Smarriga hundkex

Så här till jul när man står i julstädning och julbak kan man passa på att baka goda kex till hunden. Det blir lätt för mycket gotter till jul, och har hunden sitt eget godis behöver man inte vara rädd att man ger hunden sådant som den inte tål eller kanske till slut mår dåligt av.

Dessa hundkex är uppskattade till och med av min hund - och han är kräsen - de är lätta att baka och det mesta av ingredienserna har man hemma. Det här behöver du:

  • 1 liter havregryn

  • 0.5 dl bovetemjöl eller kornmjöl

  • 4 ägg med skal (krossa skalet fint)

  • 8 msk olja (solros- eller majsolja är bäst)

  • 2 msk honung

  • 8 msk mörk sirap

  • 2.5 dl kokande vatten

Blanda alla ingredienser i en stor bunke och häll över det kokande vattnet, rör till en deg utan mjölklumpar. Bred ut degen i en långpanna klädd med bakpapper.

Baka degen i 150-175 grader varm ugn i cirka 45 minuter. Låt kakan svalna på galler och skär sen upp den, fortfarande ljummen, i lagom stora bitar. Sockerbitstora blir bra ”ha-i-fickan-godis” till promenaden, spelkortstora blir bra storlek ”kaka-till-kaffet”. Lägg bitarna på galler och torka dem i ugnen på ca 100 grader tills de är riktigt torra. Tjocka bitar tar längre tid att torka. Förvara i en burk med tättslutande lock. Är kexen inte  riktigt torra (särskilt stora kex) kan de börja mögla, så förvara dem istället i frysen och tina efterhand som de går åt.

tillbaka till Läs mer...