Döden i vitögat...

Den här berättelsen skrevs för flera år sedan, men den är fortfarande aktuell och kan rädda livet på din hund! 

En gång berättade min hunds uppfödare Susanne en otäck historia för mig om när hennes leonberger fick magomvridning. Den berättelsen räddade livet på min hund, eftersom jag genast förstod hur allvarligt det var när hon blev sjuk.

Nu tänkte jag berätta PomPoms historia för er, för den i sin tur kanske kan rädda livet på någon annan hund. Om jag inte omedelbart hade förstått vad som gjorde PomPom sjuk – då hade jag aldrig hunnit till sjukhuset i tid, och då hade hon varit död nu.

Det var nyårsafton och vi firade den med en trevlig middag hos min syster och hennes man. Det var ingen stor fest, vi åt och drack så som man brukar när det är nyårsafton. En tre, fyra rätter blev det, drinkar, vin och naturligtvis champagne… Är det någon dag på året man vill fira så är det väl på nyårsafton, men jag skulle åka till Susanne nästa dag för att titta på hennes nya valpar. Därför tog jag det lugnt, särskilt med drinkarna. Och det var tur.  

Eftersom PomPom inte gillar raketer och smällare så fick hundarna vara kvar inomhus med stereon som sällskap när vi gick ut för att se på fyrverkerierna vid tolvslaget. När vi kom in igen efter en stund verkade hundarna inte alls skärrade, de hade också fått köttben att gnaga på. Vi åt ännu en efterrätt, men var redan ganska mätta – så hundarna fick smaka en del. Det var vaniljglass med ananas, kolasås och mandelflarn och det gillade hundarna!  

Vid tretiden gick vi hem, mycket trötta och mätta och aningen snurriga efter champagnen. Hundarna verkade belåtna och vi somnade genast. På natten vaknade jag till ett par gånger av att PomPom var orolig. Först ville hon sova i vår säng men hon skruvade på sig, sen lade hon sig i sin egen bädd, men jämrade sig lite. Jag gick upp och släppte ut henne på gräsmattan en stund, vi gick och lade oss igen, men hon var inte riktigt nöjd, suckade och jämrade sig ett par gånger på ett högt och ovanligt sätt. Hon kräktes lite mandelflarn, men sen ville hon inte sova hos oss utan på soffan i vardagsrummet. -Tålde hon inte efterrätten?, funderade jag. Tidigt på morgonen, bara ett par timmar efter vi kom hem, vaknade jag av att hon jämrade sig högre och nästan hjärtskärande. Jag gick upp igen och släppte ut henne på gräsmattan, hon nästan stapplade ut, satte sig för att kissa men föll ihop i snön!  

När jag rusade ut i nattlinne och lyfte upp henne, kände jag att buken var alldeles uppblåst! Hon höll på att spricka och kunde inte längre stå på benen. I det ögonblicket kände jag ju igen symptomen – hon hade för tusan magomvridning!  

Jag ringde direkt till djursjukhuset och talade om att min hund hade magomvridning, att hon var jättedålig och att jag skulle komma in så fort jag bara kunde. Satte på mig kläder och bar ut PomPom till bilen, hon kunde inte stå eller sitta själv.

Är det någon gång man inte vill ha problem med bilen så är det nu. Min Volvo är 16 år gammal och har ibland sina egna vanor, särskilt när det är 11 grader kallt – men idag startade den snällt, men den hade frusit fast! Det hade varit slask som nu hade frusit till is, bilen stod som i fyra gropar och hjulen spann. Varför händer detta när alla andra människor ligger hemma, bakfulla och sover? Jag försökte gasa med ena foten och ta spjärn med den andra utanför på isen för att gunga bilen ur sina isgropar, jag försökte hacka bort isvallarna med en spade, men den var av aluminium och vek sig,  jag letade förgäves efter sand som inte var ihopfrusen. Tillslut slogs jag av ett ”överlevnadsknep” jag antagligen lärt mig på någon TV-film – jag tog ut gummimattorna, stack ned dem bakom hjulen och lyckades sakta backa ut bilen. Jag är glad att jag bara bor 20 minuters färd från ett dygnet-runt-öppet joursjukhus. Men med sin hund döende bak i bilen tar det inte 20 minuter att åka den sträckan, det kan jag lova!  

