Mer godis!

Jag har inga barn och vare sig bakar eller kokar knäck till jul, men jag har hundar och till dem gör jag godis!  

Titta efter extrapriser när du är i mataffären, mycket som är ”människomat” kan man göra om till hundgodis. Är jag på godisjakt köper jag hem blodpudding, nötlever, oxhjärta, njure, billigt nötkött som fransyska eller högrev, eller annat ”köttigt”. Jag har satt min prisgräns till 40:-/kg och åker man till storköp eller lågprishallar kan man hitta både det ena och andra till bra pris.  

Skär dina råvaror i lagom stora bitar, jag brukar göra ”strängar” för de går lätt att torka i ugnen. Är det rått kött kokar jag det gärna, men blodpudding och korv kokas inte.

Hjärta blir lätt segt, det är bra för hundarnas tänder, så jag brukar stormkoka hjärtstrimlorna innan jag breder ut dem på ugnsgaller, kokt lever blir perfekt utställningsgodis, det är lätt att ha i fickan eller i munnen och kladdar inte. Ibland kokar jag leverbitarna med pressad vitlök, så blir det omväxling i smaken.  

När godisbitarna är skurna i bitar eller strimlor och kokade breder jag ut dem på galler eller glest på plåtar och torkar i ugnen på 100-125 grader tills bitarna är helt torra. Jag har ingen varmluftsugn, så det tar ett par timmar i alla fall, gärna med en sked i kläm i ugnsluckan, så den står lite på glänt och släpper ut fukt.  Allt godis måste inte torkas, det går bra att frysa efter det är kokt.

Du kan ha det torkade godiset framme flera dagar, men skall du spara längre tid så förvara helst i påsar i frysen, för är det inte helt torrt kan godiset mögla och då är det förstört. Ge aldrig något mögligt till hunden, det kan blidas gifter som gör hunden jättesjuk.

Hoppas det blir en trevlig och GOD jul!  

 tillbaka till Läs mer...