt i bred orange flourserande galon på nylonband med kardborrknäppning, det stängs på och av med en tryckknapp.  Mitt äldsta är nu nio år och alla lysdioder lyser än! Det heter Blinki, kostar ca 245:- och säljs till zoobutiker av grossisten Pet Food. Jag byter de två små ”fjärrkontrollsbatterierna” i början av varje säsong för att vara säker på att dioderna lyser så starkt och klart som möjligt.

Bjällerklang
Det finns ännu en sak som hjälper oss att hålla reda på hunden i mörker – vi kan hänga på den en bjällra. Går hunden lös kan den försvinna bakom en sten eller trädstam och då syns inga lampor alls. Mina hundar har fått bjällror i olika ton så jag hela tiden vet var alla hundar befinner sig. Jag hör vem som springer upp i skogen eller vem som fattas i ledet. Andra hör ju också hundarna och jag har faktiskt flera gånger blivit stoppad på våra promenader och fått uppskattning för hundarnas lampor och bjällror. De har sagt ”-Jag blev inget rädd alls, för jag hörde dem på lång väg!”

Min egen lösning
Trots alla olika varianter av lampor och reflexer så har jag inte hittat någon som jag tycker är ”jättebra”. Jag ville ha en sele med både lampor och reflexer, så hunden syns både för mig och för bilister, lampor på halsband är inte heller helt bra för hundar med mycket päls.  Jag gjorde min egen lösning: Som grund använde jag en spårsele av märket Alac med påsydda reflexer, det finns också ”invävda” men jag tycker det blir för lite reflexband på den modellen. Den kostar 210:- och borde finnas i varenda zooaffär. Över ryggen fäste jag ett Blinkihalsband med hjälp av tryckknappar, de finns att köpa i sytillbehörsaffärer och varuhus. Det var faktiskt en del pyssel att få dit dem, man måste passa elledningarna inuti halsbandet och för att göra hål behövdes en håltång. Däremot blev resultatet helt klart en lyckad kombination! Behöver reflexselen tvättas i maskin så knäpper jag bara bort ”lampdelen”, lätt med tryckknappar! Blinkihalsbandet storlek XL har 7 lysdioder och är 53 cm (utan kardborre) och storleken L har 6 lysdioder och är 47 cm (utan kardborre). Jag klippte bort kardborrebandet, eftersom det nu istället knäpps fast på selen med tryckknappar.

Batterifickan vållade mig lite huvudbry, jag ville ha det snyggt också, så det slutade med att jag sydde om den onödigt mycket för att kunna fästa den på sidan av selen. Det blev mer jobb än det var värt, jag kommer i fortsättningen att låta den vara kvar i änden på halsbandet och fästa den runt ”magbandet” på selen med ett eget litet band och tryckknapp. I koppelringen på ryggen hängde jag bjällran med en liten koppelhake, en vanlig nyckelring går också bra om du inte vill knäppa loss bjällran på dagtid, för då blir det pillrigt. 
 

Eftersom hundarna oftast är lösa så har de ännu en fiffig liten pryl på sina selar: Det är det pyttelilla rullkopplet ”Flexi Click”. När jag behöver tar jag bara loss det lilla rullkopplet med ett ”click” och går ex över vägen, sen sätter jag tillbaks det igen på selen. Jag slipper alltså hålla ordning på lösa koppel.

Där jag bor finns inte gatubelysning, men folk kör bil som om det fanns det. Jag är rädd att jag eller någon av hundarna skall bli påkörd, så hundarna har fått reflexer om benen också, då vet jag att de syns från alla håll...

Jag har förstås reflexer på mig själv, men också en liten ficklampa med lysdioder som drar lite ström men lyser starkt (99:- på Clas Ohlsson). Med den kan jag lysa på bilar vi möter i mörkret men också lysa efter hundarna om de inte går så nära att jag ser deras lampor. En riktigt bra reflex syns på otroligt långt håll och jag anser att varje hund som rastas i mörker har rätt till en!

tillbaka till Läs mer...