När vi äntligen kom fram kunde veterinären omedelbart konstatera att det verkligen var magomvridning hon hade. Det innebär att magsäcken, som är upphängd i matstrupen och i tunntarmen, har slagit runt inne i bukhålan. Då kan inte någonting passera in eller ut ur magsäcken och finns där mat så börjar den jäsa och producera gas. Ju mer utspänd magsäcken är, ju hårdare vrids den åt och ingen gas kan komma ut. Själva magsäcken är otroligt töjbar, men utrymmet inne i hundens buk och bröstkorg är begränsat och magsäcken trycker med stor kraft mot lungor, hjärta och lever. Det är ju livsviktiga organ och pressas de ihop får de inte blod och syre som de behöver och hela hundens system kan kollapsa.  

Veterinären förklarade för mig att PomPom var i mycket dålig form, och trots att hon levde nu kunde de inte garantera att hon skulle klara sig. Operationen var också mycket kostsam och hon var ganska gammal, så de undrade om jag var villig att ta den kostnaden när det var så osäkert om hon skulle överleva.

Tack och lov – jag kan inte nog poängtera – tack och lov så var hon försäkrad. Jag behövde inte fundera en sekund, hon är ju ovärderlig, börja bara operera!

-Dåså, sa veterinären och ringade in ”prioriterings-grad: 5 ” i PomPoms inskrivningspapper. Sen körde de ut mig, jag fick inte vara kvar. Jag ville inte åka därifrån om hon skulle dö men de sa klart ifrån att de inte ville ha mig kvar där.  

Det tog många timmar innan jag fick svar från sjukhuset om hur operationen hade gått.  Tillslut ringde de och talade om att hon hade klarat sig, fortfarande var dålig men stabil, hon hade fått skador på levern, men inte livshotande. Nu hade de också fixerat magsäcken, den var fastsydd i ett revben för att inte kunna slå runt igen. Dagens datum var 2001-01-01 och PomPom levde för att jag hann till sjukhuset i tid. Hade jag varit lite tröttare – och det hade jag varit om jag inte stämt träff med Susanne – så hade jag inte hört PomPoms jämmer. Hade jag inte förstått allvaret i hennes svullna mage hade jag aldrig hunnit i tid. Då skulle inte PomPom ligga vid mina fötter idag, då skulle hon vara död.  

Det tog nästan en vecka innan hon var så pass kry att jag fick hämta hem henne igen – och då var hon lycklig! Hon bara skrek, jag satt med henne i bilen och höll om henne, men hon bara ylade och gnällde. Vi åkte hem, jag lyfte upp henne på hennes plats i soffan och hela kvällen så bara gnällde och skrek hon. En hel veckas upplevelser hade hon att berätta och hon var så nöjd att vara hemma igen. Vi hade fått strikta förhållningsorder om hur hon skulle matas. Hon fick bara äta en matsked åt gången, så småningom större och större portioner. Nu äter hon som vanligt, hon får två mål mat per dygn, men av ett högkvalitéfoder, så en dygnsranson är bara 4 dl (ca 180 gram )  

Hon hade ett långt sår på magen och ett sticksår på sidan bakom sista revbenet. Veterinären sa till mig: Kom ihåg var hon är stucken – för det här kan rädda livet på en hund någon annan gång. Man sticker helt enkelt hål på magsäcken, genom bukväggen för att släppa ut gas. Det hoppas jag att jag aldrig skall behöva göra, men det här kunde ju ha hänt på vår sommarvistelse i Norrbottens skärgård. Där tar man sig inte till veterinär på en halvtimme om man så åker räddningshelikopter!

Varför vissa hundar drabbas av magomvridning vet man inte säkert, men man misstänker stress, rädsla och mycket stora mål mat. Storväxta- och jätteraser är mer benägna att drabbas så man tror också att bröstkorgens form har betydelse.  

Veterinären varnade för räkningen, och han hade rätt i att det var mycket dyrbart att rädda PomPom. Hennes sjukhusräkning slutade på 18.400:-

Hon var försäkrad, men hennes försäkring täckte ungefär 10.000:- och här finns det anledning att kolla upp sina försäkringsvillkor. När hunden blir äldre ersätts mindre av kostnaden, olika försäkringsbolag har olika maxersättningsbelopp, olika många dagar inom en ersättningsperiod, olika åldersgränser och olika ersättningsregler.  

Mest av allt är jag ändå otroligt tacksam att PomPom lever och mår bra. Det tog inte lång tid innan hon blev sig själv igen och nu märker jag inte på något sätt av hur sjuk hon var.  

Läs den här berättelsen noga och lägg symptomen på minnet. En dag kanske det är din hund som blir räddad av vad du lärt dig.

tillbaka till Läs mer...