Mer godis! Jag har inga barn och
vare sig bakar eller kokar knäck till jul, men jag har hundar och till
dem gör jag godis! Titta efter extrapriser när
du är i mataffären, mycket som är ”människomat” kan man göra om
till hundgodis. Är jag på godisjakt köper jag hem blodpudding, nötlever,
oxhjärta, njure, billigt nötkött som fransyska eller högrev, eller
annat ”köttigt”. Jag har satt min prisgräns till 40:-/kg och åker
man till storköp eller lågprishallar kan man hitta både det ena och
andra till bra pris. Skär dina råvaror i lagom stora bitar, jag brukar göra ”strängar” för de går lätt att torka i ugnen. Är det rått kött kokar jag det gärna, men blodpudding och korv kokas inte. Hjärta blir lätt segt,
det är bra för hundarnas tänder, så jag brukar stormkoka hjärtstrimlorna
innan jag breder ut dem på ugnsgaller, kokt lever blir perfekt utställningsgodis,
det är lätt att ha i fickan eller i munnen och kladdar inte. Ibland
kokar jag leverbitarna med pressad vitlök, så blir det omväxling i
smaken. När godisbitarna är
skurna i bitar eller strimlor och kokade breder jag ut dem på galler
eller glest på plåtar och torkar i ugnen på 100-125 grader tills
bitarna är helt torra. Jag har ingen varmluftsugn, så det tar ett par
timmar i alla fall, gärna med en sked i kläm i ugnsluckan, så den står
lite på glänt och släpper ut fukt. Du kan ha det torkade
godiset framme flera dagar, men skall du spara längre tid så förvara
helst i påsar i frysen, för är det inte helt torrt kan godiset mögla
och då är det förstört. Ge aldrig något mögligt till hunden, det kan
blidas gifter som gör hunden jättesjuk. Hoppas det blir en
trevlig och GOD jul! |