Böcker om vård och sjukdomar

Här är tips på de böcker om hundar som jag tycker är läsvärda och lärorika. Jag föredrar böcker av svenska författare som är skrivna med den syn på hundar som vi är vana vid. En del av böckerna är av äldre upplagor, köper man dem nu så kan de ha andra omslag och vara något omarbetade. ISBN-numret är bokens "personnummer" och en bok i ny upplaga får ett nytt nummer. Med hjälp av numret kan bokhandeln hjälpa dig att få exakt rätt bok. Angivet årtal anger när boken är skriven, inte när just denna upplaga är tryckt.

Friskvård för hund
av Annika Falkenberg och Karin Yllö, 2005
ISBN 91-518-4347-1, 151 sidor, färgfotografier

Annika är sjukgymnast och jobbar på djursjukhus med rehabilitering. Friskvård betydere inte bara att få hunden frisk utan också att vårda och träna den så den inte blir sjuk. Boken tar upp information om hundens muskler, rörelser och kroppsbyggnad, om rörelseövningar och massage. En lärorik bok som har något att ge alla läsare.
Du kan beställa boken här.

 

Hundens sjukdomar
av Birigtta Wikström och Josefine Öberg, 2004
ISBN 91-534-2368-2, 270 sidor, färg- och svartvita fotografier och svartvita illustrationer

Allt om de vanligaste sjukdomarna hundar drabbas av. Är du hypokondriker hittar du massor av sjukdomar som din hund kan ha, "-de här symptomen stämmer ju precis..." Boken är inget man använder sig av för att slippa gå till veterinären, men det finns mycket intressant att lära i ämnet.
Du kan beställa boken här.

 

Pälsvård
- trimning och klippning
av Barbro Eklund, 1981
ISBN 91-86290-08-8, 172, svartvita fotografier 

Även om eurasier inte kräver mycket pälsvård så klarar de sig inte helt utan. Barbro tar upp det mest grundläggande i vården av olika pälsstrukturer. Boken intresserar kanske den mer vetgirige, eftersom eurasierpäls inte nämns i boken...

 

Hundägarens kokbok
av Sallander, Corneliusson och von Porat, 1999
ISBN 91-534-1984-7, 112 sidor, svartvita teckningar

Ett måste för den som vill laga egen mat till hunden! För oss andra är det nyttig läsning med näringstabeller, hundens behov av olika näringsämnen, hur man räknar ut hundens energibehov och annat viktigt att känna till. Det finns också många olika recept på näringsriktiga måltider. Vill man inte koka hundens mat dagligen så kan det ändå bli en söndagsmiddag då och då.

 

tillbaka till Läs mer...